Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z plażą

Ogród z plażą

ajka 21:58, 07 sie 2026

gogo bardzo cieszę, że do mnie zawitałaś, zapraszam częściej. Platan mi się opatrzył i na mnie już nie robi wrażenia Ale mam go od początku ogrodowania.

Dorota321 ta ciężka mokra ziemia niestety ma swoje minusy. Ale też wolę ją niż piach Bardzo podobają mi się rojniki w donicach, tylko donice drogie Hahaha. Ale obiecałam sobie, że co roku będę jakieś dokupywać.

Polon dziś właśnie chłopaki moje skończyły zasypywać ścieżkę. Trzeba będzie teraz posiać trawę. Przy tych upałach było ciężko to skończyć. W ogóle u nas ostatnio ciężko, hałas od rana do wieczora. Droga rozkopana, zamknięta. Ale jak myślę o tych budowlańcach pracujących w pocie czoła to stwierdzam, że nie mam co narzekać siedząc w klimatyzowanym domu.
anabuko1 10:28, 08 sie 2026

Aniu.witaj.

Weszłam do Twojego "Ogrodu z plażą" i zatrzymałam oddech.

Białe hortensje bukietowe jak chmury, które ktoś posadził w ziemi.
Stoją dumne, okrągłe, ciężkie od światła. Przy nich drzewa na pniu jak strażnicy,
a między nimi spokój który widać nawet przez ekran.

Rozchodniki powoli łapią kolor... najpierw zielone obietnice, potem różowe kapelusze.
Wiem o czym mówisz z tymi kosaćcami przy tarasie Za jakiś czas będą straszyć suche,
ale teraz wszystko u Ciebie oddycha i dojrzewa.

A ten purpurowy krzew z bordowymi liśćmi? Jak plama wina na zielonym obrusie.
Obok ławka, dwie donice z pelargoniami i ścieżka ze żwiru. Prosto. Z pasją.
Dokładnie tak jak lubimy - bez przepychu, ale z duszą.

Widać, że każdy krzak ma u Ciebie swoje miejsce.
Każda rabata opowiada historię.
To nie jest ogród z katalogu.To ogród z serca.

ajka 16:44, 08 sie 2026

Aniu - anabuko1 dziękuję ci za ten poetyckie spojrzenie. Cieszę się, że ktoś zauważa mój ogród jako ogród stworzony z serca. Bo staram się, żeby takim właśnie był.

Postaram się wrzucić parę zdjęć z Peru, będzie ciężko coś wybrać, bo zdjęć mnóstwo (3 tygodnie zwiedzania), zapraszam do oglądania.
ajka 16:51, 08 sie 2026

Lima, stolica Peru, katedra

Takie ptaki latają po mieście

Piękne muzeum

Ceviche, bardzo popularne danie w Peru

Most pokoju między dwoma dzielnicami
ajka 16:56, 08 sie 2026

Paracas, wyspy Balletas, geoglif

Lwy morskie (niestety nie było pingwinów, które zimą zmieniają miejsce pobytu)

ajka 17:04, 08 sie 2026

Rezerwat narodowy Paracas

Pustynia, klify w połączeniu z Pacyfikiem. Niesamowite połączenie

Plaża na pustyni

Pustynia Huaccachina, znana z jazdy buggi i sanboardingu - spróbowaliśmy jednego i drugiego, wspaniałe doświadczenie, niestety mam tylko prywatne zdjęcia, którymi nie chcę się tu dzielić
ajka 17:12, 08 sie 2026

Lot cesną nad liniami Nazca, to był nasz pierwszy lot takim małym samolotem (! 01.08 zginęło tam 13 osób, jeden z samolotów się rozbił)

W Nazca na pustyni znajdują się geoglify powstałe około 200r.pn.e a 600r.n.e przedstawiające około 300 figur geometrycznych, około 70 przedstawień roślin i zwierząt. Do dziś trudno powiedzieć z jakiego względu je wykonano, najprawdopodobniej miały znaczenie religijne i ceremonialne. Obecnie można zobaczyć je z lotu ptaka zapisując się na lot awionetką.

vita 17:22, 08 sie 2026

ajka napisał(a)
Lot cesną nad liniami Nazca, to był nasz pierwszy lot takim małym samolotem (! 01.08 zginęło tam 13 osób, jeden z samolotów się rozbił)

W Nazca na pustyni znajdują się geoglify powstałe około 200r.pn.e a 600r.n.e przedstawiające około 300 figur geometrycznych, około 70 przedstawień roślin i zwierząt. Do dziś trudno powiedzieć z jakiego względu je wykonano, najprawdopodobniej miały znaczenie religijne i ceremonialne. Obecnie można zobaczyć je z lotu ptaka zapisując się na lot awionetką.

Niesamowite! Widywałam na fotkach, czytałam opisy, jednak zobaczyć na własne oczy te geofity, no to już jest coś By mi chyba oczy na wierzch wyszły, he he Nie baliście się? Rewelacyjna relacja, dzięki
ajka 17:23, 08 sie 2026

Nazca

Cahuachi - kompleks ceremenialny z piramidami z suszonej cegły, najważniejszy ośrodek religijny kultury Nazca

Cmentarz Chauchilla, gdzie można zobaczyć bardzo dobrze zachowane mumie liczące ponad 1000 lat

'

Akwedukty Cantalloc zbudowane przez kulturę Nazca, które działają do dziś i dostarczają mieszkańcom wodę

Paredones - ośrodek administracyjny zbudowany przez Inków w XVw.

Muzeum w Nazca

ajka 17:42, 08 sie 2026

Arequipa

Katedra, z której z dachu rozpościera się widok na wulkan El Misti - niestety wnętrza w większości nie można fotografować

Widok z dachu na główny plac

I na wulkan

Klasztor Świętej Katarzyny (Monasterio de Santa Catalina) - ten ogromny kompleks przypomina prawdziwe miasto w mieście – z wąskimi uliczkami, placami, dziedzińcami i kolorowymi zabudowaniami.

Na ulicy mnóstwo kobiet z małymi alpakami i lamami, typowo pod turystów, dla mnie to był bardzo smutny widok

Odwiedziliśmy również niezwykle ciekawe Muzeum Archeologiczne Santuarios Andinos, w którym przechowywana jest słynna mumia Juanity – młodej dziewczyny złożonej w ofierze przez Inków.
Juanita została odnaleziona w 1995 roku na szczycie Mount Ampato, jej ciało przez ponad 500 lat pozostawało zamarznięte na wysokości ponad 6000 m n.p.m., dzięki czemu zachowało się w niezwykle dobrym stanie – wraz ze skórą, włosami, narządami wewnętrznymi i odzieżą.
Oprócz niej można tam zobaczyć niezwykłe artefakty odnalezione wysoko w Andach, zarówno przy Juanicie, jak i przy innych dzieciach złożonych w ofierze podczas inkaskich obrzędów. Szczególne wrażenie robią doskonale zachowane tkaniny i ceramika, które przetrwały setki lat w niemal nienaruszonym stanie dzięki niskim temperaturom panującym na górskich szczytach, gdzie odbywały się te ceremonie. Niestety w muzeum był zakaz fotografowania.