Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 14:27, 07 wrz 2018

Aniu gipsówka z Alb...u tak jak twoje rozchodniki.
Zimowity przesadzałam też jesienią jak już kwiat był "padnięty".
Swoje możesz też posadzić w żurawkach tj. za nimi np tam pod tujami.Kwiaty mają wtedy oparcie na liściach żurawek i nie pokładają się a wiosną duże liście zimowitów pod tujami mogą dobrze wyglądać. Mnie trochę te liście w środku rabaty wiosną denerwują i jak tylko zaczynają przysychać to je wycinamMiałam już nie raz chęć je z tamtej rabaty zabrać ,ale jesienią jak zakwitną , a jest ich coraz więcej i dają fajny efekt kwitnących żurawek to im odpuszczam.Tylko znów wiosna będzie tam więcej tych liści ...ech
Zdjęcie z wiosny:

I teraz:
anpi 14:31, 07 wrz 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

To nie jest purpurea plena elegans.) Coś innego, nie wiem co , ale na pewno nie ten.

No cóż...czyli nadal Elegans w planach...
marba 16:13, 07 wrz 2018

Jakie wszystko u Ciebie dopieszczone. Masz ogródek jak bombonierka. Wszystko pięknie dopasowane. Podziwiam i zazdroszczę.
gosika67 20:36, 07 wrz 2018

Zajrzałam popatrzeć do Ciebie na ażurowe i białe płotki, zawsze z chęcią patrzę u Ciebie na tą delikatność a clematis też taki niespotykany i delikatny, akurat pasuje do Twojego ogrodu.
anabuko1 11:01, 08 wrz 2018

anpi napisał(a)
Aniu gipsówka z Alb...u tak jak twoje rozchodniki.
Zimowity przesadzałam też jesienią jak już kwiat był "padnięty".
Swoje możesz też posadzić w żurawkach tj. za nimi np tam pod tujami.Kwiaty mają wtedy oparcie na liściach żurawek i nie pokładają się a wiosną duże liście zimowitów pod tujami mogą dobrze wyglądać. Mnie trochę te liście w środku rabaty wiosną denerwują i jak tylko zaczynają przysychać to je wycinamMiałam już nie raz chęć je z tamtej rabaty zabrać ,ale jesienią jak zakwitną , a jest ich coraz więcej i dają fajny efekt kwitnących żurawek to im odpuszczam.Tylko znów wiosna będzie tam więcej tych liści ...ech
Zdjęcie z wiosny:

I teraz:

Aha.To jak podeschną te zimowity, to pozbieram je z kilku miejsc i przesadzę w jedno miejsce.
Może być też między żurawkami.Dobry pomysł.
Oj jakoś przeboleję, abo też będę wycinać jak będą wiosną wycinać podeschłe liście.
Adela 12:07, 08 wrz 2018

Mój ogród miał być raczej zimozielony. Z niechęcią podchodziłam do bylin.
Ale jak tu nie wprowadzić zmian w swoim ogrodzie, jak człowiek naogląda się tu takich śliczności.
Ostatnio zaprosiłam do swojego ogrodu jeżowki (jeszcze nie koniec z zakupami ), powojniki, przetaczniki, zaczęłam kolekcjonować hortensje, dzięki Tobie przybędą jarzmianki
W sieciówce L kupiłam bardzo tanio czosnki.

Gaura śliczna. Z pewnościa zakwitnie.
Pozdrówka
gogo 16:44, 08 wrz 2018

Jak jeszcze nie miałam ogrodu, tylko balkon, też bywałam w szkółkach i kiedyś widziałam akcję przycinania powojników. Panienka zdjęła wszystkie zawieszki, położyła je razem, a potem wieszała " jak leci ". Na moją uwagę, odparła, że ogrodnicy lubią niespodzianki. Nigdy więcej tam nie poszłam, a mieli ładne rośliny.
Magleska 21:33, 08 wrz 2018

wpadłam na dobranoc śliczne fotki obejrzeć ......ach ....ten biały cudny płotek
anpi 16:21, 09 wrz 2018

marba napisał(a)
Jakie wszystko u Ciebie dopieszczone. Masz ogródek jak bombonierka. Wszystko pięknie dopasowane. Podziwiam i zazdroszczę.

Basiu dziękuję za te komplementy i cieszę się że ogród robi takie wrażenie na zdjęciachZ tym dopieszczeniem to tak różnie...ale staram się ...Mój gród w porównaniu do Twojego to maleństwo, dlatego też łatwiej ogarnąćChciałabym by mój ogród był wyjątkowy,jak pewnie każdy a nas...I mimo że inspirujemy się na wzajem to i tak każdy ogród jest inny,a przez to ciekawyDlatego też chętnie zaglądam do Ciebie ,choć nie zawsze piszę (z braku czasu) ,ale też podziwiam to co już stworzyłaś

Moja bombonierka należy do tych nadziewanych...różnymi bakaliami...

anpi 16:42, 09 wrz 2018

Adelo w moim ogrodzie jet wiele roślin dzięki komuś...i z inspiracji...i poleconych i zmałpowanych i darowanych
A Jażmianki właśnie są jedną z takich roślin.Dzięki Ogrodowisku zapragnęłam je mieć.Marzenie spełniło się nieoczekiwanie po pierwszym ogrodowiskowym spotkaniu,dzięki Amelii -mam białedosłownie dzięki niej,bo dostałam od niej Te bordowe mam trochę dzięki Gosi ,bo poleciła szkółkę
A tą zimozieloność warto ubarwiać