Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

MagdaLenka 12:35, 15 sty 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Od dawna trąbię, że wolny wzrost cisów to mit, ale nikt mi nie chciał wierzyć

No właśnie Danusia też pisała w ostatnim artykule, że cisy rosną szybko, jeśli mają zapewnione odpowiednie warunki.

Może ten mit o wolnym wzroście powielają osoby, które sadzą bez przygotowania gleby i nie dbają potem o rośliny. Miałam taką znajomą, która narzekała, że jej nic nie chce rosnąć i w ogóle ogród jest be, ale ona sadziła raz na jakiś czas nową roślinę, trochę podlewała, a poza tym nic nie robiła w ogrodzie. Inna znowu posadziła hortensje ogrodowe pod południowo-zachodnią ścianą budynku, gdzie przez pół dnia mają skwar, dodatkowo podsypuje je odkwaszonym torfem i dziwi się, że są w słabej kondycji.

W ogrodach ogrodowiskowych natomiast rośliny mają świetne warunki i to widać między innymi po przyrostach.
Wiolka5_7 13:38, 15 sty 2024

Anda napisał(a)
Wiola, zakup pierwsza klasa. Najlepsze nożyce do cięcia jakie znam. Extra

Kolejna dobra opinia

W końcu kupiłam ,bo już dawno miałam je w planie
Niedługo je wypróbuję
Wiolka5_7 13:38, 15 sty 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Od dawna trąbię, że wolny wzrost cisów to mit, ale nikt mi nie chciał wierzyć

Też trąbię
Wiolka5_7 13:40, 15 sty 2024

MagdaLenka napisał(a)

No właśnie Danusia też pisała w ostatnim artykule, że cisy rosną szybko, jeśli mają zapewnione odpowiednie warunki.

Może ten mit o wolnym wzroście powielają osoby, które sadzą bez przygotowania gleby i nie dbają potem o rośliny. Miałam taką znajomą, która narzekała, że jej nic nie chce rosnąć i w ogóle ogród jest be, ale ona sadziła raz na jakiś czas nową roślinę, trochę podlewała, a poza tym nic nie robiła w ogrodzie. Inna znowu posadziła hortensje ogrodowe pod południowo-zachodnią ścianą budynku, gdzie przez pół dnia mają skwar, dodatkowo podsypuje je odkwaszonym torfem i dziwi się, że są w słabej kondycji.

W ogrodach ogrodowiskowych natomiast rośliny mają świetne warunki i to widać między innymi po przyrostach.

Tak jeśli zapewni się odpowiednie warunki to rosną szybko.
Gleba to podstawa trzeba się przyłożyć na początku do jej przygotowania jeśli trzeba a potem rośliny rosną w oczach
Patrycja_KG_Lu 20:59, 15 sty 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Tak jeśli zapewni się odpowiednie warunki to rosną szybko.
Gleba to podstawa trzeba się przyłożyć na początku do jej przygotowania jeśli trzeba a potem rośliny rosną w oczach

U kogo były te słynne opisy przygotowań gleby pod cisy?
Rojodziejowa 21:03, 15 sty 2024

Hmm nie pamiętam u kogo, mam skopiowane coś takiego:
"Dołek pod cisy: Kompost, mączka bazaltowa, dolomit (troszkę), obornik przekompostowany i troszkę kory przekompostowanej. Przekopujesz w miarę szeroko i głęboko ze swoją ziemią."

U mnie to mam wrażenie, że musiałabym metr ziemi wymienić po całości, żeby dobrze rosły. Przygotowałam dołki, ale widocznie coś spaściłam, bo nie wyglądają szałowo.
An_na 21:08, 15 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

U kogo były te słynne opisy przygotowań gleby pod cisy?

U Ani Anbu, Toszka pisała.
Zrobiłam sobie screena kiedyś:

An_na 21:33, 15 sty 2024

A skład ziemi tak jak pisała Asia Rojodziejowa.
Marcin89 21:50, 15 sty 2024

Słuchajcie, ja dostałem link jak poniżej:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/483-cis-taxus?page=154

Zwłaszcza szczegółowe wyjaśnienie Toszki
Rojodziejowa 21:56, 15 sty 2024

o0o to jest wypasiona informacja