Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 22:05, 13 maj 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

Doszłam aż tutaj do lilaków a to jakiś odmianowy?

Miałam to samo w zeszłym roku jak kupowałam klony Oktober glory. Przysłali krzywe, miejsce szczepienia kora nie zarośnięte były już bez liści. Nie mogę powiedzieć reklamowałam i przysłali jeden bardzo ładny a te mam zostawić.

Cyrk jak cholera nie wiem co mam teraz zrobić to nie są klony Oktober Glory tylko jakieś szczepione czerwone nie powiem też ładne. Liście czerwone a Oktober ma zielone.

Napiszę do nich zapytam czy oni chociaż wiedzą jak taki klon Oktober wygląda.

Poza tym też mam bodziszka Rossane kupiłam w zeszłym roku drogie jak cholera ale dosyć ładnie odbiły tylko mają jaśniejsze liście.

Hakomy ładne nawet bardzo. Też miałam to szczęście, że sporo razy kupowałam nie przyjmowały się tak jak piszesz parę źdźbeł na świeżo wsadzonych w donice.
Też bym miała spory zbiór hakomek, ale cóż nie mam.
Czekam na jedną hakomke bambusowa aż się ukaże.

Jeszcze chciałam o rodku mam też białego wcześniej kwitnie ale szybko przekwita. Żelazny krzak traktuje go nie za bardzo i rośnie bezproblemowo.

Tak domianowy Dark Purple. Mam już Palibiny, więc chciałam inne

To miałaś chociaż to szczęście, że uznali reklamację.

Hakonki, żeby dobrze rosły myślę że też ma znaczenie jakość sadzonek, bo widzę po tych miernotach co mi kiedyś przysłali...nie mogą się te sadzonki rozrosnąć.
Trzymam kciuki za Twoje hakonki

Ciekawe jaką masz odmianę tego rodka... Moje są niezawodne
Wiolka5_7 22:09, 13 maj 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

Siewki werbeny mogą się pojawiać przez cały sezon.
To wszystko zależy kiedy nasiono upadło do ziemi.
Werbena po stratyfikacji zaczyna kiełkować.
Mam miejsca gdzie werbena wykiełkowała na początku października.
Jeżeli ktoś nie chce mieć tyle siewek werbeny musi usuwać kwiatostany we wrześniu. Tak aby nie przezimowały.
Młode siewki trzeba poczekać jak podrosną ok 10 cm i je usunąć.
Ja tam lubię jak mam klęskę urodzaju. Teraz czekam aż się rozstrzygnie czy wysiala mi się rutewka ta wysoka mam tysiące siewek ok 10 cm.

Tak zauważyłam , że werbena kiełkuje w różnym terminie. Ja właśnie będę musiała usuwać przed zimą część sadzonek ,bo tylu siewek nie potrzebuję. Zostawię tylko na jednej rabacie , żeby się wysiewały

Trzymam kciuki za rutewke
Wiolka5_7 22:14, 13 maj 2022

Nowa12 napisał(a)
Dzięki za info gdzie nie kupować. Ja też coraz bardziej się zrażam zakupami internetowymi. I jak już kupuję to tylko z tych sprawdzonych szkółek. Oglądam filmiki z Leniwej Niedzieli i tam często polecają dobre szkółki wysyłkowe.
Jak rozumiem szkółkę werbeny już założyłaś .
Deszczu brak a przydałby się bardzo.

Niestety jakość sprzedawanych roślin bardzo się pogorszyła. Wcześniej sadzonki były dużo lepsze. A teraz cena nie adekwatna do jakości. Myślą , że jak się nie widzi rośliny przed zakupem to wcisną taki badziew. Normalnie w życiu bym takiego chorego patyka nie kupiła, na nawet za darmo bym nie wzięła.

Tak werbenę mam normalnie w tysiącach

Tak deszczu brak, u mnie spadło tyle co nic, jutro muszę jeszcze podlać z godzinę ,bo wyłączyłam wcześniej ,bo zaczęło kropić
BASIA8 22:17, 13 maj 2022

Ach ta sprzedaż internetowa - zapisałam nazwę w kajeciku i nie będę tam nic kupowała.
Wioluś chciałam Cię zapytać o cięcie tulipanów EE. Na jakiej wysokości od ziemi ciachasz. Ja mam Je pierwszy rok i zielona jestem jak szczypiorek. Proszę o focie obcietych EE albo o informację. Buziaki ślę.
Magara 01:15, 14 maj 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

No patrz u Ciebie też się nie wysiały
A jaką masz glebę bo często dziewczyny pisały że na ciężkiej glinie nie chcą się wysiewać...

Generalnie mam glinę, ale rabata gdzie były werbeny została potężnie wzbogacona we wszystko co się dało. Do tego wyściółkowana kompostem, którego już nie widać, bo się "wciągnął" Na siewki jeszcze cały czas liczę, ja mocno do tyłu jestem

A o cenach bodziszków Rozanne jak czytam to nie wierzę Kupowałam/zamawiałam zimą - niecałe 8 zł za sadzonkę. Wydawało mi się ciut dużo, ale kupiłam bo sprawdzone źródło (choć rok wcześniej były oczywiście tańsze). A teraz piszecie, że takie ceny??? Szaleństwo
Klaudyna 07:19, 14 maj 2022

Wiola, a ile w tym roku swidosliwa Ci przyrosła? U Ciebie to szybciej wszystko. U mnie dopiero startuje po przekwitnięciu...
Wiolka5_7 10:55, 14 maj 2022

BASIA8 napisał(a)
Ach ta sprzedaż internetowa - zapisałam nazwę w kajeciku i nie będę tam nic kupowała.
Wioluś chciałam Cię zapytać o cięcie tulipanów EE. Na jakiej wysokości od ziemi ciachasz. Ja mam Je pierwszy rok i zielona jestem jak szczypiorek. Proszę o focie obcietych EE albo o informację. Buziaki ślę.

Niestety Basiu dobrze,że zapisałaś.

Ja obcinam zawsze tak , że zostawiam tylko jeden liść od dołu,bo nie lubię tych liści

Buziaki
Wiolka5_7 10:59, 14 maj 2022

Magara napisał(a)

Generalnie mam glinę, ale rabata gdzie były werbeny została potężnie wzbogacona we wszystko co się dało. Do tego wyściółkowana kompostem, którego już nie widać, bo się "wciągnął" Na siewki jeszcze cały czas liczę, ja mocno do tyłu jestem

A o cenach bodziszków Rozanne jak czytam to nie wierzę Kupowałam/zamawiałam zimą - niecałe 8 zł za sadzonkę. Wydawało mi się ciut dużo, ale kupiłam bo sprawdzone źródło (choć rok wcześniej były oczywiście tańsze). A teraz piszecie, że takie ceny??? Szaleństwo

Werbena może jednak wykiełkuje jeszcze.U mnie na jednej rabacie nie przeżyła żadna, patrzę że siewek też nie ma, aż do wczoraj patrzę a tam kiełkują dopiero

Ja swoje pierwsze bodziszki kupowałam po 20 zł 3 lata temu, to wtedy wydawało mi się drogo.chociaż doniczki chyba 2 l miały.
To Ty kupiłaś bardzo tanio
Wiolka5_7 11:00, 14 maj 2022

Klaudyna napisał(a)
Wiola, a ile w tym roku swidosliwa Ci przyrosła? U Ciebie to szybciej wszystko. U mnie dopiero startuje po przekwitnięciu...

Moja ta większą kończy kwitnienie, więc dopiero będzie puszczać przyrosty... Zobaczymy za jakiś czas ile urosła
Wiaan 11:13, 14 maj 2022

Wiola jak tulipan przekwitnie to oglawiasz go czy łodygę przycinasz nisko?