Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 18:17, 18 maj 2025

Wafel napisał(a)
Pięknie wygląda ta rabata z czosnkami Jak to z nimi w końcu jest, niektórzy wywalają, bo się rozłażą, czy to zależy od odmiany?
P.S. Chciałam wywalić gaurę, bo nie wyściubiła nosa do tej pory, a jak ją wyciągnęłam z ziemi, to okazało się, że ma zalążki liści ukryte... Zostawiłam, zobaczę co dalej a Twoje na jakim etapie obecnie?

Dzięki! czosnki to moje ulubione cebulowe

Tak to zależy od odmiany ,te co się tak rozłażą, sieją to czosnek główkowaty.Ja go posadziłam w doniczki i mi się nie rozlazł

Mi z 3 dużych kęp odbiła pięknie jednak tylko jedna. A te sadzonki małe co sobie ukorzeniłam w zeszłym roku ,odbiły wszystkie

Fajnie, że Tobie jednak odbiła ta gaura moje już spore mają pędy ,ok.20 cm długości.
Wiolka5_7 19:15, 18 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czosnki które Ci kwitną obecnie to Purple Sensation? U mnie jeszcze nie zaczęły, ale późno sadzone.

Kropelkowa urocza ❤️

Czosnki PS to te pod grabami, a te w koło Kropelki to jakieś inne,ale nie powiem ci nazwy bo nie pamiętam. One są tutaj przesadzone z innej rabaty. Mają drugi sezon.

To te

Te twoje jeśli sadzone jesienią mogą kwitnąć dlatego póżniej.

Dzięki Patrycja!
Wiolka5_7 19:19, 18 maj 2025

UlaB napisał(a)
Nie widac u Ciebie tej zimnicy soczyscie, zielono, czochy w rozkwicie - super! Az trudno uwierzyc ze tak niedawno to wszystko zrealizowaliscie.

Przypomnisz mi czy te plyty w grysie to krawężniki czy jakies plyty zewnetrzne? Jesli to drugie to jakie? Po ponad 15 latach zycia ogrodu wzielismy sie za przerobki różne i musze miedzy innymi wymyslec cos na alejce. Byla trawiasta ale juz jej tam nie chcę. Mysle wlasnie o kamyczkach i plytach - wiecej plyt niz drobnicy.

Masz rację nie widać, bo w kwietniu wszystko dostało kopa
Tak wszystko się rozrosło ,przy Kropelce trochę rozsadzałam ,bo taki był busz

Dzięki za miłe słowa te zmiany to była najlepsza decyzja uwielbiam!

Te płyty to właśnie obrzeża betonowe ,tylko położone lewą stroną do góry, aby były całe płaskie.
Polecam Ci takie rozwiązanie,mniej kłopotliwe niż trawnikowa ścieżka
Wiaan 19:40, 18 maj 2025

Wiola pięknie masz, jak drzewa urosły to szok Czosnki z soczystą zielenią, czegóż chcieć więcej
Czy obcinasz liście czosnkom, ja tylko tam gdzie straszą, a tam gdzie zakryte- zostawiam. Nie zauważyłam wpływu na kwitnienie w kolejnym roku.
Margo2 23:01, 19 maj 2025

Ta Twoja rabata z oczkiem to majstersztyk .
Przepiękna.
U mnie czosnki w tym roku strajkują. Mam ich o połowę mniej niż w zeszłym
Wiolka5_7 23:19, 19 maj 2025

Wiaan napisał(a)
Wiola pięknie masz, jak drzewa urosły to szok Czosnki z soczystą zielenią, czegóż chcieć więcej
Czy obcinasz liście czosnkom, ja tylko tam gdzie straszą, a tam gdzie zakryte- zostawiam. Nie zauważyłam wpływu na kwitnienie w kolejnym roku.

Anetka dzięki za miłe słowa
Masz rację drzewa urosły bardzo! Zachwycam się codziennie nimi Ach! Sięgają już okien na piętrze właśnie on taki efekt mi chodziło

Właśnie za te czosnki + zieleń - uwielbiam ten maj!

Szczerze to cięłam tak jak ty, tylko te co mnie wkurzały. W tym roku jeszcze nic nie przycinałam.
Wiolka5_7 23:23, 19 maj 2025

Margo2 napisał(a)
Ta Twoja rabata z oczkiem to majstersztyk .
Przepiękna.
U mnie czosnki w tym roku strajkują. Mam ich o połowę mniej niż w zeszłym

Dzięki Gosia! tak ,powiem nieskromnie , że wyszło mi to miejsce po metamorfozie

Moze trzeba je rozsadzić , bądź dać im nawozu? Bo czosnki są żarłoczne.
Roocika 08:54, 20 maj 2025

Wioli, też się zachwycam majem w twoim ogrodzie. A czosnki przepiękne, jak "wklejone" na zdjęciach. Super
nicol21 22:54, 23 maj 2025

Ależ Ty masz soczyście. i te hakone... normalnie jakbym blisko mieszkała to chyab w nocy przesoczyłabym płot i cieszyła sie dorodnymi hakone... a przeciez ponoc kradzone najlepeij rosną!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
UlaB 12:23, 25 maj 2025

Dziękuję za info o płytach