Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

basia3012 16:10, 22 paź 2023

mirkaka napisał(a)

wspaniała kondycja rh Widać że przygotowałaś im dobrze ziemię.
Basiu, na pierwszym zdjęciu masz rodka który jest zaatakowany opuchlakami.
Zanim się rozlezą po innych, możesz go wykopać i dokładnie przejrzeć korzenie, i ziemię w jego dole. Podłóż pod niego deseczki, dokładnie nimi obłóż całego rodka i codziennie rano delikatnie podnoś i sprawdzaj czy nie ma na ich spodniej stronie dorosłych osobników. Z mojego doświadczenie lepiej sprawdzają się małe deseczki, łatwiej je podnosić. Ja bym całą korę korę pod nim zebrała do dużego wiadra i zalała ją wodą z płynem do naczyń, potopią się bo płyn obniży napięcie powierzchniowe i pójdą na dno
Ja tak robiłam.
Potem, po kilku dniach możesz tę korę znów użyć. W międzyczasie podłóż pod niego deseczki, może jeszcze jakieś dorosłe się uda wyłapać.
Trzymam kciuki

Wiesz Mirko, my we wrześniu poleliśmy cały ogród nicieniami. Kupiłam 2 opakowania po 80 mln. mam nadzieję, że nicienie pomogą nam w walce z opuchlakami.
Ten pogryziony rh to był przeniesiony z innego miejsca i chyba był wcześniej już tam pogryziony.
Ale z korą zrobię tak jak piszesz i z małymi deseczkami też. Muszę do męża złożyć zamówienie na dużo małych deseczek.
A z wykopywaniem rh to trochę obawiam się. W ogóle mam takie doświadczenia z padaniem rh, że boję się przeglądać im korzenie. Jak rosną w miarę dobrze to dmucham na zimne. I cieszę się, że rosną.

Dzięki Mirko za rady.
Wszystkie rady od Ciebie są dla mnie bardzo pomocne. Już oczko jest obsadzone bergeniami i coraz ładniej wygląda.
Inne rady też wprowadzam w życie i cieszę się bo są skuteczne.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny. Wpadaj częściej, może wyłapiesz jakieś sytuacje, które można poprawić, ulepszyć. Będę bardzo wdzięczna.
mirkaka 17:30, 22 paź 2023

Basiu, wstawiłam trochę zdjęć
Nicienie wymagają ciągłej wilgotności w glebie, ja nie mogę ich zastosować, u nas niestety ciągle susza, ostatnie dni trochę popadało, i z tego bardzo się cieszę
Basiu, chętnie dzielę się wiedzą, i cieszę się jeśli komuś coś się może przydać
Bardzo ładnie rosną Ci rododendrony, u mnie w tym roku azalie słabo zapączkowane, nie podlewałam ich, susza swoje zrobiła
Alija 20:52, 27 paź 2023

Basiu, u Ciebie jak zawsze porządek idealny, pięknie i jeszcze zielono.
Z ciekawością poczytałam o opuchlakach, bo u mnie też się pojawiły sądząc po uszkodzonych liściach. Kupiłam na wiosnę małego różanecznika i chyba sprowadziłam sobie do ogrodu duży problem, ostatnio dziury zauważyłam już na kolejnych roślinach. Czy teraz zacząć coś z nimi robić czy czekać do wiosny?
zawitka 09:48, 28 paź 2023

O poczytałam o opuchlakach też mam pod jednym zaraz idę zobaczyć bo tż walkę toczę .Jak Mirka poleca sciągnę korę .
Monika83 12:26, 28 paź 2023

basia3012 napisał(a)

Piękny ogród rabata rodkowa zapowiada się obiecująco, masa pąków zawiązanych to i będą wiosną kwiaty
basia3012 16:34, 28 paź 2023

Alija napisał(a)
Basiu, u Ciebie jak zawsze porządek idealny, pięknie i jeszcze zielono.
Z ciekawością poczytałam o opuchlakach, bo u mnie też się pojawiły sądząc po uszkodzonych liściach. Kupiłam na wiosnę małego różanecznika i chyba sprowadziłam sobie do ogrodu duży problem, ostatnio dziury zauważyłam już na kolejnych roślinach. Czy teraz zacząć coś z nimi robić czy czekać do wiosny?

Wiesz Alu, ja to taka amatorka jestem w walce z opuchlakami. Mirka udzieliła mi tu kilka wskazówek. I trzeba robić tak jak ona podpowiada. Ona ma doświadczenie bo walczy z nimi już jakiś czas.
Ja używałam chyba we wrześniu nicieni. Opuchlaki, które znajduję w ziemi są bardzo mało żywotne, poczerniałe. Chyba nicienie już się do nich dobrały. Taką mam nadzieję. Czy nicienie teraz można jeszcze stosować? Nie wiem, trzeba byłoby poczytać przy preparacie Larvanem. Już przeczytałam Gleba musi mieć temperaturę od 14-32 stopni C. Więc raczej chyba za zimno już jest. Wiosną trzeba.
Ale te metody Mirki trzeba wypróbować. Na pewno część robali się wyłapie.
basia3012 16:35, 28 paź 2023

zawitka napisał(a)
O poczytałam o opuchlakach też mam pod jednym zaraz idę zobaczyć bo też walkę toczę .Jak Mirka poleca sciągnę korę .

Halinko, dawno nie byłam u Ciebie. Zaraz zobaczę co działasz w ogrodzie.
basia3012 16:38, 28 paź 2023

Monika83 napisał(a)
Piękny ogród rabata rodkowa zapowiada się obiecująco, masa pąków zawiązanych to i będą wiosną kwiaty

Moniko, dziękuję za odwiedziny. Byłam wczoraj w Twoim pięknym ogrodzie. Dzisiaj też zajrzę bo te marcinki bardzo cieszą oczy.
Co do moich rh to mam nadzieję na wiosenne kwiaty. Będę się nimi cieszyła.
Alija 12:20, 01 lis 2023

basia3012 napisał(a)

Wiesz Alu, ja to taka amatorka jestem w walce z opuchlakami. Mirka udzieliła mi tu kilka wskazówek. I trzeba robić tak jak ona podpowiada. Ona ma doświadczenie bo walczy z nimi już jakiś czas.
Ja używałam chyba we wrześniu nicieni. Opuchlaki, które znajduję w ziemi są bardzo mało żywotne, poczerniałe. Chyba nicienie już się do nich dobrały. Taką mam nadzieję. Czy nicienie teraz można jeszcze stosować? Nie wiem, trzeba byłoby poczytać przy preparacie Larvanem. Już przeczytałam Gleba musi mieć temperaturę od 14-32 stopni C. Więc raczej chyba za zimno już jest. Wiosną trzeba.
Ale te metody Mirki trzeba wypróbować. Na pewno część robali się wyłapie.

Basiu! Bardzo dziękuję za informacje o nicieniach, w takim razie czekam do wiosny.
Teraz położyłam deseczki, zobaczę czy coś się pokaże.
basia3012 19:00, 01 lis 2023

Alija napisał(a)

Basiu! Bardzo dziękuję za informacje o nicieniach, w takim razie czekam do wiosny.
Teraz położyłam deseczki, zobaczę czy coś się pokaże.

Położyłaś? Pułapka na nie. Spryciula. Życzę dobrych zbiorów tych chrząszczy.
U nas raz mąż wyszedł wieczorem i pod liśćmi rh siedziało kilka sztuk. Aż trudno było uwierzyć. Z tego wynika, że rano to pod deseczkami trzeba zbierać a wieczorem od spodu liści.
Widzisz Alu, my ogrodniczki i polować na chrabąszcze musimy się nauczyć.