Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

Gruszka_na_w... 21:56, 13 maj 2018

O, i łubiny są! Moje, rosnące w strategicznych miejscach, zeszły z tego świata. Bez uprzedzenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasia_CS 23:04, 13 maj 2018

A ja niedawno wysialam łubiny i nawet zauważyłam, ze wzeszly tylko nie wiem czy pod moją nieobecność nie padną na rabacie
tulucy 23:10, 13 maj 2018

U mnie pierwsze łubiny moje też przepadły bez wieści i pożegnania. Ale miałam siewki. Mam wrażenie, że one tak mają, kilka lat i basta. Jak się nie rozsieją, to nie ma.
inka74 23:17, 13 maj 2018

Uwielbiam Chippendala. U mnie sucho na popiół. Nic nie pada. 2 godziny lałam wodę bo część roślin przenosiłam i sadziłam. Chybata głupi pomysł był. Teraz siedzę w fotelu na tarasie i nic mi się nie chce )
tulucy 23:27, 13 maj 2018

Ja podlewałam kwiatowe we czwartek, jeszcze ziemia trzyma wilgoć. Najgorsza sytuacja jest w skrzyniach, tam sucho i lejemy codziennie. Dziś nic ogrodowego, komunia w rodzinie, a potem żelazko, dzieci wyjeżdżają na zieloną szkołę, młodsza jutro, syn we środę. Musiałam ich oprać i ogarnąć.
Catalinasdiary 11:10, 14 maj 2018

A nazwa napewno taka? Nie mogę odnaleźć w internetach.
tulucy napisał(a)
Ta pomarańczowa? To Golden Jubilee, w rzeczywistości trochę jaśniejsze te pąki.

Jeżówki w kartonie tym i 3 pozostałych: Lemon Drop, Mini Belle, Cherry Fluff, Supreme Cantaloupe, White Double Delight i Aloha.
Do tego żurawka Sashay i gillenia trójlistna. Ich nie ma na zdjęciu
Catalinasdiary 11:14, 14 maj 2018

I przejrzalam zdjecia, ale piekny spektakl sie szykuje tez w tym roku mam lilie miedzy rozami, zobaczymy jak zagraja razem.
tulucy 11:30, 14 maj 2018

Koszmarny dzień mam, zgubiłam klucze do samochodu. Pod furtką dziecko z walizką na zieloną szkołę, w aucie zapas wody dla całej grupy na wyjazd, chusteczki i inne. A ja nie mam kluczy. Zbiórka się zaczęła. Kluczy dalej nie ma. Dziecko z walizką zawiózł wujek. Mnie olśniło, że mam zapasowe. Poleciałam, pilot nie działa, ale dało radę bez wyciągania z kluczyka. Do szkoły podjeżdżałam na klaksonie, żeby autokar nie odjechał. Dalej pięknie, klapa bagażnika zablokowana, no to ja przez siedzenia na tylną kanapę i przez półkę wyciągałam te zgrzewki, tatusiowie zabierali przez przednie drzwi. Po czym okazało się, że jak włożę kluczyk do stacyjki, to klapa się odblokuje. Do tego miałam na sobie bardzo elegancką, dość dopaso aną sukienkę, z paseczkiem. Musieli mieć polewkę...

Klucze nadal nie znalezione. Szukam, ale nie ma, diabeł ogonem nakrył.
Idę sadzić mieczyki, to może wtedy...

A to takie coś do przeróbki...

Południowo wschodni narożnik. Wzdłuż płotu od południa Nigra, Amanogawa i Hollywood. Od wschodu na murze róże i powojniki. Na siatce dodatkowo bluszcz. U sąsiada za siatką brak słów. W rogu jeszcze parzydło leśne.
Dołem posadziłam marzannę wonną, wietlicę, brunnerę i wiązówkę. Jeszcze dosadzę majówkę groniastą. Funkie część zostanie, część do do tych ludzi pójdzie. Liliowce to samo, po sprawdzeniu kolorów. Nie wie, chyba będzie dobrze...
tulucy 11:36, 14 maj 2018

Oczywiście, że pomyliłam, Golden Celebration.
Zawsze mylę tę i Royal Jubilee. Nazwy znaczy mylę, łączę i przekręcam.
tulucy 13:16, 14 maj 2018

A dziś goldenka wygląda tak (jest na podium, razem z Sweet memories).