Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Pokaż wątki Pokaż posty

Małymi krokami-Ogród Wioli

AlicjaMa 11:47, 06 sie 2024

Juzia napisał(a)

Albo za dużo cienia albo. kot

Też pomyślałam o kocie niestety
BeataDebek 12:02, 06 sie 2024

Cienia to napewno nie bo na lampie rośnie wilgoć ma ale nie za mokro,sprawdzałam liście się trzymają,nie schnie jest limonkowa tylko leży...kot faktycznie może być bo od sąsiadów przyłaża
AlicjaMa 12:19, 06 sie 2024

Wiolu, przeglądam posty, ale trudno znaleźć w tym gąszczu informacji, jaki cis posadziłaś na żywopłot obok kropelki?
Co ile sadziłaś i jaką dolecowo chcesz utrzymać szerokość i wysokość?

Mam szpaler miskantów Graziella na wąskiej rabacie i łyso jest na wiosnę, więc pomyślałam, że zrobię mini żywopłot zielony cały rok. Może będzie pasować.
Juzia 13:45, 06 sie 2024

BeataDebek napisał(a)
Cienia to napewno nie bo na lampie rośnie wilgoć ma ale nie za mokro,sprawdzałam liście się trzymają,nie schnie jest limonkowa tylko leży...kot faktycznie może być bo od sąsiadów przyłaża

U mnie to samo. Legowiska sobie zrobiły z seslerii...
Wiolka5_7 20:33, 06 sie 2024

AlicjaMa napisał(a)
A propo buków, to może te boczne buki podpijają wodę temu w środku za bardzo?
Mam 3 ambrowce kuliste i też każdy inaczej rośnie. W tym roku dałam więcej wody najbiedniejszemu i tak nadrobił, że w przyszłym roku będę mocniej podlewać dwa pozostałe, ehh

Nie mówiąc o przebarwianiu się, jeden na jesień już bordowy, drugi pomarańczony, a trzeci potrafi być nadal zielony, haha!

Nie wiem czy to dlatego ,bo w sumie ten środkowy od początku rósł słabiej.
One rosną w sporych odstępach. Mysle, że jak by tak było to drzewa w szpalerach by ciągle rosły nierówno ,bo by sobie wodę podbierały
Mam graby posadzone co 2m i rosną bardzo ładnie obydwa. A buki są co 3m od siebie

Niestety z drzewami w szpalerze tak bywa, ech

Wiolka5_7 20:35, 06 sie 2024

BeataDebek napisał(a)

To pewnie kot, u mnie zgraja bezpańskich kotów właśnie też kładzie się na seslerie ,wrr!
Do tego trzcinniki mi połamały a kret mi przerył nową rabatę. Masakra nerwa mam , że nie wiem!
Wiolka5_7 20:37, 06 sie 2024

AlicjaMa napisał(a)
Wiolu, przeglądam posty, ale trudno znaleźć w tym gąszczu informacji, jaki cis posadziłaś na żywopłot obok kropelki?
Co ile sadziłaś i jaką dolecowo chcesz utrzymać szerokość i wysokość?

Mam szpaler miskantów Graziella na wąskiej rabacie i łyso jest na wiosnę, więc pomyślałam, że zrobię mini żywopłot zielony cały rok. Może będzie pasować.

To jest cis Repandens. Posadzony gęsto ,bo chciałam szybciej obwódkę. Co 35 cm. On rośnie nisko a szeroko, dlatego taka jest ta obwódka. Teraz ma ok.20 cm i może 30 szer. jakoś

Nie wiem jaki chcę rozmiar. Wyjdzie w praniu ogranicza mnie obrzeże z jednej strony ,więc dalej go nie puszczę
AlicjaMa 22:29, 06 sie 2024

Dziękuję Wiolu za odpowiedź. Spróbuję coś podziałać na jesień.

Tak, ze szpalerami tak niestety jest. Ale jak ktoś wcześniej napisał, wyróżnia się buk środkowy więc jakby celowo tak miało być
Wiolka5_7 08:32, 07 sie 2024

AlicjaMa napisał(a)
Dziękuję Wiolu za odpowiedź. Spróbuję coś podziałać na jesień.

Tak, ze szpalerami tak niestety jest. Ale jak ktoś wcześniej napisał, wyróżnia się buk środkowy więc jakby celowo tak miało być

Proszę

Buk środkowy od początku był słabszy jak je kupiłam dlatego go posadziłam właśnie na środku .W sumie lepiej jakby miał wypaść ten środkowy
Wiolka5_7 21:39, 08 sie 2024

Sporobolus - uwielbiam tę trawkę
Mam ją od zeszłego roku. Przy "Kropelce" i na nowej rabacie posadzone w maju.
Na "patelni" rośnie doskonale jest śliczna ,teraz kwitnie fajnie no i jesienią będzie się przebarwiać.

Trudno uchwycić ten delikatny kwiatostan...

Siewkami nie gardzę sieje mi się pomiędzy płytami jak widać

Poza tym żeby nie było tak idealnie,to mam od dłuższego czasu nerwa.
Krecisko mi się wchrzanił na wjazdową i ryje mi codziennie! Dziad jeden ryje mi też na nowej rabacie.Wrr!

Macie jakiś sposób na tego dziada?
Ocet już nie działa