Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

LIDKA 08:14, 14 lip 2025

Basia Twoja krwawnica wysoka jest. Moja chyba ma za sucho bo kolan nawet nie sięga. Jarzmianki też za sucho bo w upały totalnie leżą.
U Ciebie już sporo cienia i takim bylinkom dobrze jest.

Bardzo wypielęgnowany ogród. Jak zwykle
basia3012 12:35, 14 lip 2025

LIDKA napisał(a)
Basia Twoja krwawnica wysoka jest. Moja chyba ma za sucho bo kolan nawet nie sięga. Jarzmianki też za sucho bo w upały totalnie leżą.
U Ciebie już sporo cienia i takim bylinkom dobrze jest.

Bardzo wypielęgnowany ogród. Jak zwykle

Lidko, krwawnice podobno lubią dużo wilgoci. Chyba nie boją się cienia, chociaż w słońcu są bujniejsze. Ale są różne odmiany krwawnic. moje są z wysokich.
Jarzmianki wydaje mi się, że mają podobnie. Cień im chyba nie przeszkadza ale lubią wilgoć w nogach.
Dziękuję Lidko za miłe słowa i odwiedziny.
Alija 13:20, 14 lip 2025

basia3012 napisał(a)

Basiu, hortensje pięknie zaczynają swój pokaz, w końcu są kwiaty, chyba jakiś dobry rok dla hortensji. U mnie już od kilku lat nie było kwiatów, ewentualnie jeden, najwyżej dwa, a w tym roku będzie kwitnienie.

Krwawnica bardzo lubi wilgotne stanowiska, tą rosnąco dziko można zawsze spotkać na podmokłych łąkach i rowach.
U Ciebie zawsze porządeczek, wszystko idealnie, niezmiennie podziwiam.
Joku 20:48, 14 lip 2025

basia3012 napisał(a)
Pierwsza moja powojnikowa ścianka.

Ile lat mają twoje powojniki na tej ściance? I jakie odmiany tam rosnę? Jeszcze o coś zapytam: co to za drzewko lub krzew widoczne na pierwszym planie?
Roocika 10:19, 15 lip 2025

Basiu, hortensje pięknie kwitną. U mnie jedna ogrodowa ale kwitnąca na pędach jednorocznych (tak odmiana).
Krwawnice u Ciebie imponujące. Ja kupowałam niby krwawnice pospolite ale dostałam jakieś niskie kompaktowe, które są niższe i bardziej masywne. Te zwykłe są delikatniejsze w odbiorze.
Powojników ściany robią wrażenie.
basia3012 10:36, 15 lip 2025

Alija napisał(a)

Basiu, hortensje pięknie zaczynają swój pokaz, w końcu są kwiaty, chyba jakiś dobry rok dla hortensji. U mnie już od kilku lat nie było kwiatów, ewentualnie jeden, najwyżej dwa, a w tym roku będzie kwitnienie.

Krwawnica bardzo lubi wilgotne stanowiska, tą rosnąco dziko można zawsze spotkać na podmokłych łąkach i rowach.
U Ciebie zawsze porządeczek, wszystko idealnie, niezmiennie podziwiam.

Tak Alu, w tym roku wreszcie ogrodowe kwitną. Ale nie wiem czy to zasługa mojego okrywania czy tak miało być.
Krwawnice uwielbiam, tylko muszę pilnować u mnie podlewania ich bo raczej mam sucho.
Ale dają radę.
basia3012 10:42, 15 lip 2025

Joku napisał(a)

Ile lat mają twoje powojniki na tej ściance? I jakie odmiany tam rosnę? Jeszcze o coś zapytam: co to za drzewko lub krzew widoczne na pierwszym planie?

Jolu te powojniki rosną tu około 5-6 lat. Wielkokwiatowe to już prawie zanikły, były starsze, około 10 lat. Ostatnio kwitną tylko włoskie, Viticella. Jest tu Polish Spirit, White Prince Charles i chyba Carmencita. Mazurka nie widać, Carmencity też prawie nie widać.

Na pierwszym planie rośnie kalina japońska.
basia3012 10:46, 15 lip 2025

Roocika napisał(a)
Basiu, hortensje pięknie kwitną. U mnie jedna ogrodowa ale kwitnąca na pędach jednorocznych (tak odmiana).
Krwawnice u Ciebie imponujące. Ja kupowałam niby krwawnice pospolite ale dostałam jakieś niskie kompaktowe, które są niższe i bardziej masywne. Te zwykłe są delikatniejsze w odbiorze.
Powojników ściany robią wrażenie.

Dziękuję Asiu.
Okazuje się, że krwawnice są różne. Moje rosną też różnie, zależy od miejsca.
Ale raczej mam te wysokie.
Z hortensji cieszę się bardzo.
anabuko1 13:35, 17 lip 2025

basia3012 napisał(a)

[img esize=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/261/2613829/original.JPG[/img]

Dobrej nocy.

Zawsze podziwiane ten twój porządek ogrodowy .
Wszystko wymuskane. Przycięte idealnie.
Kwitnien nie brakuje.
Lato kwitnące, pachnące to jest to ci lubimy najbardziej.
LIDKA 22:58, 18 lip 2025

Basia jak wysokie rosną bergenie i czy one dadzą radę pod moimi dereniami na pniu?

Wstawiłam u mnie w końcu foto tego rosła co mocno przyciełam.