Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

basia3012 23:45, 21 maj 2021

beamilusia napisał(a)

Witaj Basiu. Twoje kotki teraz pocieszne, chyba to najlepszy wiek. A jak biegną do swojej mamy, widać, że ona bardzo opiekuńcza. Świetny pomysł z sałatą miedzy pierwiosnkami, moja posiana w warzywniku, ale dopiero wschodzi. Pomidory sadziłaś w donicach. Ja też. Moje postawiłam pod ścianą budynku, żeby nie padał na nie deszcz. Trochę je chroni wystający dach. I podziwiam waszą donicę betonową. Przetrwała zimę w idealnym stanie. Pozdrawiam, Basiu.

Beatko, nasze pomidory też będą stały na opasce , pod ścianą. Tylko teraz jeszcze tam skrzynie z tulipanowym przedszkolem stoją. Ale już dzisiaj je postawiłam za krzakami. Jutro będę robiła porządki na opasce i pomidorki powędrują na swoje miejsce. Ale niektóre pojadą do wnuków, do mamy. Więc kilka donic się rozjedzie.
Kociaczki przesłodkie. Jednak trochę bojące. Najlepiej się czują w swoim domku. Gdy bierzemy je na dwór to czasem jeden ucieka pod drzwi do swojej "norki" i miauczy. Jeszcze nie są zainteresowane jedzeniem innym niż mleko mamy. Kotka jest bardzo opiekuńcza, pilnuje maluchów jak oka w głowie. Woła je po swojemu. A one oczywiście od razu biegną za mamą. Bardzo to rozczulający widok.
basia3012 23:53, 21 maj 2021

gogo napisał(a)
Basiu, słodkie te kociaki, mój Gucio taki jest, te pasiate są wyjątkowe przytulaski
Ale Ci szybko urosła sałata, dobrze jej między przepięknymi pierwiosnkami
Fajne wiklinowe płotki, czy gdzieś je użyjesz?
U mnie leje i leje i leje, ciężko cokolwiek robić, ale rośliny się cieszą

Grażynko, te płotki były u nas kiedyś, gdy był piesek. Ale już go nie ma, płotki niepotrzebne. One pojadą do mojego syna na jego plac budowy. Ogrodzimy nimi jakiś niewielki kącik w którym będziemy przechowywać sadzonki roślinek dla nich do ogrodu. Za jakiś czas synowa będzie urządzała ogród, może coś wykorzysta.
U nas z deszczem słabiutko. Wszędzie padało a u nas nic. Tylko jeden dzień i po deszczu.
Grażynko, z sałaty też cieszę się jak dziecko.
Magleska 00:08, 22 maj 2021

Basiu ja też zwróciłam uwagę na te płotki -bardzo fajne .....wyczytałam ,że wyjeżdżają do syna

Kociaki słodkie
a w ogrodzie jak zawsze porządeczek i ślicznie
gogo 01:38, 22 maj 2021

Basiu, to dajesz płotkom drugie życie
Dobry pomysł na ogrodzenie "przedszkola" u syna, zwłaszcza podczas budowy.

Bawcie się z kotkami jak najczęściej, szybciej się oswoją i w nowym domu nie będą dzikuskami

Podeślę Ci deszcz, u mnie jednak go za dużo, w prognozie norweskiej ma u mnie padać codziennie do 30 maja.
Na szczęście nie całymi dniami, to będę mogła robić w ogrodzie
ElzbietaFranka 11:55, 22 maj 2021

basia3012 napisał(a)

Tu rosną sałaty czerwone.

Basiu pięknie czysciutko a u mnie jeszcze rozgardiasz, ale już coraz bliżej. Miałam dzisiaj pracować aby byli jeszcze bliżej a pada deszczyk.

Piękne ciemierniki duże kopy i kwitną. Kupiłam w tym roku parę sztuk nigdy ich nie miałam bardzo mi się podobają. Jak długo takie kopce muszą rosnąć?

Pierwiosnki też bardzo ładne będę je siała w przyszłym tygodniu aby mieć swoje. Nasiona już mam włożyłam do lodówki na tydzień czasu.

A ja mam zamiar dynie inne warzywa posadzić gdzie kolwiek. To jest dobre rozwiązanie bo i szkodniki i choroby grzybowe tak nie atakują.
Pomidorki będą w donicach czy wysadzasz do gruntu.

Pozdrawiam
basia3012 23:28, 22 maj 2021

Magleska napisał(a)
Basiu ja też zwróciłam uwagę na te płotki -bardzo fajne .....wyczytałam ,że wyjeżdżają do syna

Kociaki słodkie
a w ogrodzie jak zawsze porządeczek i ślicznie

Dziękuję za pochwały.
Tak Madziu, płotki będą u syna na budowie domku chroniły roślinki przed zadeptaniem.
Kociaczki przesłodkie, cała trójka.

basia3012 23:33, 22 maj 2021

gogo napisał(a)
Basiu, to dajesz płotkom drugie życie
Dobry pomysł na ogrodzenie "przedszkola" u syna, zwłaszcza podczas budowy.

Bawcie się z kotkami jak najczęściej, szybciej się oswoją i w nowym domu nie będą dzikuskami

Podeślę Ci deszcz, u mnie jednak go za dużo, w prognozie norweskiej ma u mnie padać codziennie do 30 maja.
Na szczęście nie całymi dniami, to będę mogła robić w ogrodzie

Grażynko, bawimy się z nimi. Ale trochę za mało. Jutro zamknę naszą kotkę w pokoju i przyniosę koteczki do domu. Zobaczymy jak będą się czuły w domu. Dotychczas bawiliśmy się z nimi tylko na wjeździe do garażu. To miejsce już znają. Jutro będzie coś nowego.
Grażynko, podeślij chociaż jedną porządną ulewę. Bo u nas tylko siąpi deszczyk a ziemia sucha. Dzisiaj przesadziłam jeden bukszpan i małą tuję na pniu. Miały sucho.
basia3012 23:39, 22 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Basiu pięknie czysciutko a u mnie jeszcze rozgardiasz, ale już coraz bliżej. Miałam dzisiaj pracować aby byli jeszcze bliżej a pada deszczyk.

Piękne ciemierniki duże kopy i kwitną. Kupiłam w tym roku parę sztuk nigdy ich nie miałam bardzo mi się podobają. Jak długo takie kopce muszą rosnąć?

Pierwiosnki też bardzo ładne będę je siała w przyszłym tygodniu aby mieć swoje. Nasiona już mam włożyłam do lodówki na tydzień czasu.

A ja mam zamiar dynie inne warzywa posadzić gdzie kolwiek. To jest dobre rozwiązanie bo i szkodniki i choroby grzybowe tak nie atakują.
Pomidorki będą w donicach czy wysadzasz do gruntu.

Pozdrawiam

Elu, ciemierniki rosną dosyć szybko. Taka kopka to w dwa, trzy lata powinna się rozrosnąć. Dzisiaj obcinałam im kwiaty bo są ciężkie i leżały na ziemi. Dosyć brzydko to wyglądało. Ale za to nie wysieją się nasionka. Ja robię to prawie co roku. Może dlatego one tak szybko rosną u mnie?

Dwa lata temu mąż posadził na rabatce arbuz. Pięknie mu wyrósł i dojrzał. Pyszny był. Twoje warzywka też pewnie będą dobrze rosły wśród innych roślin.
Elu, pomidorki będą rosły w donicach. Co roku tak rosną, to pomidorki koktajlowe.
Pozdrawiam.
anabuko1 12:51, 23 maj 2021

basia3012 napisał(a)

Pięknie Basiu
A te rybki to ci zimują w tym oczku ??
basia3012 20:41, 23 maj 2021

anabuko1 napisał(a)

Pięknie Basiu
A te rybki to ci zimują w tym oczku ??

Dziękuję Aniu. Rybki zimują już kilka lat w tym oczku. Nawet rozmnażają się.Są dorosłe i młode.