Tak, bardzo pomoglas, przekonalas do Lemon Rokoko Tylko szkoda, ze ma tyle kolcow, ale to jakos przezyje. Moja dziecko zazyczylo sobie przy patio Zephiryne, bo jest pnaca, rozowa w odpowiednium odcieniu, i praktycznie nie ma kolcow, wlasnie z naciskiem na brak kolcow. Patrzenie na pociachane rece matki jednak daje do myslenia
Trzy razy Lemon ladowala w koszyku, i trzy razy jak wyrzucalam, ciezka decyzja, ale juz podjeta. Za to z capri dalej nie wiem, chyba bardziej podoba mi sie bangali, albo lambada, bo ona prawie bezkolcowa (tyle duza bardzo, i nie podobaja mi sie wszystkie jej zdjecia wiec nie wiem)
A co do slodkiego zycia, to wyczytalam tu: http://www.roses.webhost.pl/2011/12/dolce-vita-2/
ze to cos posredniego miedzy duza roza a pnaca i zalecaja prowadzenie jej jako kolumnowej Troche sie przestraszylam, bo szkola sprzedaje jako malenstwo
Zmierzyłam ją i pęd, który wyrósł na jesień ma 90 cm, trochę dużo bo o ok 30 cm więcej niż podawali, ale róża jest stabilna, nie pokłada się, kwiaty nie przewieszają się pod wpływem deszczu, więc wygląda na silną
Na razie jestem spokojna, może "Dolce Vita" z 2012 pochodzi od tej z 1986? Sama nie wiem...
Zobaczyłam na zdjęcia róż o których wspominałaś i uważam, że są piękne, chociaż dla mnie "Bengali" ma za jasny kolor gdy przekwita, a to tworzy pewien kontrast. Którą wybrałaś?
A widzisz, nie zwrocilam uwagi na rok powstania! To moze byc to, 'ten brakujacy link'. Tez kupilam swoja tam, gdzie Ty W sumie to dziwne miec dwie takie same roze od jednego tworcy. Zreszta, moze byc i wyzsza, podoba mi sie kwiat i kolor!
I bedziesz sie smiac, zrezygnowalam z Bengali, miedzy innymi dlatego, za sposob przekwitania. Chociaz kontrast mi nie przeszkadzal. Wybralam zamiast niej lambade, moze byc b interesujaca, i jest bezkolcowa praktycznie.
Ale nie bedzie rosla obok Slodkiego Zycia Tam ma byc b zolto pomaranczowokremowo, czyli Lady Emma, Hansestadt Rostock, goldelse, pastella albo garden of roses, byc moze Augusta Louise. NIe wiem jeszcze
Chyba najbardziej jestem zakochana wlasnie w Lady Emmie, Dolce i Goldelse
Kupilam tez pnaca barock. Od Delbarda chcialam Papidelbard, ale nie bylo. Trudno, nie musze miec wszystkiego, alchymist wiosenny tez mi padl.
Uważam że wspaniała jest również róża Papidelbard może wiosną byłaby dostępna?
Ale fajne pozegnanie z jesieniaSliczne rumience, i tyle pakow, szok! Moje juz od dawna nie kwitna, niestety. Ostal sie jeden pak cinco de mayo,przydybalam go dzis, i chyba go jutro zetne, ma byc mroz
a teraz trochę wiosny... hiacynty
Peter Stuyvesant
Peter Stuyvesant (fioletowy), Sky Jacket (błękitny) i Aiolos (biały):