Kiedy znów zakwitną biale bzy ...
Uwielbiam ten czas kiedy kwitną wtedy nawet burze i deszcze są cudowne bo po nich wszystko paachnie jeszcze bardziej
sciskam
Zaskoczyliście mnie. Nie spodziewałam się takiego bzowego odzewu. Ale przyznaję, że jest mi bardzo miło gdy czytam powyższe wpisy.
I na początek wyjaśnienie. Pojawiły się wątpliwości gdzie zostały zrobione zdjęcia bzów.
Cztery pierwsze zdjęcia /strona 223 / są zrobione w Arboretum w Kórniku, natomiast kolejnych 15 zrobiłam w swoim ogrodzie.
Bardzo ubolewam, że już nie mam tej odmiany.
Jest taka jak piszesz. Ale odnalazłam jej zdjęcia.
Agnieszko, sprawiłaś mi wiele radości pisząc, że mój ogród " jest taki polski, tradycyjny".
Bzy o których piszesz, to bzy Syringa vulgaris (lilak pospolity) i one kwitną w terminie, który podajesz.
Natomiast np. Syringa reflexa (lilak zwisłokwiatowy)
kwitnie później. Zdjęcie zrobione na początku czerwca. Pospolite kwitły miesiąc wcześniej.
Jeszcze później kwitnie lilak amurski /Syringa amurensis/. Dość długo go poszukiwałam. I dzięki uprzejmości Tomka Grochowskiego mam go wreszcie.
Kondziu, będę z ciekawości zaglądać by się dowiedzieć na jakie się zdecydujesz.
Zbyszku, ja czasami też obwiniam " te atomy"
A skoro powspominałam 'Krasawitse Moskvy", to jeszcze wspominkowe zdjęcie dawnego kompostownika otoczonego bzami.
Dzidko, dlaczego nie masz już "Piękności Moskwy? Kompostownik otoczony bzami (lilakami) ma niesamowity klimat, właśnie takich polskich, tradycyjnych ogrodów, o których niestety jakby nieco zapominamy.