Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

dana1s 16:09, 26 sty 2019

Aniu masz niesamowite wyczucie stylu, pięknie dekorujesz otaczający Cię świat, Nic tylko usiąść z herbatką i się delektować widokami. Cudnie!!
Rumianka 18:10, 26 sty 2019

anpi napisał(a)
Ewa

Prawdę mówiąc to nie wiem jak jest z przycinaniem rajskich jabłoni tak w ogóle.Czy trzeba je przycinać,żeby np tworzyła gęściejszą koronę,czy zostawić samą sobie ?Ja chciałam ją trochę uformować i nie wiem ,czy nie będzie mnie korciło jeszcze ją trochę ciachnąć?

Moja sąsiadka ma rajskie jabłonie i co roku mocno je ciacha, tak mocno, że serce mi pęka z obawy, że za mocno...ale one odrastają jej ze zdwojoną siłą i tworzą bardzo, bardzo gęstą koronę, a owoców mają w bród...
Mgduska 18:18, 26 sty 2019

anpi napisał(a)

Miło Cię gościć,zapraszam,zaglądaj Mgduska

Ojej,przepiękna ta rabatka! Mam pytanie - na jakiej ziemi siejesz te swoje łączki, bo ja mam problem z kosmosami - na żyznej idą w łodygę (pień im wyrasta właściwie!), na byle jakiej wysychają. Może to kwestia podlewania?
anpi 19:43, 26 sty 2019

Mgduska napisał(a)

Ojej,przepiękna ta rabatka! Mam pytanie - na jakiej ziemi siejesz te swoje łączki, bo ja mam problem z kosmosami - na żyznej idą w łodygę (pień im wyrasta właściwie!), na byle jakiej wysychają. Może to kwestia podlewania?

Kosmosy chyba nie lubią skrajności...na próchniczej ,dobrze nawożonej faktycznie idą w pień i mają mało kwiatów.U mnie najlepiej wyglądały właśnie na słabszej piaszczystej ziemi i w dużych skupiskach,właśnie pomieszanych różnych ,jednorocznych: kosmosy, nagietki,ostróżeczki .Nie często podlewane,właściwie tylko czasem,gdy już naprawdę susza.Może miałaś je na całkiem postnej,suchej ziemi.U mnie jednak co jakiś czas trochę kompostu tam trafia Bo to takie rabatki przywarzywnikowe.Niestety wg mnie takie rabaty mają właśnie trochę za krótki czas swojej świetności w wyglądzie i bardziej sprawdzają się w takiej nieformalnej części ogrodu ,a nie na rabatę np na wprost tarasu ,gdzie ja lubię też wiosną i późną jesienią fajne widoczki.

sierotka 20:07, 26 sty 2019

Rumianka napisał(a)

Moja sąsiadka ma rajskie jabłonie i co roku mocno je ciacha, tak mocno, że serce mi pęka z obawy, że za mocno...ale one odrastają jej ze zdwojoną siłą i tworzą bardzo, bardzo gęstą koronę, a owoców mają w bród...

Witaj Rumianko
Ciacha gałązki przy pniu ?skraca w ten sposób ?też jestem ciekawa jak to zrobić ?
Pozdrawiam cieplutko
Rumianka 23:16, 26 sty 2019

Sąsiadka skraca gałęzie o połowę, a one bardzo szybko regenerują się i zagęszczają koronę...
anpi 23:39, 26 sty 2019

dana1s napisał(a)
Aniu masz niesamowite wyczucie stylu, pięknie dekorujesz otaczający Cię świat, Nic tylko usiąść z herbatką i się delektować widokami. Cudnie!!

Zapraszam wiec Danusiu na herbatkę w ogrodzie

Adela 23:48, 26 sty 2019

Mmmmm.... pachnie latem
gogo 00:55, 27 sty 2019

Ja wcześniej kosmosów nie siałam, bo bałam się takich wysokich kwiatów.
Ale jak zobaczyłam te łany w forumowych ogrodach, to się skusiłam.
Było za późno na wysiew, więc kupiłam sadzonki.
I okazało się, że są i niskie odmiany i właśnie takie posadziłam.
Liczę na to, że te też się sieją.
Ale wysokie też wysieję
I niskie słoneczniki
I cynie i dalie pomponowe
Chyba mi wyjdzie łączka
anabuko1 09:13, 27 sty 2019

sierotka napisał(a)

Witaj Rumianko
Ciacha gałązki przy pniu ?skraca w ten sposób ?też jestem ciekawa jak to zrobić ?
Pozdrawiam cieplutko

Ja też już ciacham.
Zależy jak chcesz formować drzewko .
Jak coś, to ta wiosnę ci pokażę