Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

BeataDebek 21:23, 13 sie 2024

Potrzebna jest taka metalowa łapka można ją spokojnie w internecie dostać,rozkopuje lekko ostatni kopiec tak żeby znaleźć w nim wlot i wylot ustawiam tam łapke i przykrywam jakimś pojemnikiem i czekamsuper będziecie razem śmigać po ogrodzie
mrokasia 13:22, 14 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

No potffór!
Ja ją sadziłam rok temu dzieląc swoje sadzonki i były tycie a w tym kępy , że szok! ona mega szybko się rozrasta

No to ja właśnie sobie posadziłam . Przyszły małe sadzaweczki, aż trudno uwierzyć, że tak się rozrosną .
basia3012 23:18, 20 sie 2024

Wiolu, wszędzie pięknie. Hortensje na tle żywopłotu wyglądają super. I ta przerobiona rabata z rdestami też bardzo, bardzo ładna.
Ja z owoców śliw wiśniowych Nigra /Pissardi robiłam dżem. Był kwaskowo słodki. Dla mnie pyszny. W tym roku na śliwach owoców nie ma. Dżemu nie będzie.
Czy u Ciebie Wiolu Sporobolus różnołuskowy też zwisa do dołu i przypomina włosy? Bo u mnie właśnie mam takie skojarzenia gdy na niego patrzę. Czasem to aż go wezmę w garść i przytnę końcówki. Bo plącze się w nogach.
Czytam, że mała niunia raczkuje po trawie. Po takiej trawie to każdy chciałby raczkować. Pewnie jest miękka jak dywan.
Pozdrawiam.
Wiolka5_7 22:05, 21 sie 2024

BeataDebek napisał(a)
Potrzebna jest taka metalowa łapka można ją spokojnie w internecie dostać,rozkopuje lekko ostatni kopiec tak żeby znaleźć w nim wlot i wylot ustawiam tam łapke i przykrywam jakimś pojemnikiem i czekamsuper będziecie razem śmigać po ogrodzie

Dzięki za info, wiem o jaką łapkę chodzi

Ja kupiłam kiedyś te rurowe pułapki ,ale krecik sobie kopał obok

Tak rośnie mi mała pomocniczka mamusia ją wszystkiego nauczy
Wiolka5_7 22:06, 21 sie 2024

mrokasia napisał(a)

No to ja właśnie sobie posadziłam . Przyszły małe sadzaweczki, aż trudno uwierzyć, że tak się rozrosną .

Zobaczysz Kasia w przyszłym sezonie moje sadzoneczki co sobie ukorzeniłam już są spore
Wiolka5_7 22:11, 21 sie 2024

basia3012 napisał(a)
Wiolu, wszędzie pięknie. Hortensje na tle żywopłotu wyglądają super. I ta przerobiona rabata z rdestami też bardzo, bardzo ładna.
Ja z owoców śliw wiśniowych Nigra /Pissardi robiłam dżem. Był kwaskowo słodki. Dla mnie pyszny. W tym roku na śliwach owoców nie ma. Dżemu nie będzie.
Czy u Ciebie Wiolu Sporobolus różnołuskowy też zwisa do dołu i przypomina włosy? Bo u mnie właśnie mam takie skojarzenia gdy na niego patrzę. Czasem to aż go wezmę w garść i przytnę końcówki. Bo plącze się w nogach.
Czytam, że mała niunia raczkuje po trawie. Po takiej trawie to każdy chciałby raczkować. Pewnie jest miękka jak dywan.
Pozdrawiam.

Basiu dziękuję Ci za tyle miłych słów

Tak hortensje na tle żywopłotu piękne, szkoda że już łapią jesienne barwy,ech...

Nie wiedziałam , że z tych owoców się robi przetwory

Tak Sporobolus też mi przypomina włosy uwielbiam w nim właśnie tą kępę, ażurowy kwiatostan i przebarwienie.

Szczerze to po tym dywanie nie czworakowała, bo go nawożę nawozem sztucznym ,ale mam plan na przyszły rok aby nie stosować chemii. Wtedy będzie biegać do woli

Dobrze , że dziś popadało ,bo już dywan zaczął przysychać
Wiolka5_7 22:14, 21 sie 2024

Marcin moje graby FF.

Kupione 05.2018

Dziś 08.2024
Przycięte były od góry tylko raz
Są posadzone co 2,20 m.
Mają ok.2m średnicy

Helen 22:18, 21 sie 2024

Cudny masz ogród, Wiola
Judith 22:24, 21 sie 2024

Ojacie! Wspaniały progres grabowy!
Marcin89 22:30, 21 sie 2024

Dziękuję Wiola. Super sprawa, że z mniejszych sadzonek udało się wyprowadzić tak idealne, proste pnie i korony wyżej. Pewnie trochę im pomogłaś?

Taki pokrój mi pasuje, ale to nie jest jeszcze pełna dojrzałość drzewa Widać nie będą to takie cienkie kolumny.

Z takich wąskich to Amanogawy (choć widziałem i lekko szerokie) i ambrowiec Slender (tu raz podają 1 m średnicy, a raz 3 m). Na żywo widziałem takiego smukłego (wysokość do dachu domu jednorodzinnego, a średnica do metra).

Przez tą szerokość docelową zaczynam wątpić w te graby u mnie w tamtym konkretnym miejscu. Może skupić się na żywopłocie wyższym i dać 1 śś? Nie wiem na ile jesteś w temacie? Bo wiadomo masz malutkie dziecko

Edit:
Takie jak Twoje kupowane (tylko Fastigiata) to kosztują teraz nie 80 zł, a 180 zł. Fest