Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

Roocika 18:31, 19 lip 2021

Basiu, ależ masz zdyscyplinowane roślinki
Śliczne powojniki i lilie
Pozdrawiam Basiu
basia3012 00:46, 20 lip 2021

gogo napisał(a)
Basiu, masz rację, gwiazdorzą, ale moje nie pachną, bo to zwykłe azjatyckie
Szkoda, że tak krótko kwitną

Wiesz Grażynko, najbardziej pachnące są takie lekko pomarańczowe. Zapach aż za silny do pomieszczeń zamkniętych.
basia3012 00:47, 20 lip 2021

anabuko1 napisał(a)

O tak, tak.
U mnie tak samo jest

Potwierdzam, byłam u Ani i widziałam. Pięknie kwitną.
basia3012 00:49, 20 lip 2021

Roocika napisał(a)
Basiu, ależ masz zdyscyplinowane roślinki
Śliczne powojniki i lilie
Pozdrawiam Basiu

Asiu, dyscyplina musi być. Nie dałabym rady z tym całym dobytkiem gdyby tak każdy po swojemu rósł.
Dragonka 19:26, 20 lip 2021

basia3012 napisał(a)

Basiu, co tworzy tak pięknie tę gęstwinę u Ciebie przed domem? To jakiś iglak płożący jest, tak?

Podziwiam Twoje powojniki bo ja kupiłam pierwsze trzy dzisiaj I nie bardzo wiem oczywiście jak je posadzić, tzn. czy dadzą radę się wspinać po betonowym murze? Twoje są niektóre na podpórkach-widzę, ale niektóre masz już takie olbrzymie piękności, że nie widać nawet czy na czymś się wspierają czy dają radę same.

Pięknie masz, wszystko takie bujne, kwitnące-ach, jak koffam Warmię!
Joann 23:09, 20 lip 2021

basia3012 napisał(a)

Asiu, dereń jest fajnym drzewkiem do zrobienia cienia na tarasie. On pierwszy ożywa po zimie, potem ma delikatnie limonkowe listki i wreszcie po prostu zielone. Jesienią te owoce nie spadają, nie śmiecą. Trzymają się na drzewie i są koloru czerwono pomarańczowego. Chyba zimą zjadają je ptaki bo my dereniówki nie robiliśmy a owoców po zimie nie było.

Nie wiem o które listki pytasz. Może chodzi Ci o sałaty posadzone wokół trawnika pomiędzy pierwiosnkami. Mieliśmy limonkowe i czerwone. Limonkowe już zjedzone a czerwone właśnie zjadamy.
A może chodzi Ci o żurawki Citronelle. Też przypominają kapustę.
Albo o bergenie, też coś mają podobnego do kapusty.

Basiu, o bergenie mi chodziło. Szukam byliny wyglądającej jak kapusta
Chciałabym "na żywo" zobaczyć tego derenia. Ale jeśli nie śmieci owocami, to nie odrzucam go wcale. Zdecydować się jakoś nie mogę
Tez jestem ciekawa co rośnie u Ciebie przed domem, wygląda świetnie.
basia3012 00:39, 22 lip 2021

Dragonka napisał(a)

Basiu, co tworzy tak pięknie tę gęstwinę u Ciebie przed domem? To jakiś iglak płożący jest, tak?

Podziwiam Twoje powojniki bo ja kupiłam pierwsze trzy dzisiaj I nie bardzo wiem oczywiście jak je posadzić, tzn. czy dadzą radę się wspinać po betonowym murze? Twoje są niektóre na podpórkach-widzę, ale niektóre masz już takie olbrzymie piękności, że nie widać nawet czy na czymś się wspierają czy dają radę same.

Pięknie masz, wszystko takie bujne, kwitnące-ach, jak koffam Warmię!

Basiu, przy ulicy zostały posadzone jałowce płożące, nie pamiętam nazwy odmiany. Gdy gałązki zaczęły wychodzić na chodnik to zaczęłam je przycinać i tak powstał taki ni to żywopłot ni to dywan zielony.

Basiu, moje powojniki wszystkie wspinają się po przęsłach ogrodzeniowych, takich zwykłych z cienkich, ocynkowanych prętów, kupowanych w OBI.
basia3012 00:46, 22 lip 2021

Joann napisał(a)

Basiu, o bergenie mi chodziło. Szukam byliny wyglądającej jak kapusta
Chciałabym "na żywo" zobaczyć tego derenia. Ale jeśli nie śmieci owocami, to nie odrzucam go wcale. Zdecydować się jakoś nie mogę
Tez jestem ciekawa co rośnie u Ciebie przed domem, wygląda świetnie.

Asiu, bergenie ja bardzo lubię i polecam. Mimo, że dolne liście usychają gdy rosną nowe listki to jednak bardzo ją lubię. No i jest zimozielona.
Dereń jadalny owocami nie śmieci, absolutnie. Zjadają je chyba ptaki. Owoce są ładne, dla mnie mało widoczne pod listkami. Drzewko daje lekki cień, ładne jest.
Asiu, przy ulicy rosną jałowce płożące. Ładnie się zagęściły po cięciu.
Alija 00:16, 23 lip 2021

Basiu! Twoje powojniki zachwycają, dla mnie to wzór niedościgniony. Cudne !
I te iglaczki równiutko przycięte przy chodniku, super.
basia3012 00:45, 23 lip 2021

Alija napisał(a)
Basiu! Twoje powojniki zachwycają, dla mnie to wzór niedościgniony. Cudne !
I te iglaczki równiutko przycięte przy chodniku, super.

Alu, powojniki bardzo dziękują. Iglaczki cięłam nożycami ręcznymi. Jeszcze czuję ramiona.
Dzięki Alu za miłe słowa.