Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z plażą

Ogród z plażą

LIDKA 14:11, 10 sie 2026

Ale super miałaś wyprawę. ❤️
ajka 14:32, 10 sie 2026

Kolejne atrakcje Świętej Doliny Inków:
Chinchero, słynące z tradycyjnego tkactwa,

Pani opowiadała jak otrzymują naturalne barwniki (kolory jak u góry)

Tarasy Moray – uważane za inkaskie laboratorium rolnicze (na każdej półce była inna temperatura i mikroklimat)

Malownicze kopalnie soli Maras gdzie spróbowaliśmy różnych rodzajów lokalnej soli - w sumie to nie lubią jak o nich mówi się kopalnie, bo pracują tam pojedyncze rodziny. Sól wytwarzana jest przez 6 miesięcy w roku, kolejne pół roku poświęca się na naprawę tarasów (pora deszczowa)

ajka 14:38, 10 sie 2026

Jutro postaram się wrzucić Machu Picchu i Amazonię.

Lidka - ano super, już dłuższy czas myśleliśmy o Peru i Machu Picchu i nareszcie się udało
Polon - cukierki z koki sprzedają na każdym kroku, podobnie jak herbatę, ale też są bardzo popularne mieszanki z innymi liśćmi np eukapitusa, ogólnie pomagają na chorobę wysokościową, trawienie, są w pełni legalne w Peru Wszyscy żują
Gosialuk - przed wyjazdem uczyłam się hiszpańskiego (w sumie bardziej dla przyjemności i by pogadać sobie z lokalną społecznością), dotarłam do poziomu A2/B1 więc zupełnie wystarczyło by się dogadać na podstawowym poziome. W sumie sporo ludzi mówiło też po angielsku (hotele, przewodnicy), a ja z angielskim nie mam problemu (B2+). Hiszpańskiego uczyłam się i (i uczę nadal) u Peruwiańczyka, który poopowiadał mi trochę o kulturze, niuansach języka, potrawach. Wciągnęło mnie, dalej się uczę, chcę dotrzeć do poziomu B2 i zrobić z czasem certyfikat.
MartaCho - cieszę się, że się podoba. Może ktoś zobaczy, że to nie jest takie straszne i też się skusi
Patrycja_KG_Lu - to tylko pierwszy tydzień, nasze wyprawy są bardzo intensywne, zapraszam na kolejną porcję
DariaB - wyprawy od dawna organizujemy sami, szczerze polecam spróbować
mirkaka - najbardziej mnie uderzyło, że tam gdzie były mumie, nie widziałam żadnych kamer, strażników, płotów ... normalnie nie do pojęcia, miejsce na odludziu, brak autokarów turystycznych. Co do składania dzieci w ofierze (capacocha - rytuał składania ofiar z ludzi), tak to było okrucieństwo, co ciekawe, z tego co nam opowiadano w ofierze były składane głównie dzieci z grup uprzywilejowanych, były tumanione chichą z alkoholem, koką.
ZbigniewG - nasze wyprawy są dla ludzi z dobrą kondycją Wypoczywamy zwykle po wakacjach, choć staram się by zawsze gdzieś było jakieś plażowanie, basen. Najgorsze były nocne pobudki, zwiedza się zwykle od samego rana.
ajka 17:28, 10 sie 2026

Hortensje przy alei

Budleja miniaturowa rozchodniki przy tarasie. Ależ one mają cudny kolor

Ścieżka zrobiona, teraz trzeba posiać trawę
LIDKA 18:40, 10 sie 2026

Aga chcesz te płyty w trawie ?Nie w kamyku ?
LIDKA 18:41, 10 sie 2026

Aha za ten hiszpański podziwiam i za te piękne aczkolwiek odważne wyprawy jeszcze bardziej. Co przywiozłaś na pamiątkę?
ZbigniewG 19:53, 10 sie 2026

LIDKA napisał(a)
Aga chcesz te płyty w trawie ?Nie w kamyku ?

Zwlasnego doświadczenia wiem że kamienie o ile nie są zalane żywicą lub betonem po 2-3 latach to masakra z utrzymaniem bez chwastów.

Nocne pobudki i powroty po zachodzie słońca, plecak który jest coraz cięższy mówisz sobie dość a rano słoneczko na szczytach więc wracasz na szlak
Ale to se newrati
ajka 20:13, 10 sie 2026

Lidka w tym miejscu płyty będą w trawniku. Tak sobie to obmyśliłam. Jakoś mi tam nie pasuje kamień, poza tym jest drogi. Mam nadzieję, że to rozwiązanie się sprawdzi.

Edit:jeździmy z bagażem podręcznym więc z pamiątkami jesteśmy ograniczeni. Mój eM przywiózł sobie kapelusz ze skóry, ja figurki, córka maskotkę lamy. Zawsze stara się przywozić maskotki zwierząt których u nas nie ma. Ma np fajnego leniwca, nosacza i czerwoną pandę

ZbigniewG po zdjęciu widać, że lubisz góry. Ja też, może nie chodzimy jakoś dużo (zawsze ten brak urlopu), ale staramy się jeździć całą rodziną. Moje dzieci chodziły z nami po górach od dziecka, najpierw w nosidełkach, potem na nogach tyle ile były w stanie, spały w namiotach. Dlatego teraz nie narzekają na warunki. Czy śpimy w lesie, w jaskini, w leśnej chatce, czy w namiocie to im obojętne. Aczkolwiek przyznam, że ostatnio staramy się wybierać lepsze miejsca, bo jesteśmy długo w podróży i chcemy po prostu odpocząć w cywilizowanych warunkach Ale nie zawsze się da, szczególnie w dżungli, w Azji. Wcześniej byliśmy na Borneo, w Malezji, w Chinach ...

Co do kamienia, u mnie jest go trochę w ogrodzie. Tam gdzie jest agrowłóknina i grubo nasypane kamienia chwastów praktycznie nie ma.
Joku 20:41, 10 sie 2026

Mnie w twojej relacji najbardziej zaskoczył brak większych roślin, gdzie nie spojrzeć niemal pustynia. Ale sprawdziłam położenie kraju czyli blisko równika i już się nie dziwię.
Judith 20:58, 10 sie 2026

ajka napisał(a)
Hortensje przy alei

Absolutny czad!