Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 22:58, 01 kwi 2025

anuska2507 napisał(a)

A kiedy jest dobra pora na dzielenie ciemierników? Teraz czy lepiej poczekać, aż przestaną kwitnąć?

Raczej po kwitnieniu. Ja właśnie tak podzielilam sobie niedawno kupionego
Margo2 22:55, 03 kwi 2025

Bardzo dobry pomysł z tymi ciemiernikami
Trawy późno ruszają, więc fajnie jak cos sie teraz zadzieje.
Ja w tym roku skorzystam z Twojego pomysłu posadzenia hakonek w donicach.
Makao 08:24, 04 kwi 2025

A ja chyba w tym roku siewki ciemierników przeniosę do małych doniczek i będę je niańczyć aż będą zdolne do kwitnienia. Co roku mi się wysiewają ale żadna nie doczekuje kwiatów.
UlaB 08:29, 04 kwi 2025

Makao napisał(a)
A ja chyba w tym roku siewki ciemierników przeniosę do małych doniczek i będę je niańczyć aż będą zdolne do kwitnienia. Co roku mi się wysiewają ale żadna nie doczekuje kwiatów.

Ania, a kiedy je przesadzasz? Ja mam to samo. Wszystkie mi zanikają, chociaz teraz sobie przypomnialam ze jedna przeniesiona na dzialke przetrwala. Była największa, najstarsza. Mysle ze lepiej im dac podrosnąć tam gdzie sie wysiały i przenosić dopiero po kolejnym roku.
April 08:40, 04 kwi 2025

Ja zauważyłam że dwuletnie siewki, jak przesadzę w inne miejsce to w kolejnym roku zaczynają kwitnąć. A te co zostały nie przesadzone, dalej nie pokazują kwiatów. Może przypadek a może lubią żeby im zrobić więcej miejsca.
UlaB 11:57, 04 kwi 2025

April napisał(a)
Ja zauważyłam że dwuletnie siewki, jak przesadzę w inne miejsce to w kolejnym roku zaczynają kwitnąć. A te co zostały nie przesadzone, dalej nie pokazują kwiatów. Może przypadek a może lubią żeby im zrobić więcej miejsca.

dwuletnie w sensie pierwszy rok (rok po rozsianiu) to liścienie, pojawiają się pierwsze liście właściwe i wtedy już przesadzasz? U mnie takie właśnie padają. Wiadomo, że tu ważne jest wiele czynników, ale jakoś dotychczas nie utrafiłam w dobre warunki/czas - poza jedną siewką.
April 12:11, 04 kwi 2025

He, he, to jak z liczeniem parteru lub nie, w niektórych krajach
Ja liczę dwa lata od tych liści właściwych. U mnie piasek więc łatwo się wykopuje i przenosi. To pewnie też ma znaczenie.
Kasya 15:36, 05 kwi 2025

Wiolu,
Jakiej wielkosci jest ta swidosliwa ?
Masz jakas fotke po posadzeniu i np po 2-3 latach ?
Magara 23:26, 06 kwi 2025

Wiola, a gdzie zdjęcia z zakończonej akcji ściółkowania kompostem?
Ciekawa jestem ile nabyłaś, jak ta ilość wyglądała i na ile rabat Ci wystarczyło
Wiolka5_7 21:45, 07 kwi 2025

Margo2 napisał(a)
Bardzo dobry pomysł z tymi ciemiernikami
Trawy późno ruszają, więc fajnie jak cos sie teraz zadzieje.
Ja w tym roku skorzystam z Twojego pomysłu posadzenia hakonek w donicach.

Akurat tutaj mam dużżooo seslerii i szybko rusza ,ale kwiatów mi brakowało tak to był dobry pomysł

Też sobie dziś zrobiłam sadzonki do donic nie kupuję już jednorocznych kwiatków