Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z plażą

Ogród z plażą

ajka 21:19, 28 lut 2026

Wczoraj wycięłam powojniki. Dziś moi mężczyźni pomogli mi w ogrodzie i udało się całkiem dużo zrobić. Przede wszystkim ściąć wszystkie miskanty i posprzątać po nich, a jak wiadomo sprzątania więcej niż samego cięcia Przycięłam też wszystkie seslerie, reuriefy, jeżówki, kocimiętki, rozchodniki. Wyczyściłam liliowce przy plaży. Mój eM przyciął śliwy, gruszę i część winogrona. Podcięliśmy też heptakodim i jabłoń rajską pendulę. Padam na twarz. Jutro chcieliśmy wykorzystać ładną pogodę i wejść na Ślężę. Zastanawiam się czy będę w stanie ruszać rękoma i nogami Edit: chociaż patrzę, że już już tylko 11 stopni No cóż, zobaczymy.
kasiab 07:33, 01 mar 2026

Aniu piękne wiosenne plany ja bardzo lubię listy, najlepiej na kartce papieru i długopis w ręku i wykreślanie jakoś to działa na mnie motywacyjne
W tym roku listy prac porządkowych nie posiadam... Za to mam listę prac różnorakich ogrodowych jak rozprowadzić kropelkę po ogrodzie, oświetlenie, wykończyć podesty, skończyć kostkę... Generalnie, jak spoglądam to bolą mnie już różne części ciała jeszcze muszę to tak poukładać żeby nie było pustych przebiegów
mrokasia 08:42, 01 mar 2026

Widzę, że sobota była bardzo pracowita . U mnie podobnie. Sprzątanie zostawiłam na dzisiaj bo już nie miałam na to siły.
Joku 21:13, 03 mar 2026

ajka napisał(a)
Penstemony się u mnie położyły po deszczach ale i tak je lubię

Dotarłam do lata poprzedniego roku. Lektura twojego wątku umilała mi zimowe wieczory pozwalając przetrwać dłużącą się niemiłosiernie zimę. Ogród wydoroślał, zagęścił się. Piękny jest, podoba mi się. Śledziłam powstawanie kolejnych rabat. Wiesz jak ma wyglądać twój a raczej wasz ogród bo M też zaangażowany.
Masz powojnika Mme Julie Correvon - jaką wysokość osiąga? Mam go również, wybrałam swiadomie, zależało mi żeby urósł wysoko. W internecie piszą że 3 - 4 m, prawda to?
Zacytowałam zdjęcie z penstemonami. Ciekawa jestem czy bardzo się rozrastają na szerokość. Mój ogródek jest niewielki dlatego szukam jakichś "szczupłych" bylin do posadzenia pomiędzy różami.
ajka 21:26, 03 mar 2026

Joku napisał(a)

Dotarłam do lata poprzedniego roku. Lektura twojego wątku umilała mi zimowe wieczory pozwalając przetrwać dłużącą się niemiłosiernie zimę. Ogród wydoroślał, zagęścił się. Piękny jest, podoba mi się. Śledziłam powstawanie kolejnych rabat. Wiesz jak ma wyglądać twój a raczej wasz ogród bo M też zaangażowany.
Masz powojnika Mme Julie Correvon - jaką wysokość osiąga? Mam go również, wybrałam swiadomie, zależało mi żeby urósł wysoko. W internecie piszą że 3 - 4 m, prawda to?
Zacytowałam zdjęcie z penstemonami. Ciekawa jestem czy bardzo się rozrastają na szerokość. Mój ogródek jest niewielki dlatego szukam jakichś "szczupłych" bylin do posadzenia pomiędzy różami.

Joku bardzo mi miło. Ogród sprawa radość i mi i mojemu eM, jest prościej, kiedy dwoje ludzi się angażuje. Odpowiadając na twoje pytania, powojnik urósł u mnie do wysokości górnej kratki (1,8m), nie więcej, ale tak naprawdę mam go za krótko (od 2024) by się wypowiedzieć. Wiem tyle co i ty z internetu. Penstemony nie są szerokie, tworzą dość zgrabne kępki, myślę, że maksymalnie mają 40cm szerokości. Oczywiście w trakcie kwitnienia chmura kwiatów jest trochę szersza, więc mogą wchodzić w róże.
ajka 21:28, 03 mar 2026

mrokasia napisał(a)
Widzę, że sobota była bardzo pracowita . U mnie podobnie. Sprzątanie zostawiłam na dzisiaj bo już nie miałam na to siły.

Mrokasia to był też najcieplejszy dzień do tej pory, czekam znów na słoneczko Dziś przycięłam maliny, kolejny krok do przodu.
ajka 21:32, 03 mar 2026

kasiab napisał(a)
Aniu piękne wiosenne plany ja bardzo lubię listy, najlepiej na kartce papieru i długopis w ręku i wykreślanie jakoś to działa na mnie motywacyjne
W tym roku listy prac porządkowych nie posiadam... Za to mam listę prac różnorakich ogrodowych jak rozprowadzić kropelkę po ogrodzie, oświetlenie, wykończyć podesty, skończyć kostkę... Generalnie, jak spoglądam to bolą mnie już różne części ciała jeszcze muszę to tak poukładać żeby nie było pustych przebiegów

kasiab pracując w IT jestem przyzwyczajona do takich list TO DO. To bardzo satysfakcjonujące kiedy kolejne prace lądują w części DONE - ZROBIONE. U ciebie faktycznie więcej prac budowlanych niż ogrodowych. Mi takie prace kojarzą się z wszechobecnym bajzlem, wolę jednak roślinki
Joku 21:37, 03 mar 2026

Powojniki pięknie u ciebie rosną, wrażenie zrobiła na mnie Arabela. Też go mam, ale mój to mizerota. Podsypuje mu nawozu ale i tak marnie rośnie a mam go już od wielu lat. Penstemon, jeżeli u mnie by osiągnął taką wielkość to się nie zmieści. Trochę zazdroszczę przestrzeni, rośliny maja wtedy komfortowe warunki, mogą się rozrastać. U mnie wszystko stłoczone na niewielkiej powierzchni.
ajka 21:56, 03 mar 2026

Joku napisał(a)
Powojniki pięknie u ciebie rosną, wrażenie zrobiła na mnie Arabela. Też go mam, ale mój to mizerota. Podsypuje mu nawozu ale i tak marnie rośnie a mam go już od wielu lat. Penstemon, jeżeli u mnie by osiągnął taką wielkość to się nie zmieści. Trochę zazdroszczę przestrzeni, rośliny maja wtedy komfortowe warunki, mogą się rozrastać. U mnie wszystko stłoczone na niewielkiej powierzchni.

Joku niestety nie mam pomysłu na nic węższego.

W tym roku zamówiłam już nowe powojniki Chyba się uzależniłam Rosną u mnie bez specjalnego nawożenia, za to starałam się przygotować im dobrą ziemię. Zawsze się ich bałam, ale chyba niepotrzebnie.
Przestrzeni niby mam dużo, ale to i tak wydaje mi się za mało na wszystkie moje zachcianki
ajka 21:57, 03 mar 2026

Pytanie: kiedy tniecie bodziszki? Czy mogę już je wyciąć do żywych liści?