Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 20:55, 28 sty 2019

m_gocha napisał(a)
Viola, dzisiaj po pracy wstąpiłam do najbliższej B. zerknąć czy są (i jakie) ciemierniki. Przyznam, że się okrutnie zdenerwowałam. Bo wprawdzie kępki ładne z dużą ilością pąków... ale wszystkie żałośnie zwiędnięte zwisały z doniczek. Dotknęłam ziemi - sucha jak pieprz! Podeszłam do pobliskiej kasy i zdenerwowana zwróciłam pani uwagę, że może warto byłoby te kwiaty podlać bo wręcz usychają. Pani popatrzyła na mnie jak na jakąś nawiedzoną
Już któryś raz kolejny łapię nerwa na sposób traktowania roślin w marketach

Szkoda roślinek zgadzam się z Tobą,że bardzo zaniedbują rośliny w marketach,wiele razy widziałam takie zaniedbane
.
Wiolka5_7 21:47, 28 sty 2019

m_gocha napisał(a)
Wiola dopytam jeszcze w sprawie tej sosny (piękna jest ) Czy dużo jej igieł od środka brązowieje? I jak duże ma przyrosty roczne?

Tak dużo,bo jest bardzo gęsta nie zwracałam uwagi na przyrost i ciężko mi powiedzieć...
m_gocha 23:33, 28 sty 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Tak dużo,bo jest bardzo gęsta nie zwracałam uwagi na przyrost i ciężko mi powiedzieć...
Ok, dzięki
Lubię sosny, ale denerwuje mnie ich brązowienie igieł. U mnie w tym roku widzę, że sosna oścista ma wyjątkowo dużo zbrązowiałych igieł Być może to reakcja na suche, upalne lato
Wiolka5_7 08:19, 29 sty 2019

m_gocha napisał(a)
Ok, dzięki
Lubię sosny, ale denerwuje mnie ich brązowienie igieł. U mnie w tym roku widzę, że sosna oścista ma wyjątkowo dużo zbrązowiałych igieł Być może to reakcja na suche, upalne lato

Możliwe,że przez suche lato...moja ma brązowe igły w środku i wcale ich mie widać ,bo jest gęsta....ale wczoraj stanęłam i czyściłam ją ,bo już mnie ręce świerzbią i rzuciłam igliwie pod rodki ,
Anda 08:22, 29 sty 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Szkoda roślinek zgadzam się z Tobą,że bardzo zaniedbują rośliny w marketach,wiele razy widziałam takie zaniedbane
.

Wg mnie markety nie powinny sprzedawać roślin. Zaniżają ceny (porządne szkółki są droższe) traktując rośliny po macoszemu. Ja tam roślin nie kupuję.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Zuzka25 09:33, 29 sty 2019

Anda napisał(a)

Wg mnie markety nie powinny sprzedawać roślin. Zaniżają ceny (porządne szkółki są droższe) traktując rośliny po macoszemu. Ja tam roślin nie kupuję.

Ja też staram się nie kupować w marketach roślin. Nawet w tych z działami ogrodniczymi, dużo roślin usycha, marnieje. Bardzo często iglaki są w strasznym stanie. I jeszcze drażni mnie brak etykietek z nazwami. Nie wiadomo jaka to odmiana. Choć pewnie czasem trafi się jakaś okazja i może uda się coś uratować
Uwielbiam jeździć po szkółkach, choćby żeby tylko popatrzeć
Wiolka5_7 10:38, 29 sty 2019

Anda napisał(a)

To prawda
Wiolka5_7 10:40, 29 sty 2019

Zuzka25 napisał(a)

Ja też staram się nie kupować w marketach roślin. Nawet w tych z działami ogrodniczymi, dużo roślin usycha, marnieje. Bardzo często iglaki są w strasznym stanie. I jeszcze drażni mnie brak etykietek z nazwami. Nie wiadomo jaka to odmiana. Choć pewnie czasem trafi się jakaś okazja i może uda się coś uratować
Uwielbiam jeździć po szkółkach, choćby żeby tylko popatrzeć

Ja też wolę szkółki od marketów...bo właśnie w marketach nie dbają o te roślinki,często się widzi takie zaniedbane.... też nie kupuję tam roślin do ogrodu....jedynie domowe zdarza mi się kupić
Wendy79 19:16, 29 sty 2019

Rośliny w marketach mogą pochodzić ze znanych szkółek. Wiadomo, że jeżeli coś jest sprzedawane masowo, to cena jest niższa, niż dla indywidualnego klienta. Rynek kształtują klienci i ich potrzeby, zapewne prędzej niż później, rośliny przestaną przychodzić w miksie, tylko będą miały nazwy odmianowe. Myślę, że to kwestia czasu.
Jeżeli mówimy o traktowaniu "po macoszemu", trzeba wziąć pod uwagę za małą ilość ludzi do pracy w stosunku do zadań, które na nich ciążą, brak specjalistów, drugą sprawą są złe warunki, jak np. wystawa/nasłonecznienie.
Wiolka5_7 19:37, 29 sty 2019

Wendy79 napisał(a)
Rośliny w marketach mogą pochodzić ze znanych szkółek. Wiadomo, że jeżeli coś jest sprzedawane masowo, to cena jest niższa, niż dla indywidualnego klienta. Rynek kształtują klienci i ich potrzeby, zapewne prędzej niż później, rośliny przestaną przychodzić w miksie, tylko będą miały nazwy odmianowe. Myślę, że to kwestia czasu.
Jeżeli mówimy o traktowaniu "po macoszemu", trzeba wziąć pod uwagę za małą ilość ludzi do pracy w stosunku do zadań, które na nich ciążą, brak specjalistów, drugą sprawą są złe warunki, jak np. wystawa/nasłonecznienie.

Zgadzam się