Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z plażą

Ogród z plażą

ajka 17:59, 08 sie 2026

Całodniowa wycieczka

Pampa de Arrieros – dawne miasteczko leżące na wysokości 3749 m n.p.m., które po wybudowaniu nowej drogi niemal całkowicie opustoszało. Dziś mieszka tam zaledwie kilka rodzin.

Tego dnia po raz pierwszy wyraźniej odczuliśmy skutki dużej wysokości – pojawił się ból głowy i lekka zadyszka. Na szczęście pomagała herbata oraz cukierki z liści koki (restauracja na wysokości 4000m)

Następnie odwiedziliśmy kamienny las Puruña (4200 m n.p.m.), gdzie wiatr przez tysiące lat wyrzeźbił niezwykłe formacje skalne.

Kolejnym punktem był wodospad Pillones (4600 m n.p.m.). Strome zejście i późniejsze podejście z łańcuchami szybko przypomniały nam, jak wymagające potrafi być poruszanie się na takiej wysokości, ale widoki zdecydowanie wynagrodziły wysiłek.

Na zakończenie wycieczki zatrzymaliśmy się w niepozornej restauracji, która zaskoczyła nas jednymi z najlepszych dań podczas całego pobytu w Peru – stekiem z alpaki i smażonym pstrągiem (trucha) - taki pstrąg kosztuje około 39zł.

W drodze powrotnej podziwialiśmy dzikie wikunie, których wełna należy do najcenniejszych na świecie. To właśnie one, a nie lamy czy alpaki, są jednym z symboli Peru.

Po powrocie do Arequipy razem z córką wybrałyśmy się jeszcze na Mirador de Yanahuara, skąd o zachodzie słońca podziwialiśmy górujący nad miastem wulkan El Misti

Tyle na dzisiaj, zmęczyłam się
ajka 19:02, 08 sie 2026

vita napisał(a)

Niesamowite! Widywałam na fotkach, czytałam opisy, jednak zobaczyć na własne oczy te geofity, no to już jest coś By mi chyba oczy na wierzch wyszły, he he Nie baliście się? Rewelacyjna relacja, dzięki

My z córką lubimy takie wyzwania. To była bardziej ekscytacja niż strach. I pytanie czy pogoda dopisze? Mój eM nie lubi tego typu przygód i po powrocie na ziemię stwierdził że to jego pierwszy i ostatni raz Ja byłam zachwycona.