Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pamiętajcie o ogrodach

Pamiętajcie o ogrodach

sierotka 21:23, 22 maj 2019

Jaki wyslal 100 więźniów do pomocy na zalany teren w Dąbrowie Tarnowskiej
ElzbietaFranka 22:28, 22 maj 2019

sierotka napisał(a)
Jaki wyslal 100 więźniów do pomocy na zalany teren w Dąbrowie Tarnowskiej

Niech sam się weźmie za worki z piaskiem a do pomocy broszkę weźmie może przestaną p......
Gosialuk 22:28, 22 maj 2019

Hosty piękne i różnorodne. Też wydaje mi się, że tą jedną to wiatr potargał, a może jakiś zwierzak.
Oczko w balii, to fajny pomysł, a jeszcze w dodatku z kamyczkiem. Jakie rośliny chcesz tam posadzić?
Anda 23:06, 22 maj 2019

greg66 napisał(a)
Ewo jeśli na pompce będzie moc to jutro podam, bo dzis od dwóch godzin ściana deszczu i wicher-nie wychodzę z domu aby sprawdzić.

Jasne, spokojnie poczekam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ElzbietaFranka 23:28, 22 maj 2019

Elu spójrz u mnie parę stron wstecz na moją sadzawkę i doradź jak posadzić roślinki
Kupiłem kosaciec żółty pstrolistny,komonica błotna, krwawnica pospolita
mięta nadwodna pontederia sercolistna niebieska oczeret sztyletowaty
jeżogłówka gałęzista tatarak zwyczajny czermień bł

tatarak chcialbym dać tuż przy fontannie a reszte po drugiej stronie.

80x50 to mała powierzchnia i w środku kamień będzie ciasno dla tych roślin które wypisałeś.

Mam taki pomysł skoro pojemnik nie będzie wkopany w ziemię dookoła zrobiłabym wykop na ok. 20 cm głębokości i szerokości ok. 50 cm wyłożyła folią w ten dołek wsypała kamieni frakcji ok. 1-2 cm (żwirku) i w to powsadzała te rośliny (kom0nicę błotną, krwawnicę pospolitą,- wszystkie wyższe rośliny) oczywiście zrobiłabym takie bagienko przykryte żwirem.

Jak wsadzisz wszystkie te rośliny co napisałeś to będzie jeden galimatias kamienia widać nie będzie - zresztą nie wiem czy chcesz aby go było widać.
Nie podejmuję sie doradzania co wsadzić do wanny lubię luz w roślinach. Te wszystkie rośliny jak będa miały dobre warunki będa się mnożyć i będziesz ciągle grzebał w tej wannie i je usuwał.
Do wanny tak jak pisałam włóż miętę, kosaćca żółtego (dobrze filtruje wodę) i tatarak.
Resztę roślin posadź obok. Poniżej opisałam te rośliny. Podoba mi się bardzo "pontederia sercolistna" jak się zmieści to wsadź do bajorka.

Komika błotna bardzo się rozsiewa jest to roślina która zakwita w połowie czerwca ja bym ją posadziła w ziemi w tym zwirku

Mięta - jest bardzo ekspansywna możesz miętem rzucić na wodę będzie pływała i rosła.

Pontederia może rosnąć na głębokości do 60 cm to możesz ją posadzić do bajorka ale jest wysoka więc to zależy od ciebie czy chcesz aby kamień było widać bo rośnie nawet do 120 cm. To co wyczytałam dla bujnego wzrostu i bezproblemowego zimowania tej rośliny jest żyzne, muliste podłoże.

Oczeret gł sadzenia do 40 cm. Wyczytałam, że najlepiej prezentuje się posadzony osobno, z dala od innych roślin.

Jeżogłówka gałęzista sadzenie na gł do 20 cm, rośnie do 60-80 cm kwitnie w tym samym okresie co "komonica błotna" czerwiec - sierpień
Możesz ją właściwie posadzić z każdą rośliną którą kupiłeś ale najbardziej odpowiadała by mi ta "Komonica" wokół pojemnika z jeżogłówką.

Czermień bł ma dosyć duże liście i jest to roślina błotna nie dawałabym jej do tej wanny.

Nie opisuję irysa żółtego ani tataraku bo to wiadomo.

To tyle Grzegorz może ci to rozjaśni trochę co gdzie posadzić.

Pozdrawiam

greg66 23:49, 22 maj 2019

Elu dzięki będę myślał

Ale chyba zamiast wykopać dołek to może kupię kastrę budowlaną postawię obok i tam włożę rośliny, tylko nie wiem czy to będzie fajnie wyglądać?
Wokół balii nie mam miejsca a przenieść nie mogę bo prąd do fontanny za daleko, no może by się dało zrobić z 20 cm przed balią. Chyba żeby część roślin dać do kastry i postawić ją w innym miejscu w ogrodzie? Byłyby dwie sadzawki.
Muszę jutro połazić po ogrodzie pod tym kątem

Dzięki
ElzbietaFranka 11:43, 23 maj 2019

Mozesz balie troche wyzej podniesc postawic na ceglach, bloczkach i pod balia ustawic kastre na zasadzie schodka i tez bedzie dobrze. Kabel ektryczny mozesz dosztukowac.

Pomysl sa rozne rozwiazania.
pestka56 13:04, 23 maj 2019

ELa, fajnie radzi
A ja ci jeszcze podrzucam inspiracyjkę do tzw. suchego strumienia. U mnie na pintereście znajdziesz sporo w https://pl.pinterest.com/pestka56/garden-think-about-water/ , ale mnie najbardziej podoba się to co poniżej na fotkach. Możesz spokojnie takie dokomponować do balii i kastry.
Tamjest sporo traw wilgociolubnych, m.in. sity. Są też liliowce i irysy.

greg66 15:32, 23 maj 2019

Fajnie że radzicie tylko, że tam jest mało miejsca
z lewej jest ścieżka z cegły z prawej można by wyszarpać ale tam jest góra 15 cm

z drugiej strony trochę wiecej miejsca po lewej tam są marcinki i irga moge to spacyfikować ale dołu nie wydłubię bo tam jest klapa ze starego szamba ewentualnie coś postawić

a z przodu tak wygląda dwa ligustry prowadzone na pniu i wlk rozplenica potem taras.

greg66 15:33, 23 maj 2019

Przyszła kolejna paczka z roślinami
lecę hura