Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

Adela 23:30, 25 sie 2023

Basieńko, masz piękny ogród
Niepowodzeniami nie przejmuj się. Porażki zdarzają się każdemu ogrodnikowi. Ogród jest on naszym poletkiem doświadczalnym, na nim uczymy się trudnej sztuki ogrodniczej. A nauka kosztuje
Na forum najczęściej każdy chwali się sukcesami, rzadko wspomina się o niepowodzeniach.
Ja bym chyba stworzyła drugi taki ogród z roślin, które z jakiegoś powodu wypadły. Rododendronów nie zliczę Z nimi już było tak, że każdy miał być już tym ostatnim, ale z uporem maniaka kupowałam następny (już ostatni )
Mocno ograniczyłam różnorodność roślin o te, które nie tolerują warunków panujących w moim ogrodzie. Postawiłam, podobnie ja Ty, na hortensje. I jest pięknie
Pozdrawiam Cię gorąco, dobrej nocki
basia3012 23:50, 25 sie 2023

Kordina napisał(a)

Świetny ten szpaler Basiu, a białas w miejsce uschlaka bardzo pasuje, rozjaśnia to miejsce

Dzięki Bożenko.Cieszę się, że się podoba.
basia3012 23:56, 25 sie 2023

Adela napisał(a)
Basieńko, masz piękny ogród
Niepowodzeniami nie przejmuj się. Porażki zdarzają się każdemu ogrodnikowi. Ogród jest on naszym poletkiem doświadczalnym, na nim uczymy się trudnej sztuki ogrodniczej. A nauka kosztuje
Na forum najczęściej każdy chwali się sukcesami, rzadko wspomina się o niepowodzeniach.
Ja bym chyba stworzyła drugi taki ogród z roślin, które z jakiegoś powodu wypadły. Rododendronów nie zliczę Z nimi już było tak, że każdy miał być już tym ostatnim, ale z uporem maniaka kupowałam następny (już ostatni )
Mocno ograniczyłam różnorodność roślin o te, które nie tolerują warunków panujących w moim ogrodzie. Postawiłam, podobnie ja Ty, na hortensje. I jest pięknie
Pozdrawiam Cię gorąco, dobrej nocki

Elu, ogród to nasza pasja, nasza terapia ciała i umysłu, nasza siłownia. Oczywiście trochę nadużyłam tych słów. Ale sens tych określeń w pracy w ogrodzie ja widzę.
Wydatki na ogród są więc dobrze ulokowanymi pieniędzmi.
Pozdrawiam Elunia serdecznie.
Alija 17:42, 26 sie 2023

basia3012 napisał(a)

Basiu, hortensje pięknie się prezentują, bardzo elegancko wygląda Twój ogród.
Krwawnice na pewno dodadzą koloru, ale i tak jest pięknie. Rodki masz bardzo zdrowe.
basia3012 23:39, 31 sie 2023

Alija napisał(a)

Basiu, hortensje pięknie się prezentują, bardzo elegancko wygląda Twój ogród.
Krwawnice na pewno dodadzą koloru, ale i tak jest pięknie. Rodki masz bardzo zdrowe.

Dziękuję Alu za tyle pochwał. Hortensje faktycznie rosną ładnie tylko te w cieniu słabiej kwitną i mają cieńsze gałązki. Szkoda.
Niektóre rodki rosną pięknie, inne różnie. Ale nie poddaję się i próbuję dalej uprawiać te piękne krzewy.
basia3012 22:15, 01 wrz 2023

Dzisiaj robiłam porządek na wrzosowisku. Susza zabiła kilka mini rh więc przesadzałam kilka aby zlikwidować "dziury".
Zrobiłam również dużo zdjęć.

basia3012 22:23, 01 wrz 2023

Tu jest rh, który wczoraj skróciłam o suchy pęd. Czy mam obciąć jeszcze niżej gałązkę, poniżej tych suchych liści?
Może zajrzy do mnie Mirka a może ktoś inny doradzi?

Tak skończyło się przesadzenie a przede wszystkim rozluźnienie bryły korzeniowej Cunningham White w czasie upałów. Nie pomogło zraszanie listków i podlewanie dwa razy dziennie. A myślałam, że będzie dobrze.Że dam radę utrzymać roślinę.

Ten obok nie był ruszany, rośnie pięknie.

basia3012 22:32, 01 wrz 2023

basia3012 22:33, 01 wrz 2023

Korale na kalinie koralowej.

basia3012 22:35, 01 wrz 2023

Wczoraj oczyściłam krawędzie trawnika. Dlatego tak pokazuję. Mąż przyciął sprzętem własnej produkcji. Rok temu pokazywałam.