Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 15:37, 16 sty 2024

anuska2507 napisał(a)
Wiola, gratuluję Córci

Za oknem sypie śnieg, a tu już temat cięcia traw

Dziękuję Aniu

Bo my Ogrodnicy już nogami przebieramy żeby pociachać w ogrodzie
NowaKiKi 17:02, 16 sty 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Nowe nożyce będą miały co ciąć
Cisy mają 40cm przyrosty, a podobno wolno rosną

co to za cisy?
Wiolka5_7 17:27, 16 sty 2024

NowaKiKi napisał(a)

co to za cisy?

Cis pospolity - Taxus baccata
Wiolka5_7 10:57, 17 sty 2024

Za oknem zima a w domu i duszy Wiosna!
Miłego dnia!

Kordina 11:10, 17 sty 2024

Najważniejsze, że w domu i w duszy wiosna czyli realizujesz się świetnie jako mamusia
edi75 11:18, 17 sty 2024

Wiola dopiero doczytałam...Gratulacje. Niech się dziecina chowa zdrowo
Wiolka5_7 11:30, 17 sty 2024

Kordina napisał(a)
Najważniejsze, że w domu i w duszy wiosna czyli realizujesz się świetnie jako mamusia

Pewnie! Macierzyństwo można spokojnie pogodzić ze swoją piękną pasją
Wiolka5_7 11:30, 17 sty 2024

edi75 napisał(a)
Wiola dopiero doczytałam...Gratulacje. Niech się dziecina chowa zdrowo

Dziękuję!
JoanNa 17:53, 17 sty 2024

Mary napisał(a)

Sama gleba nie wystarczy niestety. Musi być słońce i brak konkurencyjnych roślin.
Sadziłam u siebie cisy Hicksii w podobnych warunkach glebowych. Tam gdzie jest słońce rosną. W cieniu, metr od żywopłotu sąsiada z tuj, ogromnych świerków, kasztanowca i jodły, stoją w miejscu.

A to ciekawe, bo u mnie odwrotnie. Cisy Hicksii sadzone wiosną minionego roku w części gdzie są w słońcu w zasadzie od wschodu do zachodu słońca są mizerniejsze niż te, które rosną w cieniu świerków sąsiada, wśrod swierkowych korzeni...gleba była oczyszczona i przekopana z obornikiem i kompostem na całej długości tego szpaleru, więc 'jedzonko' mają to samo a ja juz myślę jak tu wesprzeć te naslonecznione żeby jednak dogoniły te zacienione. W ogóle nie wiem jak podejść do kwestii przycinania, bo gdzieś trafiłam na informację, że cisy pierwsze 2lata sie ukorzeniają a nie inwestują zbytnio mocy w przyrosty. Czy to oznacza, że jeszcze ten sezon mam ich nie przycinać? Mary, jak Ty postępowalaś ze swoimi cisami?kiedy pierwsze cięcie?
Wiolu, przepraszam, że tak w Twoim wątku się nadpisałam, ale ja tak buszuję po różnych ogrodach i znów przywiało mnie do Twojego
Wiolka5_7 18:09, 17 sty 2024

JoanNa napisał(a)

A to ciekawe, bo u mnie odwrotnie. Cisy Hicksii sadzone wiosną minionego roku w części gdzie są w słońcu w zasadzie od wschodu do zachodu słońca są mizerniejsze niż te, które rosną w cieniu świerków sąsiada, wśrod swierkowych korzeni...gleba była oczyszczona i przekopana z obornikiem i kompostem na całej długości tego szpaleru, więc 'jedzonko' mają to samo a ja juz myślę jak tu wesprzeć te naslonecznione żeby jednak dogoniły te zacienione. W ogóle nie wiem jak podejść do kwestii przycinania, bo gdzieś trafiłam na informację, że cisy pierwsze 2lata sie ukorzeniają a nie inwestują zbytnio mocy w przyrosty. Czy to oznacza, że jeszcze ten sezon mam ich nie przycinać? Mary, jak Ty postępowalaś ze swoimi cisami?kiedy pierwsze cięcie?
Wiolu, przepraszam, że tak w Twoim wątku się nadpisałam, ale ja tak buszuję po różnych ogrodach i znów przywiało mnie do Twojego

Nie ma problemu Asia

A co do przycinania cisów. Ja swoje kupowałam w formie "krzaczorków " za nieduże pieniądze i od razu po posadzeniu nadawałam im wstępny kształt.
Potem też przycinałam normalnie.
Fakt przyrosty na początku były mniejsze ,bo się ukorzeniały