Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z plażą

Ogród z plażą

Judith 21:03, 10 sie 2026

Mam skrajnie odmienne doświadczenia z kamykami w ogrodzie. Tam gdzie jest szmata (a właściwie była) chwasty rosły tak samo jak w miejscach gdzie jej nie ma. Nasiewają się, a nie przebijają od ziemi.
Natomiast tam gdzie była szmata bardzo trudno było te chwasty wyrwać. Z tego powodu wywaliłam szmatę spod kamieni.
Staram się usuwać chwasty na bieżąco, więc problemu dużego nie mam, poza tym u mnie nie sieją się tak intensywnie, nie ma pól wokół. Problem mam tylko pod irgami - one sieją się strasznie i dość mocno się korzenią.
nicol21 23:43, 10 sie 2026

Rewelacujna wycieczka! Super ze sie podzielilas zdjeciami i opisami! Bardzo doceniam!!! z przyjemnoscia obejrzalam, a luby widzial w przelocie i pyta kto sobie machnal ogrod w stylu Inków i żę to już rozmach po byku jest, nie tam jakieś ogrody japonskie wiec przy okazji sie usmialam
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Polon 08:47, 11 sie 2026

Ania, świetna relacja, bardzo ciekawie przedstawiony kraj, można chociaż trochę go “poczuć”.
Tarasy rolnicze z różnymi warunkami klimatycznymi - no jak oni to zrobili
Niby głównie góry i skały, a jednak piękne kolorowe krajobrazy.
Stare samochody - ciekawe skąd niemieckie
Nocleg w wiosce w górach - czy to jakoś planowaliście logistycznie? Tzn skąd wiedzieliście, że będzie tam gdzie spać?

No kolejny raz podziwiam za umiejętność zorganizowania takich wakacji. Znajomość języków to jednak pierwszy, obowiązkowy punkt w takich eskapadach. Hiszpański podobno całkiem przyjemny do nauki. Moje pokolenie było niestety zmuszane do nauki języków krajów sąsiadujących i choć kiedyś znałam całkiem nieźle, to teraz, nieużywane, ulatują z pamięci. Sam angielski to jednak za mało.

Co mnie też zawsze uderza porównując obie Ameryki, “odkryte” przez różne narody/religie. Na północy ludność rdzenną zamknięto w rezerwatach i sprowadzono niewolników do pracy, a na południu obie kultury nawzajem się przemieszały i uzupełniły.

A o ogrodzie napiszę jak ochłonę po Peru
Kordina 14:32, 11 sie 2026

Ale super wyprawa, to chyba jeden z najciekawszych zakątków Świata, dzięki za podzielenie się obrazami

ajka napisał(a)

Ależ tu się fajnie zagęściło, a przecież pamiętam, jak niedawno tworzyłaś to miejsce
ajka 18:33, 11 sie 2026

Joku napisał(a)
Mnie w twojej relacji najbardziej zaskoczył brak większych roślin, gdzie nie spojrzeć niemal pustynia. Ale sprawdziłam położenie kraju czyli blisko równika i już się nie dziwię.

Joku myślę, że to bardziej kwestia wysokości, na których się poruszaliśmy i suchego wybrzeża Amazonia stanowi dużo większą część kraju. Andy dzielą kraj na różne strefy klimatyczne.
ajka 18:35, 11 sie 2026

Judith napisał(a)
Mam skrajnie odmienne doświadczenia z kamykami w ogrodzie. Tam gdzie jest szmata (a właściwie była) chwasty rosły tak samo jak w miejscach gdzie jej nie ma. Nasiewają się, a nie przebijają od ziemi.
Natomiast tam gdzie była szmata bardzo trudno było te chwasty wyrwać. Z tego powodu wywaliłam szmatę spod kamieni.
Staram się usuwać chwasty na bieżąco, więc problemu dużego nie mam, poza tym u mnie nie sieją się tak intensywnie, nie ma pól wokół. Problem mam tylko pod irgami - one sieją się strasznie i dość mocno się korzenią.

Może to też zależy od chwastów. Np. przy wjeździe, przy śmietniku, mam chwast, który wrasta w szmatę i faktycznie jest ciężki do wyplewienia. W innych miejscach nie mam takiego problemu.
ajka 18:39, 11 sie 2026

nicol21 napisał(a)
Rewelacujna wycieczka! Super ze sie podzielilas zdjeciami i opisami! Bardzo doceniam!!! z przyjemnoscia obejrzalam, a luby widzial w przelocie i pyta kto sobie machnal ogrod w stylu Inków i żę to już rozmach po byku jest, nie tam jakieś ogrody japonskie wiec przy okazji sie usmialam

Aleś mnie rozbawiła Ale jak dobrze rozpoznał, co nie? Byłby na pewno jedyny w swoim rodzaju. Ja tam wolę jednak kwiatki
ajka 18:49, 11 sie 2026

Polon napisał(a)
Ania, świetna relacja, bardzo ciekawie przedstawiony kraj, można chociaż trochę go “poczuć”.
Tarasy rolnicze z różnymi warunkami klimatycznymi - no jak oni to zrobili
Niby głównie góry i skały, a jednak piękne kolorowe krajobrazy.
Stare samochody - ciekawe skąd niemieckie
Nocleg w wiosce w górach - czy to jakoś planowaliście logistycznie? Tzn skąd wiedzieliście, że będzie tam gdzie spać?

No kolejny raz podziwiam za umiejętność zorganizowania takich wakacji. Znajomość języków to jednak pierwszy, obowiązkowy punkt w takich eskapadach. Hiszpański podobno całkiem przyjemny do nauki. Moje pokolenie było niestety zmuszane do nauki języków krajów sąsiadujących i choć kiedyś znałam całkiem nieźle, to teraz, nieużywane, ulatują z pamięci. Sam angielski to jednak za mało.

Co mnie też zawsze uderza porównując obie Ameryki, “odkryte” przez różne narody/religie. Na północy ludność rdzenną zamknięto w rezerwatach i sprowadzono niewolników do pracy, a na południu obie kultury nawzajem się przemieszały i uzupełniły.

A o ogrodzie napiszę jak ochłonę po Peru

Gosia, ale co ty mówisz, angielski to wcale nie jest za mało. To wystarczająco dużo. Znasz bardzo dobrze angielski i też możesz podróżować bez strachu. Przecież w Meksyku i Kostaryce też nie znałam hiszpańskiego, a tam po angielsku bardzo trudno było się porozumieć. O Chinach nie wspomnę. Ja też zaczynałam od rosyjskiego Potem w liceum bardzo dobrze poznałam włoski i nie chwaląc się zdałam z niego maturę celująco. Nie pamiętam już praktycznie ani jednego ani drugiego. Może jakieś pojedyncze słowa. Teraz go już nawet nie chcę pamiętać, bo bardzo utrudnia naukę hiszpańskiego.

Nocleg w górach oczywiście zaplanowany wcześniej, baliśmy się tylko, że nie dotrzemy na czas. Mój eM jeszcze tego dnia wyjątkowo źle się czuł jak schodziliśmy, upał nie pomagał, a w takich miejscach ciężko o nocleg, bo miejsc noclegowych mało. Planowanie hotelów z góry, transportu ma swoje plusy (niższe ceny i łatwiejsza dostępność przede wszystkim), ale potem ciężko coś zmienić, bo cały plan się sypie. Szczególnie przy takich odległościach.
ajka 23:04, 11 sie 2026

Kordina napisał(a)
Ale super wyprawa, to chyba jeden z najciekawszych zakątków Świata, dzięki za podzielenie się obrazami

Ależ tu się fajnie zagęściło, a przecież pamiętam, jak niedawno tworzyłaś to miejsce

To prawda, zrobiło się tak gęsto, że ciężko szpilkę wcisnąć
ajka 23:37, 11 sie 2026

Czas na kolejną porcję zdjęć

Ollantaytambo

Świątynia Słońca

Twarz w skale - utożsamiana z bogiem Wirakochą lub Tunupą

Spichlerze

W oczekiwaniu na pociąg z Ollantaytambo do Aguas Calientes, miasteczka położonego u stóp Machu Picchu. Miłym i zabawnym zaskoczeniem było odprowadzenie turystów na pociąg przez lokalnych artystów wśród tańców i śpiewów.