Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 16:36, 27 sty 2019

basia3012 napisał(a)

Aniu, czy na drugim i ostatnim zdjęciu te niebieskie to ostróżki? Czy to takie z tych mniej chimerycznych? Jeśli chciałabym sobie wysiać sama to czy mogłabyś mi doradzić jakąś odmianę mniej kapryśną? I czy miałabym już wysiewać?

Pozdrawiam.

Basiu to są ostróżki jednoroczne ,raz wysiałam mieszankę ,były tam te fioletowe,trochę wpadające w granat ,różowe ,białe i takie jasno fioletowe .Ale tych ciemnych chyba było najwięcej ,może one właśnie mocniejsze?,a może po prosty tych nasion było więcej, ja wysiewałam prosto do gruntu,kilka lat temu i teraz same się wysiewają i jak mają nasienniki to sam tez specjalnie wytelepuję je tam gdzie chcę je mieć.One schodzą już późną jesienią "gęstą szczotką" jak koperek. Tak zostawiam( przynajmniej mniej chwastów się wciśnie) A wiosna przerywam ,a raczej część dziabię motyczką a zostawiam te silniej wyglądające siewki .Poza tym część z nich można popikować tam gdzie się chceZbyt gęstych siewek nie można zostawić bo będą za słabe,raczej zostawiać pojedyncze.Zbierałam też część nasion i dosiewałam wiosną ale też do gruntu np . w łączkę.Z roku na rok innych kolorów jest coraz mniej( może nie te zostawiam ,ale to przecież na chybił trafił),a więcej tych fioletowych. W tym roku chyba kupię od nowa taką mieszankę ,by było więcej kolorów.Na razie trafiłam takie o pełniejszych kwiatkach.Też jednoroczne na rabatę przywarzywniakową
anpi 16:37, 27 sty 2019

Adela 16:45, 27 sty 2019

Jak długo kwitną takie ostróżki?
anpi 16:48, 27 sty 2019

Takie jednoroczne mam zakupione,pójdą prosto do gruntu i niech sobie radzą

Firletkę różową mam w ogrodzie,tą mieszankę kupiłam że względu na białą.
gogo 17:30, 27 sty 2019

Aniu, mam tyle planów nasadzeń i wysiewów, że muszę wziąć na wstrzymanie, żeby nie zrobić chaosu.
Bo, zamiast być ładnie, wyjdzie groch z kapustą.
Za życzenia dziękuję
Widzę, że polowanie na nasiona rozpoczęte, ja planuję we wtorek
anpi 17:34, 27 sty 2019

Adela napisał(a)
Jak długo kwitną takie ostróżki?

U mnie cały lipiec i trochę dłużej.Takie obserwacje ostróżek i kosmosów przy okazji, na podstawie fotek
Patrzeć wzdłuż płotku z doniczkami
17 Czerwiec: (kwitną tylko nagietki)

23 czerwiec: (pojawiają się pierwsze kosmosy)

29 czerwiec: ( pierwsze ostóżki)

10 lipiec:
anpi 17:41, 27 sty 2019

13 sierpień(ostróżki mają w większości nasienniki, kwitną zatrwiany)

25 sierpień(ostróżki suche ,kosmosy w tle jeszcze trochę tłoczą, na pierwszym planie zatrwiany)
anpi 17:56, 27 sty 2019

basia3012 napisał(a)

I jeszcze zapytam o ten wianek. Aniu, czy to na jesieni robiony czy teraz w styczniu. Bo te listki tak mnie zastanowiły, czy to zimozielone? Czy takie na jesieni były? Pięknie ten wianek Ci wyszedł. Bardzo, bardzo ładny.

Basiu to wianek z początku sierpnia jak jeszcze jabłonka rajska takie miała listkiCieszę się że Ci się podoba
Adela 17:56, 27 sty 2019

Bardzo poglądowa foto-lekcja dzięki
anpi 18:09, 27 sty 2019

Przy okazji to takie podsumowanie warzywniaka w tym kształcie.Płotek okalający- jesienią dokonał żywota i poszedł na spód nowej pryzmy kompostowej
W tym roku muszę pomyśleć o nowym wyglądzie warzywniaka,zmienia on także miejsce,z resztą już w tamtym roku był częściowo przeniesiony