Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

Roocika 08:47, 07 maj 2025

basia3012 napisał(a)
Moje bergenie.

Basiu, sporo masz azalii różnych, cały czas się coś dzieje.
U Ciebie bergenie mają ładne liście, moje wyglądają mocno słabo, liście są brzydkie, chyba je znowu gdzie indziej przesadzę. Może się wezmą za siebie.
mirkaka 09:54, 08 maj 2025

Twoje azalie japońskie już otwierają pąki
Rh Cunningham ładnie by wyglądał podsadzony brunerą z białymi listkami
basia3012 21:36, 08 maj 2025

mirkaka napisał(a)
Twoje azalie japońskie już otwierają pąki
Rh Cunningham ładnie by wyglądał podsadzony brunerą z białymi listkami

A widzisz Mirko, nawet o tym nie pomyślałam. Przy oczku to on jest otoczony bergeniami. Być może brunery by bardziej pasowały. Takie listki białawe, pięknie by było. Ale bergenie to wiesz, zimozielone są.
basia3012 21:37, 08 maj 2025

Roocika napisał(a)

Basiu, sporo masz azalii różnych, cały czas się coś dzieje.
U Ciebie bergenie mają ładne liście, moje wyglądają mocno słabo, liście są brzydkie, chyba je znowu gdzie indziej przesadzę. Może się wezmą za siebie.

Asiu, a może Twoje bergenie są z tych odmian o mniejszych listkach. Ja przy starym domu takie posadziłam.
Margo2 22:57, 12 maj 2025

Ale fajnie wygląda otoczenie oczka.
Mam pytanie o podpory na pnącza. Z czego sa zrobione?
ajka 23:17, 12 maj 2025

Twoje bergenie rosną już ładnych parę lat prawda? Moje Rotblum nie mają zbyt dużo liści. A Dumbo, na które najbardziej liczyłam, bardzo wolno zbierają się po zimie i mają maleńkie listeczki w porównaniu do zeszłego roku.
basia3012 23:54, 12 maj 2025

Margo2 napisał(a)
Ale fajnie wygląda otoczenie oczka.
Mam pytanie o podpory na pnącza. Z czego sa zrobione?

Gosiu, te podpory są zrobione z przęseł ogrodzeniowych. Takich gotowych elementów z marketów budowlanych. Takie przęsło jest w 3 narożnikach zagięte a w czwartym jest zespawane. I jeszcze na dole są przyspawane bolce z drutów zbrojeniowych aby można było je wbić w ziemię. W sumie nie jest to skomplikowane a służą już kilka lat.
Dziękuję za odwiedziny.
basia3012 00:06, 13 maj 2025

ajka napisał(a)
Twoje bergenie rosną już ładnych parę lat prawda? Moje Rotblum nie mają zbyt dużo liści. A Dumbo, na które najbardziej liczyłam, bardzo wolno zbierają się po zimie i mają maleńkie listeczki w porównaniu do zeszłego roku.

Aniu, moje bergenie mają już kilka lat, może z 5-6. Dobrze reagują na kompost lub obornik granulowany. Może posyp im trochę.
Roocika 07:38, 13 maj 2025

basia3012 napisał(a)

Asiu, a może Twoje bergenie są z tych odmian o mniejszych listkach. Ja przy starym domu takie posadziłam.
Basiu, mam takie i takie. Chyba im za mokro, przesadzę, gdzie więcej słonka i zobaczę.
Margo2 22:17, 13 maj 2025

basia3012 napisał(a)

Gosiu, te podpory są zrobione z przęseł ogrodzeniowych. Takich gotowych elementów z marketów budowlanych. Takie przęsło jest w 3 narożnikach zagięte a w czwartym jest zespawane. I jeszcze na dole są przyspawane bolce z drutów zbrojeniowych aby można było je wbić w ziemię. W sumie nie jest to skomplikowane a służą już kilka lat.
Dziękuję za odwiedziny.

Super pomysł. Muszę pomyśleć o tym.