Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

margaretka3 11:09, 06 cze 2018

popcorn napisał(a)
Babeczki
jak rozmnożyć róże? Teraz można? Jak ukorzenić obcięte gałązki? Ktoś próbował z sukcesem?

Planuję ciachnąć trochę pomponellę i dziką różę, może się uda... hm?

Mnie się coś tam ukorzeniło Zawsze dawałam do półcienia, do ziemi, w pulchchnej ziemi, nie mogą mieć za mokro, zostawiałam jedną parę liści, resztę obcinałam.
A chcesz dziką różę, czyli multiflorę? Bo tych mam dwie i do wydania. Lubię je bardzo, ale one są strasznie duże.
popcorn 11:13, 06 cze 2018

Gosia, dzięki za info

myślę nad żywopłotem różanym, z dzikiej róży którą Mama tu ma, po śp. Babci, z wartością sentymentalną jak nie będziesz miała komu dać to przygarnę

ale myślę nad jednakowym żywopłotem, potrzebowałabym więc duuużo sadzonek. Hm
popcorn 11:14, 06 cze 2018

Kasya napisał(a)

Ładne proste patyki wetknelam w półcieniu w mokra ziemie i zapomniałam do kolejnego roku

Jak wypuściły liście to przesadziłam

Spróbować warto

tak zrobię. Dziękuję
margaretka3 11:19, 06 cze 2018

popcorn napisał(a)
Gosia, dzięki za info

myślę nad żywopłotem różanym, z dzikiej róży którą Mama tu ma, po śp. Babci, z wartością sentymentalną jak nie będziesz miała komu dać to przygarnę

ale myślę nad jednakowym żywopłotem, potrzebowałabym więc duuużo sadzonek. Hm

Na razie nie ruszam tych moich multiflor, bo jeszcze nie przerabiam tej rabaty.
Zdążysz działkę kupić, zanim będzie do wydania Ją właśnie ukorzeniłam, łatwo się ukorzenia, znajduję też siewki.
popcorn 11:47, 06 cze 2018

ok
popcorn 13:35, 06 cze 2018

Bez ogrodzeń, fiolety, widoki

popcorn 14:12, 06 cze 2018

Wiem, wiem, nie kupiłam, ale cieszyć się już cieszę

Wstępny plan stanu zastanego + wymiary (ca. 22 x 90 m) + kierunki stron świata. Lekkie nachylenie w stronę południa, jest tam na razie patelnia prócz cienia dawanego przez jabłonki i resztę drzew.

Na pierwszy rzut wyrównanie działki + wykop pod piwniczkę i ogarnięcie skarpy
Myślę że na rząd malin to jest niezłe miejsce, od południa, w granicy. Płotu nie będzie, zastanawiam się jednak nad ogrodzeniem skarpy i "dolinki", zagroda dla kur kiedyś/na razie psa/plus w ogóle zaplecza bo jakby tam miało kiedyś coś ginąć, to właśnie w tym miejscu gdzie nie widać z ulicy... Stąd inspiracja w poście powyżej, choć taki duży trawnik i taki porządek to na pewno nie dla mnie

Chcę rząd borówek amerykanskich ( z 6 krzaków minimum, ze 2 jagody kamczackiej, po krzaku agrestu i porzeczki czerwonej, trzy czarne porzeczki i poletko truskawek na włókninie - 100 krzaków jak miałam poprzednio)
Gdzie to umieścić? żeby miało ręce i nogi.
Kilka owocowych drzew na pewno jeszcze kupię (śliwy, brzoskwinię), wszelkie drzewa sadzę blisko północnej granicy działki z sąsiadem, żeby widoku sobie nie zasłaniać i odgrodzić się od nich.

proszę Was o uwagi

z przodu ma był ładnie i wyjściowo, ale nie "miastowo", no ale tym się zajmę kieeeedyś. Rabaty za czereśnią na razie - wzdłuz żywopłotu sąsiada (na jesień kilka drzewek owocowych i pod nimi na razie rozmnażalnik). Po drugiej stronie od skarpy ale na płaskim wzdłuż granicy jagodnik jakoś tak żeby mądrze przekombinować go na rabatę - ładną!

No i najważniejsze - z czego żywopłot? Od strony widokowej, południowej tylko (od północy sąsiad ma liguster)
Cisy lub graby lub limki lub róże... heh decyzje, decyzje!

chętnie mało obsługowy i nie może być docelowo wyższy niż 1,2 m żeby nie ograniczać widoków więc graby chyba odpadają mimo że najtańsze, ale sama nie zwalczę tylu metrów zwłaszcza za parę lat...
popcorn 08:03, 07 cze 2018

Żywopłot będzie z hortensji bukietowej limelight. Ukorzeniam ich trochę, dzisiaj zrobię sadzonki zielne.
Za 4-5 lat będzie tak. Szkoda że tyle trzeba czekać, no ale 50 krzaków trochę by kosztowało.

90 metrów hortensji

Chyba że znajdę w dobrej cenie to będą szybciej
Kasya 08:10, 07 cze 2018

Plany...ciężkie decyzje
Ale super zaraz się zacznie
Ja to nie jestem dobrym doradca, nie umiem zaplanować terenu ale fajniej jak jest duży teren, można duzo zaplanować pomysłów osobno zamiast wszystko w 1 miejscu
popcorn 08:22, 07 cze 2018

Kasiu, chcę mieć tym razem wszystko przemyślane. Dobrze się składa że działka jest na 2 poziomach. Na stoku i w dołku będę miała kury i maliny i piwniczkę i kompostownik i zaplecze. I pewnie ogrodzę ten kawałek.

Na górce będzie dom i ten żywopłot, a reszta schowana za domem (rabata z owocowymi którą planuję). Szklarnia. Warzywnik.

I elegancki prosty przedogródek. Mało pracy z przodu, na zapleczu mogę sobie poużywać i nie będzie widać mojego bałaganu