Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 14:46, 11 paź 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wiem, że wiesz Moje w tym sezonie bez szału, raz, że się odbudowują, a dwa do czerwca mieliśmy marzec

W tym roku podpędzałam dalie w szklarni , sadząc w donicach i okrywając dodatkowo, bo wiadomo wiosną była kapryśna. Dodatkowo podłoże popieczarkowe, którego im nie żałowałam, bardzo im słyży. Zrobiłam im podpory z siatki, rosną jakby w klatce , przerastając ją na wysokość. Stały więc sztywno!

Chyba to polanie wodą oszronionych coś trochę dało, bo nie zczerniały całe krzaki, niektóre kwiaty nawet zachowały wygląd. Jeszcze więc je zostawiam, nie wykopuję.
Gosialuk 17:53, 11 paź 2023

I znowu mróz maluje kwiaty. Bardzo fotogeniczne są roślinki z tym muśnięciem mrozu.
Dobrze, że dalie jeszcze dalej cieszą. Ja kiedyś byłam na weselu u koleżanki 5 października i jej mama nie mogła odżałować, że dzień wcześniej mróz wszystkie dalie u niej skosił.
Oby twoje i innych dziewczyn pocieszyły nas jeszcze.
Fajna ta trawiasta, zwłaszcza ten przebarwiający się miskant.
Basieksp 19:53, 11 paź 2023

anpi napisał(a)

Kiedyś niekoniecznie je lubiłam, ale teraz jest tyle różnych odmian. Miałam takie wysokie, którym zawsze podsychały dolne liście, poza tym ciężko je było wkomponować w rabaty przez tą wysokość ( ok 180 cm czy więcej)

U mnie właśnie te wysokie są ładne w tym roku, a te niższe słabo mi kwitną, chyba za sucho miały, nie podlewałam ich, myślałam, że sobie poradzą.
Magleska 20:33, 11 paź 2023

Jak mi się teraz fajnie fotki ogląda ,bo wiem z których miejsc

prześlicznie Aniu -dalie faktycznie przecudnej urody ,aż żal ,że trzeba je za chwilę wykopać

zmrożone fotki -ach i och

Buziaki
anpi 23:08, 11 paź 2023

Gosialuk napisał(a)
I znowu mróz maluje kwiaty. Bardzo fotogeniczne są roślinki z tym muśnięciem mrozu.
Dobrze, że dalie jeszcze dalej cieszą. Ja kiedyś byłam na weselu u koleżanki 5 października i jej mama nie mogła odżałować, że dzień wcześniej mróz wszystkie dalie u niej skosił.
Oby twoje i innych dziewczyn pocieszyły nas jeszcze.
Fajna ta trawiasta, zwłaszcza ten przebarwiający się miskant.

Dobrze, że to było tylko muśniecie. Większości kwiatom nic się nie stało, a Dalie to wiadomo, że lecą w pierwszej kolejności.
Jeżówka nie odczuła, choć też była oszroniona

Trawiasta rabata jeszcze będzie miała swoje 5 minut jak będzie więcej przebarwień, mam taką nadzieję!
anpi 23:13, 11 paź 2023

Basieksp napisał(a)

U mnie właśnie te wysokie są ładne w tym roku, a te niższe słabo mi kwitną, chyba za sucho miały, nie podlewałam ich, myślałam, że sobie poradzą.

Nie zawsze da się wszytko dopilnować tak jak by się chciało Wiem coś o tym !
anpi 23:35, 11 paź 2023

Magleska napisał(a)
Jak mi się teraz fajnie fotki ogląda ,bo wiem z których miejsc

prześlicznie Aniu -dalie faktycznie przecudnej urody ,aż żal ,że trzeba je za chwilę wykopać

zmrożone fotki -ach i och

Buziaki

I rozwiała się zasłona tajemniczości...
Ale to prawda, fajnie się ogląda czyjeś ogrody jak już wiadomo gdzie, co...!

Wiesz Madziu, może uwieczniłaś ostatnią sarenkę koło nas. Budowa obwodnicy zaczęła się na dobre, tną drzewa aż huczy...!!! To było chyba ostatnie lato z błogą ciszą wkoło (jedynie odgłosy natury). Teraz odgłosy pił, koparek, samochodów i całej reszty...

Pozdrawiam! Buziaki!
anpi 23:39, 11 paź 2023

anpi 00:34, 18 paź 2023

Jesień, a u mnie w donicach jeszcze letnie kompozycje i zero dekoracji jesiennych.
Ale zmobilizowałam się do zrobienia dyniek na prezent dla córci, wiec miały szybką sesyjkę. Dla siebie mam w planie zrobić podobne A i jeszcze grzybki... robiłam, te zostały u mnie.

anpi 01:00, 18 paź 2023

Najintensywniejszy jesienny kolor to na razie sumak za naszym płotem Ale w ogrodzie też zaczynają się przebarwienia.

Tu kalina: