Też się zachwycam Twoim ogrodem Aniu. A ten mur? Cudny. Robi wrażenie. Takie malutkie detale jak wnęka na stare, żeliwne okno to jest precyzja i smaczek. Podziwiam.
Róże kwitną pojedynczymi kwiatkami, słabo powtarzały w tym roku Ale każdy kwiatuszek cieszy
Ławeczka otulona trawami, a za nią posadziłam hortensję i miała się przewieszać kwiatami nad ławeczką i co?... i nie zakwitła Wprawdzie ma jakieś pąki kwiatowe od niedawna, ale czy w ogóle zdąży je rozwinąć?
Bardzo opóźnił się też z kwitnieniem mój kaktus w domu, zawsze kwitł w lipcu - sierpniu, ale w październiku?
Grażynko, dzięki za pochwałki Ogród powoli przybiera jesienne kolory.
A jeżeli chodzi o róże to kwitną u mnie jeszcze: Bonica, Larisa, Piruette, Stadt Rom, New Dawn i Hansestadt Rostock. Ale w tym roku naprawdę marniutko o tej porze powtarzją.Z wyjątkiem tej ostatniej, ma jeszcze sporo pąków
Luis Odie - chyba ostatnie kwiatuszeki, ale zapach chyba intensywniejszy niż latem
Bonica po lewej, Pruette przy pergoli:
Stadt Rom:
Larissa:
Cieszę się, że tak to odbierasz Lubię patrzeć na swój ogród przez te drzwi,
muszę tylko uaktualnić fotkę tego widoczku przez nie Ale na drzwi o tej porze roku wolę patrzeć od strony ogrodu. To przez te ogołocone z liści róże które niekoniecznie zdobią teraz mur po stronie wejścia, choć może dodają tajemniczości a raczej trochę grozy bo wytłoczyły jakieś ostatnie kwiaty...jak krople krwi na kolczastych gałęziach...
Wczoraj podczas południowego obchoduogrody ukazał mi się taki tajemniczy widok:... przeorany trawnik!... za tymi drzwiami rozegrało się wielkie polowanie...a raczej zmasowany atak pędrakobójczy, naturalna selekcja za sprawą chmary ptactwa!!! Trawnik wygląda jak po zryciu przez dzika, darń odwrócona na drugą stronę...
Rozplenice u mnie jeszcze za bardzo się nie przebarwiają. Ale niektóre miskanty się już złocą.
Stipy też jesienne:
Wszystkie chryzantemy mam bezimienne, kupowane przed Świętem zmarłych, na ryneczku, bądź przy cmentarzu Początkowo zdobią ogród w doniczkach, a potem wkopuję do gruntu i niektóre okazują się być zimujące