Elu spójrz u mnie parę stron wstecz na moją sadzawkę i doradź jak posadzić roślinki
Kupiłem kosaciec żółty pstrolistny,komonica błotna, krwawnica pospolita
mięta nadwodna pontederia sercolistna niebieska oczeret sztyletowaty
jeżogłówka gałęzista tatarak zwyczajny czermień bł
tatarak chcialbym dać tuż przy fontannie a reszte po drugiej stronie.
80x50 to mała powierzchnia i w środku kamień będzie ciasno dla tych roślin które wypisałeś.
Mam taki pomysł skoro pojemnik nie będzie wkopany w ziemię dookoła zrobiłabym wykop na ok. 20 cm głębokości i szerokości ok. 50 cm wyłożyła folią w ten dołek wsypała kamieni frakcji ok. 1-2 cm (żwirku) i w to powsadzała te rośliny (kom0nicę błotną, krwawnicę pospolitą,- wszystkie wyższe rośliny) oczywiście zrobiłabym takie bagienko przykryte żwirem.
Jak wsadzisz wszystkie te rośliny co napisałeś to będzie jeden galimatias kamienia widać nie będzie - zresztą nie wiem czy chcesz aby go było widać.
Nie podejmuję sie doradzania co wsadzić do wanny lubię luz w roślinach. Te wszystkie rośliny jak będa miały dobre warunki będa się mnożyć i będziesz ciągle grzebał w tej wannie i je usuwał.
Do wanny tak jak pisałam włóż miętę, kosaćca żółtego (dobrze filtruje wodę) i tatarak.
Resztę roślin posadź obok. Poniżej opisałam te rośliny. Podoba mi się bardzo "pontederia sercolistna" jak się zmieści to wsadź do bajorka.
Komika błotna bardzo się rozsiewa jest to roślina która zakwita w połowie czerwca ja bym ją posadziła w ziemi w tym zwirku
Mięta - jest bardzo ekspansywna możesz miętem rzucić na wodę będzie pływała i rosła.
Pontederia może rosnąć na głębokości do 60 cm to możesz ją posadzić do bajorka ale jest wysoka więc to zależy od ciebie czy chcesz aby kamień było widać bo rośnie nawet do 120 cm. To co wyczytałam dla bujnego wzrostu i bezproblemowego zimowania tej rośliny jest żyzne, muliste podłoże.
Oczeret gł sadzenia do 40 cm. Wyczytałam, że najlepiej prezentuje się posadzony osobno, z dala od innych roślin.
Jeżogłówka gałęzista sadzenie na gł do 20 cm, rośnie do 60-80 cm kwitnie w tym samym okresie co "komonica błotna" czerwiec - sierpień
Możesz ją właściwie posadzić z każdą rośliną którą kupiłeś ale najbardziej odpowiadała by mi ta "Komonica" wokół pojemnika z jeżogłówką.
Czermień bł ma dosyć duże liście i jest to roślina błotna nie dawałabym jej do tej wanny.
Nie opisuję irysa żółtego ani tataraku bo to wiadomo.
To tyle Grzegorz może ci to rozjaśni trochę co gdzie posadzić.
Pozdrawiam