Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pamiętajcie o ogrodach

Pamiętajcie o ogrodach

asiak 07:31, 01 lip 2019

Pięknie jeżóweczki już zaczynają
Też mam przetaczniki z tymi śmiesznymi czubkami
Doranma 08:40, 01 lip 2019

Grzesiu, z czego robisz znaczniki do roślin?
greg66 18:13, 01 lip 2019

Agatko pzretaczniki są superos po przekwitnieniu pzrycinam i kwitną znowu do późnej jesieni

Megi funkie są idealne na moja glebę a do tego coś w sobie mają.

Dorotko ja mam nazwy te co daje ogrodnik, dlatego u niektórych są a u niektórych nie ma, poza tym mam dobrą (jeszcze) pamięć
greg66 18:13, 01 lip 2019

Asiu te przetaczniki z czubkami są świetne będę szukał jeszcze innych odmian
greg66 18:50, 01 lip 2019

Ewo tal to wygląda około 2 na 2 metra sześć róż takie małe pzrycięte wiosną, to są odmiany stare pzresadzone w to miejsce rok temu obok bielunie same się wysiewają

nie wiem co jest z tymi różami po prostu bardzo szybko kwitły i po trzech dniach już po kwiatach obciąłem kwiatki teraz czekam same kzrewy zielone a raczej krzewiczki.

Dwie są takie większe w zeszłym roku kupione na targu

a ta teraz kupiłem na targu ma tydzień

dlatego pisałem takie se bo wasze są okazałe piękne u mnie raczej namiastka może zrezygnować?
Anda 19:33, 01 lip 2019

Wiesz, wydaje mi się, że masz dość słabą ziemię, mało azotu. Tylko, jeśli były przesadzane w zeszłym roku, to cudów nie możesz oczekiwać. Moja Novalis sadzona jesienią też malutka. Róże muszą się najpierw dobrze ukorzenić, to podstawa. Teraz na nawozy azotowe za późno. Lepiej podlewać gnojówka ze skrzypu. Poza tym na zimę zakopczykuj je dobrze kompostem. To je odżywi.

Wg mnie za blisko siebie posadziłeś te róże. Odstęp powinien być min. 50 cm, lepiej więcej.

Ta ostatnia kupiona na targu wygląda jak Mozart. Ona będzie duża. Widziałam egzemplarz 1,5m na 2m. Spójrz na jej wydłużone listki. Ona ma domieszkę krwi dzikich róż.

Nie rezygnuj. Daj im więcej czasu i kupuj sprawdzone odmiany
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
greg66 19:45, 01 lip 2019

Ewo dzięki.
czyli gnojówka ze skrzypu z pokrzywy nie?
zakopczykuję
tak mam słabą ziemię dlatego zastanawiałem się czy róże może jednak inne rośliny.
u mnie ta ostatnia pewnie taka wielka nie będzie ano zobaczymy
a jakie to są sprawdzone odmainy i czy jeszcze coś dokupywać na tak mało miejsca?
ElzbietaFranka 19:49, 01 lip 2019

Grzegorzu masz dużo ładnych bylin np jeżówki, czy to młode nasadzenia bo jedne wyższe drugie niższe. Za rok się zagęszcza to będzie duza kępa.
Widzę, że masz pyszno główkę czyli pularda ona też szybko się rozkrzewia ale ma lubi ja mączniak więc trzeba ją psikać.

Przytaczniki piękne trawka przepiękna więc koniecznie pokus się aby bylo jej u ciebie jak najwiecej np na obwódkach.

Brakuje mi u ciebie fotki abyś pokazał np panoramę gdzie te rośliny rosną na rabacie.

Piszesz, że oczko ma się dobrze to się cieszę.
greg66 20:02, 01 lip 2019

och Elu dzięki za takie słowa ja mody ogrodnik dopiero dwa lata więc dodałaś mi skrzydeł. Działam barzdiej intuicyjnie
to są zdjęcia na tył ogrodu

za tymi tujami są jeszcze duza rabata z miskantami i borówkami i z sporobulosami, piórkówkami i trzcinnikami

i tam jeszcze są dwie trzmieliny ostrokolistne, pysznogłówki, trzcinniki, trzęślica i trytoma a i liatry

tu prawa strona tyłu

jeżówki, przetaczniki, liliowce, irysy i wielki płożacy jałowiec

i lewa strona owocówki jabłoń, wiśnia dalej maliny potem sosny, za nimi śliwa, papierówka, pigwowiec, morwa, agrest i porzeczka biała.

ElzbietaFranka 20:06, 01 lip 2019

greg66 napisał(a)
Ewo dzięki.
czyli gnojówka ze skrzypu z pokrzywy nie?
zakopczykuję
tak mam słabą ziemię dlatego zastanawiałem się czy róże może jednak inne rośliny.
u mnie ta ostatnia pewnie taka wielka nie będzie ano zobaczymy
a jakie to są sprawdzone odmainy i czy jeszcze coś dokupywać na tak mało miejsca?

Ciągle Grzegorz narzekasz na brak miejsca, a ty wiesz, że na 1m2 możesz posadzić 4roze rabatowe nawet piec. Jak sądzisz róże nie wsadzasz je do ziemi rodzimej tylko pewnie do dołka dajesz jakiejś mieszanki ziemi ogrodowej, glina też dobra, kompost lub obornik to powinny dobrze rosnąć.
Na spód dodawaj skórki z banana mają dużo potasu który róże lubią. Jeżeli posadzone pokrój skórki i wkop dookoła krzaka.

Możesz jeszcze podsypać nawozem do róż nic im nie zaszkodzi ale teraz. Każdego roku podsypuje róże po przekwitnieniu i dobrze się mają byle nie później.
Możesz też podlać tym skrzypem. Jeszcze jest nawóz w płynie do róż szybciej dochodzi do korzenia. Nie wszystko naraz ale jedno z wymienionych.