Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 22:53, 25 maj 2025

Roocika napisał(a)
Wioli, też się zachwycam majem w twoim ogrodzie. A czosnki przepiękne, jak "wklejone" na zdjęciach. Super

Dzięki Asia za miłe słowa czosnkami teraz się zachwycam najbardziej dobrze, że jesienią dużo posadziłam
Mam różne odmiany ,więc będą dłużej kwitły
Tulipanów już nie kupuję ,jedynie botaniczne.
Wiolka5_7 22:55, 25 maj 2025

nicol21 napisał(a)
Ależ Ty masz soczyście. i te hakone... normalnie jakbym blisko mieszkała to chyab w nocy przesoczyłabym płot i cieszyła sie dorodnymi hakone... a przeciez ponoc kradzone najlepeij rosną!

Na szczęście przymrozki ominęły prawie mój ogród. Jedynie cisy dostały po przyrostach.

Ha ha możesz wpaść za dnia zapraszam!
Wiolka5_7 22:55, 25 maj 2025

UlaB napisał(a)
Dziękuję za info o płytach

Proszę
BeataDebek 12:01, 29 maj 2025

Hej Wiolu pamiętasz co ile masz posadzone hortensje?chciałam żywopłot z nich stworzyć i czy co 90 cm będzie ok czy lepiej gęściej?
Wiolka5_7 15:36, 29 maj 2025

BeataDebek napisał(a)
Hej Wiolu pamiętasz co ile masz posadzone hortensje?chciałam żywopłot z nich stworzyć i czy co 90 cm będzie ok czy lepiej gęściej?

Hej!
Ja mam co 1m i jest gęsto ,więc tyle wystarczy
Wiolka5_7 21:35, 03 cze 2025

Popadło w nocy fajnie ,więc wzięłam się za przesadzanki

Ogród nigdy nie jest skończony ,więc do zmiany poszła rabata grabowa, bo do jesieni nie będę czekać

Jak ją obsadzałam to była słoneczna ,po kilku latach jak drzewa urosły zrobiła się półcienista/ cienista.

Kocimiętki miały mało słońca ,więc się wykładały na cisy ,jeżówki bidne, sesleria jesienna też nie za bogata, taka rozlazła, nie to co na patelni.

Było

W trakcie

Po

Zostały graby, cisy, trzcinniki krótkowłose ,bo ładnie tutaj rosną od zeszłego roku, rdesty himalajskie.

Teraz muszę tutaj nawalić kompostu i przekopać.

Będę dosadzać brunery, hakonki ,epimedium Rubrum ( jak kupię) i może barwinek.

Brunery i hakonki będę mieć swoje, póki co zrobiłam sadzonki
Wiaan 22:16, 03 cze 2025

Narobiłaś się, ale od razu jaki efekt Był niezły busz to trzeba przyznać Szkoda było zasłaniać tak ładną obwódkę z cisa. Wiola ja tworzę miejsce z drzewem i już mam z tyłu głowy, że będzie kiedyś cień, ale na razie to maleństwo i nie da rady posadzić cieniolubów na patelni
Juzia 09:06, 04 cze 2025

Taki trochę kocioł z tymi kocimiętkami był
Teraz na pewno będzie o niebo lepiej!
ajka 00:11, 05 cze 2025

Ale się porządek zrobił, ciekawa jestem efektu finalnego. U mnie graby też urosły w oka mgnieniu i kosaćce pod nimi są słabo widoczne. Tylko u mnie jest większy problem, bo gałęzie są dużo niżej, ale ja je takie lubię. Nie wiem czy nie będę musiała też przearanżować z czasem swojej rabaty. Czosnki masz fajne, bardzo je lubię u ciebie. Ja w tym roku dosadzałam czosnków na trawiastej dla efektu wow i jak na złość, prawie nic nie zakwitło w tym roku.
Wiolka5_7 22:33, 07 cze 2025

Wiaan napisał(a)
Narobiłaś się, ale od razu jaki efekt Był niezły busz to trzeba przyznać Szkoda było zasłaniać tak ładną obwódkę z cisa. Wiola ja tworzę miejsce z drzewem i już mam z tyłu głowy, że będzie kiedyś cień, ale na razie to maleństwo i nie da rady posadzić cieniolubów na patelni

Dużo sie nie narobiłam tutaj akurat
Dokładnie był busz ,ale nie taki jaki lubię...tak cisowa obwódka jest śliczna ,szkoda ją zasłaniać.

No tak to jest z rabatami gdzie sadzimy drzewa