Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

Narsilia 08:29, 30 cze 2025

Basiu ja także uwielbiam oglądać i odwiedzać twój ogród powojniki piękne , mam ich kilka w różnych miejscach i odmianach i tylko raz ucieszyły kwitnieniem takto jest ciężko, a u ciebie cały piękny gaszcz.

Zachwyciły mnie twoje żurawki żółte świeca jak słońce na rabacie co to za odmiana , i czy cieniolubna ?
Roocika 10:14, 30 cze 2025

Basiu, u mnie najstarsze limki nawet pąków jeszcze nie mają Jarzmianki są przepiękne.
basia3012 11:06, 30 cze 2025

Roocika napisał(a)
Basiu, u mnie najstarsze limki nawet pąków jeszcze nie mają Jarzmianki są przepiękne.

Aha, to znaczy, że u mnie jest z nimi normalnie.
basia3012 11:08, 30 cze 2025

Narsilia napisał(a)
Basiu ja także uwielbiam oglądać i odwiedzać twój ogród powojniki piękne , mam ich kilka w różnych miejscach i odmianach i tylko raz ucieszyły kwitnieniem takto jest ciężko, a u ciebie cały piękny gaszcz.

Zachwyciły mnie twoje żurawki żółte świeca jak słońce na rabacie co to za odmiana , i czy cieniolubna ?

Klaudia, te żurawki to Citronelle. Czy cieniolubna? Chyba tak, bo u mnie rosną nawet w cieniu.
Dziękuję.
basia3012 11:10, 30 cze 2025

Wafel napisał(a)
Wielka jest, mam dwie i trochę mnie ten rozmiar przeraził

Może da się ciąć w mniejszy rozmiar?
basia3012 11:12, 30 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Basia lubię patrzeć na Twój ogród. Jest jak bombonierka z różnymi smakami.

Tak jak u Ciebie. Gdzie nie popatrzę. To coś ładnego.
Powojniki piękne. Podoba mi się okolica wejścia do domu.
Pełno smaczków w Twoim ogrodzie.

Rodek nowymi przyrostami cieszy. Rozumiem to.
Ja mam ich 8 a jednego z gatunku dużych. Bardzo drastycznie go obcięłam bo tu gdzie go mam to nie ma miejsca a on puszcza 2 razy większe liście. I tak go chyba będę musiała wykopać.

Lidka, dziękuję.
Rodek z nowymi przyrostami to jest to. Zaraz zobaczę Twojego przyciętego. Może znajdę zdjęcie.
mirkaka 12:10, 30 cze 2025

Zylistek bardzo ładny, powojniki słabo kwitną bo pewnie mają wciornastka, moje też, mimo że pryskałam 2 x mospilanem,
Teraz się cieszysz z wielkich przyrostów rh , za chwilę będziesz cięła bo wszystko pochłonie
Basiu, widzę że Twój ogród taki stonowany, bardziej zielony, nie widziałam u Ciebie róż? Przeoczyłam? Mało też masz bylin, możesz zdradzić dlaczego? Widać że masz jeszcze pomiędzy krzewami sporo miejsca, róże i byliny zmieściłyby się Chyba że nie lubisz.
Jarzmianki bardzo ładnie Ci rosną
Ogrodówki są ok, nie widzę żeby miały kwiaty w głębi krzewu

Żurawki Ci się nie przypalają od słońca?
basia3012 23:22, 30 cze 2025

mirkaka napisał(a)
Zylistek bardzo ładny, powojniki słabo kwitną bo pewnie mają wciornastka, moje też, mimo że pryskałam 2 x mospilanem,
Teraz się cieszysz z wielkich przyrostów rh , za chwilę będziesz cięła bo wszystko pochłonie
Basiu, widzę że Twój ogród taki stonowany, bardziej zielony, nie widziałam u Ciebie róż? Przeoczyłam? Mało też masz bylin, możesz zdradzić dlaczego? Widać że masz jeszcze pomiędzy krzewami sporo miejsca, róże i byliny zmieściłyby się Chyba że nie lubisz.
Jarzmianki bardzo ładnie Ci rosną
Ogrodówki są ok, nie widzę żeby miały kwiaty w głębi krzewu

Żurawki Ci się nie przypalają od słońca?

Mirko, fajnie, ze zajrzałaś. Róż to ja nie za bardzo lubię mieć u siebie bo to koluchy. Wolę oglądać je u innych. Ale mimo to mam 3 New Down. Są na płocie, od południa. Zdjęcia im musiałabym zrobić z ulicy. Ile razy już obiecywałam, że je wywalę. podrapane ręce po przywiązywaniu ich miałam. Ale są nadal. Może jutro zrobię jakąś pamiątkowa fotkę.
A bylin to mam trochę. Teraz kwitną jarzmianki. Ale wkrótce zaczną krwawnice, a jest ich całkiem dużo. Zaraz zaczną też liatry kłosowe, ich mam mniej. Mam też sporo zawilców jesiennych i takie wysokie byliny bordowe lub zielone listki. Zapomniałam ich nazwy. I dużo paproci. Bardzo lubię je.
No to pochwaliłam się wszystkimi roślinkami w moim ogródku.
A ogrodówkom to poobcinałam te wysokie niekwitnące pędy. Teraz widać kwiaty, zaraz zaczną różowieć.
Mirko, z przyrostów rodkowych to cieszę się jak dziecko. Niech rosną, byle zdrowo.
Pozdrawiam wietrznie. Dzisiaj wiało okropnie.
ajka 23:40, 30 cze 2025

Ale ładnie prezentują się te żółte żurawki. Szok, że tak ładnie rosną.