Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 17:30, 06 maj 2023

Judith napisał(a)
U mnie pada od rana i to mnie cieszy. Zaczynało być suchawo.

Super! i u mnie pada ładnie od 5 min ,hurra!
Wiolka5_7 17:31, 06 maj 2023

Makao napisał(a)
Ja nie ryzykuje z szybkim wsadzaniem pomidorów do foliaka. Kiedyś tak zrobiłam - na majówkę. Potem przyszła zimna Zośka i wszystko szlag trafił. Wtedy musiałam kupować gotowe sadzonki stacjonarnie. Słaby sezon był więc już się nie spieszę.

No tak nie ma co się spieszyć , już za momencik i będzie można spokojnie posadzić
Wiolka5_7 17:37, 06 maj 2023

doriss8 napisał(a)
Witaj Wiolu i inne dziewczyny, proszę o poradę Podoba mi się połączenie bodziszka Rozanne i traw Hakonechloa. Mam do obsadzenia frontową rabatę, ale z tego co się orientuję to hakonki dość późno startują. Dlatego zastanawiam się czy nie połączyć seslerii jesiennej i bodziszka Rozanne, czy to również wyglądałoby dobrze? A może ich pokroje nie zgrają się tak świetnie jak duet hakone + bodziszek? Wiem, że masz te 3 rośliny, dlatego pozwoliłam sobie zadać pytanie w Twoim wątku Pozdrawiam

Witaj Doriss

Miałam na jednej rabacie duet sesleria jesienna + bodziszek himalajski( w innej odmianie) Moim zdaniem ładnie to wyglądało ,ale miałam za gęsto posadzone te rośliny i wysadziłam teraz wiosną te bodziszki bo mi Wlazły na seslerie
Fotka

Ja duet hakone + Rozanne uwielbiam i mam na 4 rabatach, no ale do tego jeszcze cisy zimozielone ,więc zanim te rośliny ruszą nie jest łyso
doriss8 18:29, 06 maj 2023

Super, dziękuję za odpowiedź i foto Z seslerią też wygląda bardzo fajnie, to teraz mam zagwozdkę A jeśli chodzi o hakonki, to która jest Twoja ulubioną? Moje stanowisko jest raczej słoneczne, momentami półcień
Makao 19:34, 06 maj 2023

Śliczne połączenie seslerii i bodziszka. Tak jak piszesz - duet idealny
Wiolka5_7 19:36, 06 maj 2023

doriss8 napisał(a)
Super, dziękuję za odpowiedź i foto Z seslerią też wygląda bardzo fajnie, to teraz mam zagwozdkę A jeśli chodzi o hakonki, to która jest Twoja ulubioną? Moje stanowisko jest raczej słoneczne, momentami półcień

No masz

Nie mam ulubionej ,bo wszystkie uwielbiam

Jej chcesz posadzić Rozanne z hakone to na mijankę bo one są podobnej wysokości.

Rozanne mam posadzone z hakone macra - bezoodmianowa, odmiana Aureola,odmiana Greenhills
Wiolka5_7 19:37, 06 maj 2023

Makao napisał(a)

Też mi się podoba
Dorii 20:33, 06 maj 2023

Makao napisał(a)

Według mnie idealny jest tercet :⁠-⁠P
Sesleria, bodziszek rozanne i szałwia caradonna :⁠-⁠D
Wiaan 21:11, 06 maj 2023

Doczekałaś się deszczu, super

Wiola czy miałaś takie spostrzeżenia, że hakonechloa Greenhils dłużej się zbiera od pozostałych?
Margerytka40 21:41, 06 maj 2023

Dawno mnie nie było a u Ciebie już element wodny i rabata. Ślicznie. Podglądałam tylko na I.
Piękny wiosenny ogród.