Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Agi2006 16:39, 03 maj 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Tak fajnie i świetnie pasują do berberysków
Dzięki

Hakone Greenhills, sporobolus, szałwia Purple rain, kocimiętka Cat's pajamas , kalaminta Marvalette Blue, bodziszek Dragon heart, jeżówki: Green Jewel i Pretty parasols, czyściec Hummelo i Ukkie

Ale różnorodne zestawienie .Ty to masz wyczucie Daje mi do myślenia apropos mojej rozkminianej rabaty.
Wiolka5_7 18:26, 03 maj 2023

Judith napisał(a)
Wiola, masz doświadczenie z odginaniem gałęzi magnolii? Potrzebuję porady…

Nie mam,ale robiłam odciągi brzozom i bukom po posadzeniu.
Wiolka5_7 18:27, 03 maj 2023

Agi2006 napisał(a)

Ale różnorodne zestawienie .Ty to masz wyczucie Daje mi do myślenia apropos mojej rozkminianej rabaty.

Akurat tą rabatę projektowałam szpadlem zobaczę latem czy efekt będzie ok
Judith 18:49, 03 maj 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Nie mam,ale robiłam odciągi brzozom i bukom po posadzeniu.

Magnolia wydaje mi się disc krucha w przeciwieństwie do brzóz czy ŚŚ… Jest to odczucie nie poparte niczym . No nic, idę szukać u wujka Gugla
Makao 20:09, 03 maj 2023

Judith napisał(a)

Magnolia wydaje mi się disc krucha w przeciwieństwie do brzóz czy ŚŚ… Jest to odczucie nie poparte niczym . No nic, idę szukać u wujka Gugla

Ja planuje swoją magnolia trochę przegiąć. Od kilku lat formuje sosnę himalajska więc coś nie coś już kumam i cierpliwość też mam
Patrycja_KG_Lu 20:45, 03 maj 2023

W najbliższych dniach będę kupować seslerię jesienną, a pamietam, że mi ją doradzałaś i sama masz. Potrzebuję porady. Sprzedawca ma w doniczce P9 za 9 zł i w P11 za 11 zł. Opłaca się dopłacać do tej większej? Znaczna to różnica będzie? Czy te mniejsze szybko nadgonią? Jaką szerokość kępy docelowo osiągnie? Pytam w kontekście odstępów, by wiedzieć ile zamówić.
Wiolka5_7 21:40, 03 maj 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
W najbliższych dniach będę kupować seslerię jesienną, a pamietam, że mi ją doradzałaś i sama masz. Potrzebuję porady. Sprzedawca ma w doniczce P9 za 9 zł i w P11 za 11 zł. Opłaca się dopłacać do tej większej? Znaczna to różnica będzie? Czy te mniejsze szybko nadgonią? Jaką szerokość kępy docelowo osiągnie? Pytam w kontekście odstępów, by wiedzieć ile zamówić.

P9 to doniczka 9cmx9cm a P11 to 11cm x 11cm,więc różnica nieduża. Zależy jak będzie wyglądać część nadziemna i bryła korzeniowa. Ja kupowałam takie p9 ,w 3 roku miały docelowy rozmiar kępy.
Ok 60 - 80 cm średnicy

Ja mam posadzone co 50 cm i myślę , że to dobra rozstawa
AlicjaMa 22:23, 03 maj 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Nie mam, ale robiłam odciągi brzozom i bukom po posadzeniu.

Wiolu a jak robiłaś odciągi drzewom? Czy robiąc odciągi nie ma potrzeby aplikowania potem drzew?
Pytam, bo pierwsze słyszę o odciąganiu, mi w ogrodniczych kazali po 3 paliki wbijać do każdego drzewa i nie wyglada to zbyt estetycznie. A widzę ze u ciebie brak potrójnych palików
Patrycja_KG_Lu 11:56, 04 maj 2023

Dziękuję Wiolu. Zamówię w takim razie te mniejsze.
Wiolka5_7 13:03, 04 maj 2023

AlicjaMa napisał(a)

Wiolu a jak robiłaś odciągi drzewom? Czy robiąc odciągi nie ma potrzeby aplikowania potem drzew?
Pytam, bo pierwsze słyszę o odciąganiu, mi w ogrodniczych kazali po 3 paliki wbijać do każdego drzewa i nie wyglada to zbyt estetycznie. A widzę ze u ciebie brak potrójnych palików

Te odciągi były na krótko ,bo nie miałam palików.

Mam problem aby kupić takie długie paliki ,bo prawidłowo się taki robi, że wbija po 3 sztuki