Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Pokaż wątki Pokaż posty

Małymi krokami-Ogród Wioli

olciamanolcia 11:01, 02 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Miłego dnia!

Oooo tu pieknie
Patrycja_KG_Lu 11:26, 02 sie 2024

W jakich odstępach masz te wspomniane przez Lidkę hortensje, że tak się łączą wizualnie?
olciamanolcia 11:29, 02 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
W jakich odstępach masz te wspomniane przez Lidkę hortensje, że tak się łączą wizualnie?

Zapewne co 80 cm do metra max
AlicjaMa 11:33, 02 sie 2024

Wiolu, a jak się prezentują derenie z brzozami?
Proste są w obsłudze?

Mam pod brzozami hirtensje limelight i jakoś nie gra mi ich limonkowy kolor z białymi pniami brzóz, rozważam Ivory halo.
Podobno szybko rośnie?
Jesteś zadowolona z tych dereni?
Wiolka5_7 12:31, 02 sie 2024

April napisał(a)
Wiolu, pozdrawiam. Dawno nie pisałam ale cały czas podglądam i jestem na bieżąco.
Fantastycznie podgoniła ta rabata przy podjeździe. To był bardzo dobry dobór roślin.
Pięknie jak zwykle. I powiem ci że na zdjęciach nawet ten mizerny buk wygląda po prostu jak inne, rzadsze drzewko między miśkami. Taki celowy zabieg, więc bez stresu. Choć podejrzewam że na żywo dużo bardziej cię drażni

Jola pozdrawiam również!
Też zaglądam na forum i często nie mam weny do pisania. Latem jakoś mniej energii przez upały

Ta rabata przy podjeździe ma 3 miesiące od dnia wbicia łopaty w trawnik
Tak fajnie rośliny podgoniły. Chociaż niektóre pokażą pełna urodę za rok ,bo dzielone z moich sadzonek ,więc poszły w korzenie.
Ale ogólnie jestem bardzo zadowolona z tych zmian, dobór roślin idealny na patelnię
Już jest fajnie ,a za rok będzie buszzzz jak nic

Teraz roboty tyle co nic ,dwa razy wyrwałam siewki kwiatków takie co tu kiedyś rosły i tyle. Bo teraz podlewa się samo nie to co było z trawnikiem

Tak na żywo ten buk odstaje od tych dwóch. Z daleka to widać. Widać autentycznie , że nie rośnie. Liście w dotyku jakby robiły się suche. Nie wróżę mu przyszłości

Szczerze to on od początku był słabszy, chudszy. Dlatego posadziałam go pośrodku widać to wina sadzonki

Zobacz
Wiolka5_7 12:34, 02 sie 2024

olciamanolcia napisał(a)
Ale gęsto u Ciebie-a horty jakie

No buszowato w większości ,czyli tak jak lubię Justynka

Horty giganty, nie miałam takich nigdy. Widać , że nawadnianie działa

W przyszłym roku kupię im obręcze ,bo trochę jednak kwiaty się położyły ,bo były u mnie ulewy

Buziak!
Wiolka5_7 12:34, 02 sie 2024

olciamanolcia napisał(a)

Oooo tu pieknie

Dzięki! uwielbiam ten widoczek teraz po zmianach
Wiolka5_7 12:35, 02 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Mam wszędzie co 1m
Wiolka5_7 13:08, 02 sie 2024

AlicjaMa napisał(a)
Wiolu, a jak się prezentują derenie z brzozami?
Proste są w obsłudze?

Mam pod brzozami hirtensje limelight i jakoś nie gra mi ich limonkowy kolor z białymi pniami brzóz, rozważam Ivory halo.
Podobno szybko rośnie?
Jesteś zadowolona z tych dereni?

Tak

Brzozy akurat załapały grzyba ,ech.

Derenie urosły duże ok.1,6m na pewno.Miały dużo wilgoci w czerwcu i lipcu. Mam tutaj glinę i dają radę mimo konkurencji brzóz i żywopłotu.
Jestem bardzo z nich tutaj zadowolona
Zresztą mam je też w przedogródku i też super rosną a tam mają sucho. Bo nie podlewam a przy ścianie domu grzeje. W środku liście przyschły ,ale na zewnątrz tego nie widać

Tak szybko rosną jako to derenie białe. Ścinam je tylko w marcu i więcej nic nie robię. Raz tylko miały grzyba
AlicjaMa 14:15, 02 sie 2024

Pięknie, jak z resztą w każdym innym zakątku Twojego ogrodu!

1. 6 m wow! A ile miejsca na szerokość im zostawić?

Szkoda, że brzozy grzyba złapały, ale u Ciebie to już duże drzewa, na pewno sobie poradzą.

U mnie też pojedyncze krzewy łapią, a u sąsiedztwa drzewa całe pokryte białym nalotem, ehhhh
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies