Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

basia3012 00:07, 20 lut 2019

Aniu, ja też już pohasałam w ogrodzie w sobotę. Przycięłam powojniki, hortensje bukietowe i ogrodowe( nie wiem czy już był czas na ogrodowe), trawy i trochę jeszcze innych roślinek. Usunęłam dekoracje świerkowo- cyprysikowo-tujowe ze skrzynek. I to na razie tyle. Na wrzosy podobno jeszcze czas.
Szukam u Ciebie donice ze styroduru. Ale może jeszcze nie są zrobione.
Pozdrawiam.
basia3012 00:20, 20 lut 2019

Wiesz Aniu, tak czytam o tych różnych trawach i nie wiem czy chodzi Ci o niską, ok 50 cm czy o wysokie? Bo z niskich to bardzo jestem zadowolona z seslerii jesiennej. To zimozielona trawa. Teraz na wiosnę nie wymaga cięcia ani żadnych zabiegów, jest taka jak ją zostawiłam jesienią.

I jeszcze zapytam czy miskant Gracillimus to jest z tych co to siekierą go rąbać trzeba? Czy inny? Może ktoś mi podpowie? Bo mam dwa.
Pozdrawiam.
Wiolka5_7 07:55, 20 lut 2019

Gracillimus jesli już ma kilka lat i dużą kępę to trzeba podobno siekierą,piłą dzielić
anpi 11:05, 20 lut 2019

basia3012 napisał(a)
Aniu, ja też już pohasałam w ogrodzie w sobotę. Przycięłam powojniki, hortensje bukietowe i ogrodowe( nie wiem czy już był czas na ogrodowe), trawy i trochę jeszcze innych roślinek. Usunęłam dekoracje świerkowo- cyprysikowo-tujowe ze skrzynek. I to na razie tyle. Na wrzosy podobno jeszcze czas.
Szukam u Ciebie donice ze styroduru. Ale może jeszcze nie są zrobione.
Pozdrawiam.

Basiu moje donice,praktycznie już zrobione...ale jeszcze nie pomalowane.Robię próbki jak je upodobnić do piaskowego koloru moich figurek.
Ja wczoraj niestety nie wykorzystałam w pełni pięknej pogody w ogrodzie
Ale za to zaopatrzyłam się w nowy sekatorek,trochę różnych nasion kwiatów jednorocznych(do gruntu)i kłącza kanny.I w komisie wygrzebałam tanią ...koronę!
Jeżeli chodzi o trawki wzd€ż siatki ,to wolałabym takie wysokością chociaż 1- 1,5m.Selserie jesienne bardzo mi się podobają,nawet trzy kupiłam latem i może jeszcze dokupię.Ale przy siatce to chyba coś wyższego jednak.Choć kto wie...Może dam tylko po środku przęsła po jednej wyższej trawie a między nimi właśnie jakieś niższe kępki czy kulki ,poduchy...czegoś tam... cały czas myślę....może też traw

Gracimilliusa nie mam ,inne miskanty reż dopiero będą miały rok ,jak przeżyły,bo jakoś zielonego się u nich dopatrzeć nie mogę na razie,tylko u ML. Więc doświadczeń z podziałem nie miałam.

basia3012 16:22, 20 lut 2019

Aniu, a na tej siatce jakiś bluszcz zimozielony może? Czy o coś innego jeszcze Ci chodzi?
Korona super. A temu ptaszkowi jak w niej dobrze. Czasem coś można fajnego wygrzebać w takich komisach. Ja w ta zimę to wyszukałam takie fajne klatki dla ptaków, ocynkowane. Kiedyś zrobię zdjęcie to pokażę.
Pozdrawiam.
A Gracillimusa to chyba usunę. Jeśli ekspansywny i ciężki do okiełznania.
anpi 16:51, 20 lut 2019

Basiu na siatkę żadnych pnączy nie chcę. To ma być coś lekkiego w odbiorze
anpi 16:03, 22 lut 2019

U mnie dziś takie białe okoliczności przyrody...też tak macie?
koliber 16:27, 22 lut 2019

Aniu, pozwolisz, że zabiorę głos?

basia3012 napisał(a)
Aniu, a na tej siatce jakiś bluszcz zimozielony może? Czy o coś innego jeszcze Ci chodzi?
Korona super. A temu ptaszkowi jak w niej dobrze. Czasem coś można fajnego wygrzebać w takich komisach. Ja w ta zimę to wyszukałam takie fajne klatki dla ptaków, ocynkowane. Kiedyś zrobię zdjęcie to pokażę.
Pozdrawiam.
A Gracillimusa to chyba usunę. Jeśli ekspansywny i ciężki do okiełznania.

Basiu, broń Boże nie usuwaj Gracillimusa Toż to jeden z ładniejszych miskantów Nie jest ekspansywny, więc nie będziesz miała z nim kłopotów. Pięknie rośnie w kupie i nigdzie się nie rozłazi

Dlaczego cięłaś hortensje ogrodowe?
koliber 16:27, 22 lut 2019

anpi napisał(a)
U mnie dziś takie białe okoliczności przyrody...też tak macie?

Na szczęście już nie
anpi 18:18, 22 lut 2019

Koliberku,a kto ciął ogrodówki ? Basia?

A u Ciebie nie padał w nocy śnieg ,czy już stopniał? U nas mrozik dzisiaj trzyma.