Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

Kordina 00:58, 02 wrz 2023

Świetny Twój taras i widok z niego ogródek - cacuszko, a jak fajnie wygląda ta limonkowa hakonechloa w tej wazie donicy Pozdrawianki
Anda 08:23, 02 wrz 2023

Fajne zaplecze, fajne kanciki i śliczny powojnik. Cały ogród bardzo harmonijny, spokojny. Na pewno przyjemnie się siedzi na tarasie i podziwia tą bujność dookoła
Co do rh to cięlabym tą gałązkę jeszcze niżej.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
basia3012 08:54, 02 wrz 2023

Kordina napisał(a)
Świetny Twój taras i widok z niego ogródek - cacuszko, a jak fajnie wygląda ta limonkowa hakonechloa w tej wazie donicy Pozdrawianki

Cieszę się Bożenko, że mój ogródek się podoba. Lubię się nim zajmować. Sprawia mi on dużo radości.
basia3012 08:56, 02 wrz 2023

Anda napisał(a)
Fajne zaplecze, fajne kanciki i śliczny powojnik. Cały ogród bardzo harmonijny, spokojny. Na pewno przyjemnie się siedzi na tarasie i podziwia tą bujność dookoła
Co do rh to cięlabym tą gałązkę jeszcze niżej.

Dzięki Ewo za radę w sprawie rh. Tak zrobię.
I za pochwałę ogrodu też bardzo dziękuję.
mirkaka 13:15, 02 wrz 2023

basia3012 napisał(a)

Tu jest rh, który wczoraj skróciłam o suchy pęd. Czy mam obciąć jeszcze niżej gałązkę, poniżej tych suchych liści?
Może zajrzy do mnie Mirka a może ktoś inny doradzi?

Tak skończyło się przesadzenie a przede wszystkim rozluźnienie bryły korzeniowej Cunningham White w czasie upałów. Nie pomogło zraszanie listków i podlewanie dwa razy dziennie. A myślałam, że będzie dobrze.Że dam radę utrzymać roślinę.

Ten obok nie był ruszany, rośnie pięknie.

Basiu, nie wiem dlaczego go przesadzałaś, jeśli on był już trochę podejrzany to wytnij tę gałąź do końca i opryskaj p.grzybowym i podlej nim też.
Natomiast jeśli ta gałązka uwiędła z powodu suszy to możesz dać jej szansę, ale suche liście obetnij, jeśli gałązka żyje to powinny wybić młode pędy z niej
Nie martw się tym tak, zobaczysz nawet jak ją wytniesz do zera to Rh szybko się odbuduje, one szybko rosną
mirkaka 13:17, 02 wrz 2023

A tak poza radą to pięknie masz przycięte wszystkie buksy i inne krzewy, masz siła dziewczyno Ja już likwiduję takie rośliny wymagające tyle cięcia

Hakonka w donicy rzeczywiście pięknie się prezentuje
A oczko też ładnie wygląda, tylko ja bym starała się obsadzić je bliżej roślinami żeby całkiem zakryć te plastikowe brzegi,
basia3012 16:59, 02 wrz 2023

Wiesz Mirko, te rh rosły pięknie, nie było im nic, nic się z nimi nie działo. Ale chciałam im zmienić miejsca więc przesadziłam je. Temu co usechł rozluźniłam korzenie bo wydawało mi się, że za mało to zrobiłam wcześniej. A ten co jeszcze się trzyma chyba nie miał z korzeniami nic robione. Może dlatego żyje.
Jutro usunę jeszcze suche liście i trochę przytnę. Zobaczymy, może przeżyje.
Dzięki Mirko za radę.
basia3012 17:01, 02 wrz 2023

mirkaka napisał(a)
A tak poza radą to pięknie masz przycięte wszystkie buksy i inne krzewy, masz siła dziewczyno Ja już likwiduję takie rośliny wymagające tyle cięcia

Hakonka w donicy rzeczywiście pięknie się prezentuje
A oczko też ładnie wygląda, tylko ja bym starała się obsadzić je bliżej roślinami żeby całkiem zakryć te plastikowe brzegi,

Ja kilka tygodni temu przysunęłam te bergenie do krawędzi oczka. One muszą urosnąć i wtedy chyba zakryją krawędź. Potrzeba czasu. Też mi te plastikowe krawędzie nie podobają się.
anpi 08:45, 04 wrz 2023

Basiu, tarasik pięknie odświeżony. Miło pewnie posiedzieć, tym bardziej, że u Ciebie błogie, zielone widoczki
basia3012 22:26, 06 wrz 2023

Ostatnie powojniki.