Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Pokaż wątki Pokaż posty

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 16:25, 31 lip 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Wiola, Ty to jesteś kobieta rakieta. Rozanne wywalasz, u mnie dopiero zaczyna wyglądać

Pokazywałam mojemu, że można bez trawnika. Jeszcze nie wierzy haha

Myślę, jaką roślinę puścić na zbiornik na wodę… Miał to być bluszcz… myślisz, że da się go ogarnąć, czy zawsze franca się przedostanie tam, gdzie nie trzeba?

Coś w tym jest Asia!

Moje miały grzyba co roku ,niektóre aż zaczęły zamierać. Do tego zaczęły się rozwalać i nie wyglądały.
Niech u Ciebie fajnie rosną!

Można ,można jak widać
Ja jestem mega zadowolona z tej zmiany
Tyle roboty mi odeszło, mam czas na relaks

Jeśli będziesz go cięła regularnie ,to myślę, że się da go okiełznać. U nas był na ścianie, trzeba było włazić po drabinie ,no i z czasem bardzo się rozszalał
Widziałam , że ludzie sadzą go jako dywan na ziemi czy na płocie i da się go jak widać trzymać w ryzach.
Wiolka5_7 16:29, 31 lip 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Wiolu zamówiłam kilka miskantów i rozplenic online w pojemnikach 2-3 litrowych. Czy można je podzielić przed sadzeniem czy lepiej posadzić i dzielić jesienią lub nawet wiosną 2025?

Patrycja szczerze mówiąc to nigdy o tej porze nie dzieliłam.

Myślę, że jak podzielisz w sierpniu ,jak przejdą upały najlepiej to nic im nie będzie.

Do zimy będą miały czas się ukorzenić. Tylko po podziale i wsadzeniu najlepiej żebyś je przycięła. Wtedy skupią się na ukorzenianiu.

Może ktoś coś podpowie z doświadczenia
sylwia_slomc... 16:38, 31 lip 2024

Musiałam się sporo cofnąć Perfekcyjne cięcie kulek podziwiam, widzę, ze wprowadzasz do ogrodu więcej koloru. Po zmianach pięknie przed zmianami też pięknie. U Ciebie perfekcja jak u Juzi Dylematy glebowe poczytałam, czarnoziemu z piaskiem czy bez zazdraszczam. U mnie tylko na samiutkiej górze ogrodu tam gdzie szałas. Łąka się już na niego nie łapie. Na większości obszaru mam gliniasto lub glinę. Nawożenie czarnoziemu na takiej powierzchni jak nasza mijało się z celem i zasobem portfela zupełnie. Ale biorąc do wyboru piach to zdecydowanie wole glinę. U nas sucho, od miesiąca prawdziwego deszczu nie było, za to wieje i piecze okrutnie, ziemia beton, łopaty nie wbije, pazurkami nie udrapie. Chwastom brak wody zdaje się nie przeszkadzać wcale rosną jak głupie, a rośliny mdleją od upału mimo podlewania.
Wiolka5_7 17:00, 31 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Musiałam się sporo cofnąć Perfekcyjne cięcie kulek podziwiam, widzę, ze wprowadzasz do ogrodu więcej koloru. Po zmianach pięknie przed zmianami też pięknie. U Ciebie perfekcja jak u Juzi Dylematy glebowe poczytałam, czarnoziemu z piaskiem czy bez zazdraszczam. U mnie tylko na samiutkiej górze ogrodu tam gdzie szałas. Łąka się już na niego nie łapie. Na większości obszaru mam gliniasto lub glinę. Nawożenie czarnoziemu na takiej powierzchni jak nasza mijało się z celem i zasobem portfela zupełnie. Ale biorąc do wyboru piach to zdecydowanie wole glinę. U nas sucho, od miesiąca prawdziwego deszczu nie było, za to wieje i piecze okrutnie, ziemia beton, łopaty nie wbije, pazurkami nie udrapie. Chwastom brak wody zdaje się nie przeszkadzać wcale rosną jak głupie, a rośliny mdleją od upału mimo podlewania.

Cięcie nie powiem teraz idzie szybko i nawet równo po latach praktyki

Sylwia kolor był u mnie zawsze ,ale na tej nowej rabacie zamiast trawnika mogłam poszaleć z bylinami to fakt ,bo tam słońce cały dzień

Dzięki za pochwały

No ja nie będę narzekać na suszę bo w czerwcu i lipcu wody z nieba spadło dość sporo.

Maj natomiast był cały bez deszczu.
Teraz u mnie też grzeje i wieje. więc zaraz też będzie trzeba coś podlać.
Hortensjom wczoraj włączyłam linie kroplującą ,bo one teraz najbardziej potrzebują. Dziś malinom włączę ,bo zaczynają dojrzewać.

Trawnik niekoszony, jest wysoki i jeszcze zielony.

Glina jest spoko, trzeba ją tylko rozluźnić piaskiem. Wolałabym ją niż piach.
U mnie gleba taka pieniędzy gliną a piachem i żeby nie było ,duuużo dobroci w nią władowałam. Dlatego wszystko rośnie ładnie

Chwasty i u mnie szaleją, szczególnie ten przeklęty szczawik,wrr!

Trzymam kciuki za deszcz! Bo podobno sierpień ma być upalny
Patrycja_KG_Lu 22:10, 31 lip 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Patrycja szczerze mówiąc to nigdy o tej porze nie dzieliłam.

Myślę, że jak podzielisz w sierpniu ,jak przejdą upały najlepiej to nic im nie będzie.

Do zimy będą miały czas się ukorzenić. Tylko po podziale i wsadzeniu najlepiej żebyś je przycięła. Wtedy skupią się na ukorzenianiu.

Może ktoś coś podpowie z doświadczenia

Poszukałam głębiej i trafiłam na ten artykuł. Posadzę, więc w stanie takim jak dotrą, a wiosną podzielę
Wiolka5_7 22:27, 31 lip 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Poszukałam głębiej i trafiłam na ten artykuł. Posadzę, więc w stanie takim jak dotrą, a wiosną podzielę

Myślałam , że Ci się spieszy
No to spoko, wiosną podzielisz
Karolinka1988 17:25, 01 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Nie ma sprawy

Porządek jest , bo ona wcale nie brudzi owocami. Bo albo ja je zerwę albo ptaki zjedzą albo niezerwane zaschną.
Liście zbieram odkurzaczem

Szczerze to świdośliwa to jest hit drzewko bardzo dużo projektantów je projektuje nie tylko w Polsce.
Jest efektowne , łatwe w uprawie i do tego pożyteczne

Ja je mrożę i dodaję potem do ciasta czy placuszków. Pewnie można robić i jakieś przetwory typu dżem.
Czytałam , że te owoce są o wiele zdrowsze niż borówka amerykańska

Dzięki Wiola za wszystkie odpowiedzi

Powiedz proszę jeszcze o drzewach kolumnowych , jesteś zadowolona z tych co masz ? A co myślisz o ambrowcu kolumnowym ?
Wiolka5_7 22:13, 01 sie 2024

Karolinka1988 napisał(a)

Dzięki Wiola za wszystkie odpowiedzi

Powiedz proszę jeszcze o drzewach kolumnowych , jesteś zadowolona z tych co masz ? A co myślisz o ambrowcu kolumnowym ?

Ja z kolumnowych mam buki i graby. Tych pierwszych posadziłam 6szt. z czego 3 rosną pięknie a 3 szt. nie.
Graby Frans fontaine rosną zdrowo i szaleją już ,bo mają duże przyrosty
Nie mam ambrowca ,więc ciężko mi doradzić
Wiolka5_7 22:18, 01 sie 2024

Drugi szpalerem hortensji Limelight kwitnie
Dostały w tym roku w końcu linię kroplującą i oszalały ze wzrostem

Tuje mają ok.2,3 m

Widać środkowego buka z którym coś się dzieje te dwa piękne, duże ,gęste a ten jakby stanął w rozwoju ,ech rok temu zrzucił wcześnie liście i w tym pewnie też zrzuci. Nawet kolor liści ma jakiś inny czerwony

Muszę tutaj kupić jakieś mniejsze kocimiętki ,bo Walker's low zawaliły molinie i cisy. Aż molinie dostały grzyba

Wiolka5_7 22:24, 01 sie 2024

Środkowy buk

Limka w przedogródku i ulubiona rabata z parocją
Ps. Ale te fotki tracą na jakości po wrzuceniu