Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

popcorn 19:42, 07 cze 2018

Hortensje rosną

yolka 19:45, 07 cze 2018

popcorn napisał(a)
Kasiu, chcę mieć tym razem wszystko przemyślane. Dobrze się składa że działka jest na 2 poziomach. Na stoku i w dołku będę miała kury i maliny i piwniczkę i kompostownik i zaplecze. I pewnie ogrodzę ten kawałek.

Na górce będzie dom i ten żywopłot, a reszta schowana za domem (rabata z owocowymi którą planuję). Szklarnia. Warzywnik.

I elegancki prosty przedogródek. Mało pracy z przodu, na zapleczu mogę sobie poużywać i nie będzie widać mojego bałaganu

Teraz to też wiem Wyobraziłam sobie efekt, będzie pięknie, tylko czy wytrwasz i czy możesz mieć inny ogródek niż gumowy?
Kasya 19:46, 07 cze 2018

To wytłumacz mi proszę te zielone sadzonki tak nigdy nie robiłam
20:33, 07 cze 2018
myślisz że fioletowa inspiracje ma u ciebie się sprawdzi ?

dla mnie ta inspirka swietna tylko nie wiem czy nie za płasko i drzew nie bedzie brakować ?

horty to najlepsze rosliny rozumiem produkcje

PS. działka wielka jak na jedna osobę do utrzymania ...patrze na swoja i powiem ci ze ja bym sie nieporywała na taki areał., zaplanowałabym 20x20 .....reszte kosić i to traktorkiem

yolka 21:38, 07 cze 2018

popcorn napisał(a)
Bez ogrodzeń, fiolety, widoki

No Karolcia, prawie niebiesko, podoba mi się
popcorn 08:19, 08 cze 2018

Yolka, myślę że wytrwam. Bo będę mieć miejsce na wszystko
Dużo prostej pustej przestrzeni, z przodu bukszpany, lawenda i trawy, z boku trawnik przy tarasie i 90 metrów hortensji. Łatwe do utrzymania bez uciążliwej pielęgnacji.

Z tyłu za domem warzywnik i jagodnik i drzewa owocowe.
I Sajgon na skarpie i w dolince, rozmnażalnik i poligon doświadczalny

Kasia, tak mi się przyjmują hortki, a te z patyków nie chca znaczy puszczają liście, ale potem padają prędzej czy później w większości

Teraz nowe pędy obcinasz za drugą parą liści, oskubujesz te dolne liście, przycinasz górne żeby ograniczyć parowanie i do ziemi i do cienia. Podlewasz. Do jesieni się ukorzenią jeśli ich nie przesuszysz w międzyczasie i od wiosny ładnie przyrastają

Justynko
, to tak na zachętę ta inspiracja, głównie dla siebie Drzew nie będzie dużo, te które będą to tylko po północnej stronie działki żeby nie zasłaniać widoków. U mnie nie tak płasko jest.
Działka rozwojowa, żebym miała możliwości. Jeśli nie będę wyrabiać to na części będzie łąka koszona 2x w roku i już. To parę domów na górce 2 km od wsi, luz blues i orzeszki

Jola, pozdrawiam

11:36, 08 cze 2018
ta inspiracja to i mi sie podoba ....ale nie wytrwałabym z taka nuda

ja lubie jak sie rabat zmienia w ciagu roku ...i co chwile jest coś innego na niej co przyci\ąga wzrok
popcorn 11:58, 08 cze 2018

Justynko, podejrzewam że ja też będę walczyć z sobą tyle że muszę brać siły na zamiary, bo to kawał działki jest.

Więc rząd hortensji, trawnik, a przed domem bukszpany, lawenda i trawy.

A rabatę bylinową zrobię za domem, będzie widać z tarasu i z okien, a od drogi nie - więc jak nie będzie zadbana czy zdarzą się wpadki - bo zawsze coś wypadnie, wymarznie albo nie zdążę przyciąć - to nie będzie straszyć.

Za 10 dni podpisuję akt u notariusza. Mam nadzieję że nic się nie wydarzy w międzyczasie.
14:18, 08 cze 2018
pogadamy w niedziele

niemieckie trendy nowego ogrodnictwa definiuja ogród jako miejsce do odpocznku z małym nakładem pracy raz w miesiącu ....wiec moze warto tym torem isć ....przynajmniej ja juz zeszłam na dobre tory bo definiuje i przygotowuje ogród na pielęgnację tylko w weekendy ...codzienne roboty w ogrodzie odpadaja bo \zycie ma duzo pokus i wiele z nich warto spróbować

popcorn 15:01, 08 cze 2018

hihi
no widzisz ja tylko nerwowo zerkam na zegarek kiedy moge wyjść zza biurka i pogmerać coś w ogrodzie.
Więc zdecydowanie coś mogę codziennie robić i robię, tyle że tutaj nie ma co.
Parę rabat na krzyż. Wczoraj hortensje, dzisiaj hamak. Bo nie ma roboty

nie moge się doczekać kupna tej działki

buziaki!