Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anabuko1 08:58, 31 sie 2018

anpi napisał(a)

Witaj Aniu!
Jak zawsze ogród bogaty w kolory i piękny
To ta nowa jeżówka od syna ? Piękna
A te dyńki tam co masz , to może też i ozdobne ??
Masz rację zalatuję trochę jesienią.echh
gogo 20:48, 31 sie 2018

Aniu, widzę u Ciebie koleusy, ja też je bardzo lubię. Ale u mnie w okolicy nie do zdobycia. Kiedyś kupiłam nasiona i nic nie wyrosło
Zdjęcie jeżówki portretowe, nawet jak przekwita jest ładna.
Moje dwa berberysy chyba uschły, a mały być przesadzone koło jeżówek
anpi 22:18, 02 wrz 2018

anabuko1 napisał(a)

Witaj Aniu!
Jak zawsze ogród bogaty w kolory i piękny
To ta nowa jeżówka od syna ? Piękna
A te dyńki tam co masz , to może też i ozdobne ??
Masz rację zalatuję trochę jesienią.echh

Hej Aniu
Tak to ta jeżówka -Big Kahuna.
A dyniek kilka ozdobnych mam.A kilka to chyba jakieś zapylone,wyrosły same na kompoście i obok,takie małe jasno pomarańczowe kulkiMam jeszcze zwykłe dynie ale urosły małe,bo w słabym miejscu i już zerwałam bo tam chcę właśnie poprawić glebę.Tyko nie wiem czy lepiej teraz przekopać czy zglebogrezarkować z obornikiem (mam taki przekompostowany w którym roi się od dżdżownic)i potem posiać jeszcze poplon i i później z nim na wiosnę jeszcze raz tylko płyciej przekopać?I co jeszcze dodać by ziemia była "tłuściejsza"bo teraz ma strukturę pyłu czy popiołu,nie trzyma wilgoci.
Jeszcze robi się kompost na pryzmie ale to będzie na wiosnę,to pewnie jeszcze dodam...
anpi 22:43, 02 wrz 2018

gogo napisał(a)
Aniu, widzę u Ciebie koleusy, ja też je bardzo lubię. Ale u mnie w okolicy nie do zdobycia. Kiedyś kupiłam nasiona i nic nie wyrosło
Zdjęcie jeżówki portretowe, nawet jak przekwita jest ładna.
Moje dwa berberysy chyba uschły, a mały być przesadzone koło jeżówek

Mogę Ci Grażynko takie ukorzenione szczepki koleusów wysłać,tylko jeszcze nie wysyłałam i muszę się rozeznać jak najlepiej żeby nie wyschły zanim dojdą , może lepiej w posadzić wszystkie do jednej iw doniczce wysłać.Jak chcesz to napisz na priv.
A Twoim berberysom może gąsinniczki zjadły listki i są gołe wyglądając jak uschłe. Moim żółtym tak się przytrafia jak nie dopilnuję w odpowiednim czasie , w tym roku mój wyjazd wyczuły w lipcu i wtranżoliły ,jak przyjechałam to kończyły.Ale już nowe listki odrosły
gogo 23:39, 02 wrz 2018

Aniu, chciałabym szczepki koleusów, ale na wiosnę, od razu do ogrodu. Wiem, że mogą rosnąć w domu przez zimę, ale przy moich kotach, nie miałyby szans / ostatnio ogryzły całą bromelię
Jeśli da się wiosną, to poproszę i koniecznie chcę się czymś zrewanżować, więc napisz czym.
Berberysy pryskam profilaktycznie jeszcze przed rozwojem liści, bo też tak miałam.
A tym opadły suche liście Jeszcze ich nie ruszam, może listki też odrosną?
anpi 23:52, 02 wrz 2018

W sobotę wykonaliśmy krecią robotę i mam taki kopczyk czarnego złota,chłopaki przerzucali ,ja podlewałamTylko nie wiem czy pozostawić mogę w tej formie czy bardziej spłaszczyć ,czy to bez znaczenia?

anpi 00:15, 03 wrz 2018

Gogo ,jak tylko moje koleusy przetrwają to Ci wyślę. Ja na wszelki wypadek rozdaję szczepki też koleżankom i mamie,zawsze jest większe prawdopodobieństwo ich przetrwania
gogo 01:33, 03 wrz 2018

Aniu, to będzie super dzięki.
Pomyśl co byś chciała ode mnie, chętnie się podzielę.
Ale by mi się przydała taka sterta, ja, choć mieszkam na wsi, nie mam szansy na to złoto, bo nikt nie trzyma krów. Kiedyś brałam nawóz kurzy, ale nie byłam zadowolona
/kury nie dostawały nic zielonego, tylko ziarna i to nie jest dobrze /.
Fajnie wyszła kompozycja z dyniek
anpi 09:35, 03 wrz 2018

To góra kompostu Grażynko,na który składa się zielenina z mojego ogrodu,skoszona trawa,owoce i kiepska ziemia z dołków na nowe rośliny ,dodałam trochę obornika końskiego zleżałego( kupowałam na wiosnę), z dżdżownicami i polewałam gnojówką z pokrzyw,która mi została i kupionym preparatem przyśpieszajacym kompostowanie.
anpi 10:05, 03 wrz 2018

W końcu zakwitła trójsklepka ,ale listki ma jakieś rdzawe ,nie wiem czy to już tak jesiennie czy przesuszona,ale raczej nie ,czy jakiaś choroba grzybowa,a może nie lubi przytłaczajacego towarzystwa kocimietki?

I moja ulubiona trawka,szkoda że nie zimuje