Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Funkiowe zacisze

Funkiowe zacisze

annka 14:09, 03 sie 2011

GabiK napisał(a)
Aż nie do wiary, że to zdjęcia automatem. Jakiś artysta z tego Twojego aparatu.

Co się robi z tawułkami jak przekwitną? Ścinać tuż pod kwiatem, nisko, czy zostawić w spokoju?

Ścinam głęboko. To są pędy które roślina tworzy tylko w celu wytworzenia kwiatu a nie dla pokroju.
Sony Alfa 350 pierwsza rzecz która kupiłam zachęcona reklamą telewizyjną
GabiK 14:10, 03 sie 2011

Czyli czasem reklamy nie kłamią.
annka 14:16, 03 sie 2011

GabiK napisał(a)
Dzięki.
Kupiłam i posadziłam 3 tawułki - niestety kwiaty zamiast się rozwinąć zaschły. Może im przesadzanie zaszkodziło.

Jeśli mają dobre stanowisko w przyszłym roku Ci to wynagrodzą. To nie są zbyt wymagające rośliny. Musisz zadbać o grubą warstwę ściółki wokół żeby nie miały przesuszonej gleby. Jest takie zalecenie aby co 4 lata były wyjmowane i dzielone karpy
GabiK 14:20, 03 sie 2011

Hm, to one może się do podziału nadają, bo duże kupiłam. A jak ze słońcem? Bo akurat są u mnie w tej bardziej słonecznej części, przed iglakami.
annka 14:28, 03 sie 2011

A jaką masz odmianę??? Stanowiska wilgotne słoneczne lub częściowo zacienione - ja mam w cieniu przy funkiach ale mam też w słońcu bo posadziłam na chwilę i tak zostało faktem jest że nie przez cały dzień słońce jest w tym miejscu.
annka 14:30, 03 sie 2011

Najważniejsze w przypadku tawułek jest nie przesuszenie !!!
GabiK 14:49, 03 sie 2011

Gdybym to ja widziała. Wiesz jak to jest z kupowaniem w ogrodniczych, tawułka i tyle. Jedna miała kwiaty takie ledwo różowe, jedna wściekle różowa, a trzecia taka różowo-czerwona i ma liście z czerwonawym brzegiem.

No w lipcu to na pewno nie miały sucho. Przed posadzeniem stały tydzień, ale podlewałam.
A jak się przesuszyło to co? Na zmarnowanie?
I jak poznać, że już potrzebują wody?
Ty przecież bywasz rzadko na działce, masz nawadnianie?
annka 15:07, 03 sie 2011

Nie ale ja mam system nawadniający w postaci dziadków i bardzo mokrą działkę jak pada to nie idę tam kilka dni Odbiją się daj im trochę porosnąć w normalnym gruncie. Przesuszona tawułka kwiatów w tym samym sezonie nie odbuduje ale liście tak. Powinna mieś stale wilgotną glebę w końcu to roślina polecana do obsadzeń oczek wodnych
Sebek 21:32, 03 sie 2011

Aniu - mam do Ciebie romans

Chodzi o hosty
Czy znasz jakąś odmianę, która wytrzyma na słońcu? Bo mam aureomarginata i zobacz jak wygląda. Tam słońce jest najdłużej i zobacz jak wygląda - bieda z nędzą
annka 21:42, 03 sie 2011

Sebek napisał(a)
Aniu - mam do Ciebie romans

Chodzi o hosty
Czy znasz jakąś odmianę, która wytrzyma na słońcu? Bo mam aureomarginata i zobacz jak wygląda. Tam słońce jest najdłużej i zobacz jak wygląda - bieda z nędzą

Sebuś a to na pewno słońce??? zobacz ta jest przez cały dzień eksponowana na słońcu

i ta