Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 20:25, 01 mar 2019

Kobiecie chodzi o wyprowadzenie ze starego krzewu i napisałam żeby poczekała 10 dni. Radykalne cięcie gdy cieplej.

Jeśli były cięte po zeszłorocznych przyrostach to nie tniemy bo nie ma potrzeby.
Nie tniemy.

A jak jest potrzeba to tniemy w marcu.

Wszystko zależy od tego, jak wygląda bukszpan i jakiego rodzaju ma być cięcie.
Nie wiem, czemu nie dowierzasz, wszak tniemy przed rozpoczęciem przyrostu wiosennego a drugie cięcie po zakończeniu przyrostów czyli końcem czerwca.

Ja miałam kilka zapomnianych, co miały po 15 cm czupryny to ciachnęłam, a kiedy niby mam ciąć takie właśnie, jak zaczną rosnąć? To byłoby już za późno

W bukszpanowym nic nie tnę, bo wszystkie są idealne. To nie ma po co szarpać.

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 20:31, 01 mar 2019

A ja myślałam, że powinno się ciąć w marcu, czerwcu i do połowy sierpnia......i tak robiłam.
Za często?
Rumianka 20:32, 01 mar 2019

Ja swoje bukszpany też tylko lekko przycinam zawsze na przełomie maja - sierpnia, ale wykonuję tylko ciecie korekcyjne, by zachować wcześniej nadaną im formę. Jeden mam dość czochraty, duży i pusty w środku...mam chotę związać środek rajstopami...czy tak można?
Wiolka5_7 20:41, 01 mar 2019

Rumianka napisał(a)
Ja swoje bukszpany też tylko lekko przycinam zawsze na przełomie maja - sierpnia, ale wykonuję tylko ciecie korekcyjne, by zachować wcześniej nadaną im formę. Jeden mam dość czochraty, duży i pusty w środku...mam chotę związać środek rajstopami...czy tak można?

Ja zawsze cięłam w marcu i końcem czerwca ....w tym roku nie tnę w marcu,bo nie mam co, ponieważ przycięłam we wrześniu żeby mnie nie wkurzały takie nieforemne zimą
Aurelllia 20:48, 01 mar 2019

Pani Danusiu śliczne zdjęcie Kolorów a kolorów przyjechało do ogrodu - super W końcu szaro-bure widoki znikają i wiosna zaczyna dodawać energii barwami
KasiaLangier 21:05, 01 mar 2019

Szkoda, że się nie ujawniasz na spotkaniach, Kiedyś dawno temu robiłam pokaz cięcia, a nawet konkurs był u Marzenki

Prywatnie szkolę znajomych w cięciu. Praktyka czyni mistrza

Nie ujawniłam się dlatego, ze dopiero w grudniu natknęłam się na Ogrodowisko, na razie nie potrafię zrobić pomiarów swojego nowego ogrodu i w sumie uświadomiłam sobie, że jeszcze tak naprawdę nie wiem czego chcę, także długa droga przede ,mną...jeżeli będą spotkania, to bardzo chętnie wezmę udział, jestem pełna wdzięczności i podziwu dla Twojej pasji.
KasiaLangier 21:15, 01 mar 2019

Gardenarium napisał(a)
Kobiecie chodzi o wyprowadzenie ze starego krzewu i napisałam żeby poczekała 10 dni. Radykalne cięcie gdy cieplej.

Jeśli były cięte po zeszłorocznych przyrostach to nie tniemy bo nie ma potrzeby.
Nie tniemy.

A jak jest potrzeba to tniemy w marcu.

Wszystko zależy od tego, jak wygląda bukszpan i jakiego rodzaju ma być cięcie.
Nie wiem, czemu nie dowierzasz, wszak tniemy przed rozpoczęciem przyrostu wiosennego a drugie cięcie po zakończeniu przyrostów czyli końcem czerwca.

Ja miałam kilka zapomnianych, co miały po 15 cm czupryny to ciachnęła, a kiedy niby mam ciąć takie właśnie, jak zaczną rosnąć?

W bukszpanowym nic nie tnę, bo wszystkie są idealne. To nie ma po co szarpać.

Moje bukszpany nie są idealne, dlatego dziękuję za konkretne wskazówki, nie były cięte, tkwiły w kącie, ale widać, ze mają potencjał i mimo braku doświadczeń będę starała się je wyprowadzic, zobaczymy co mi wyjdzie
GorAna 21:17, 01 mar 2019

Nacieszyłam oczy energetycznymi kolorami nowych zakupów
Jak się mają tulipany w donicach?
Pozdrawiam wiosennie Danusiu
basia3012 00:41, 02 mar 2019

Danusiu, gdybyś zajrzała do mnie na str 114 i doradziła czy te donice betonowe to czymś postarzyć, impregnować to byłabym wdzięczna bardzo. Zastanawiam się i nie wiem czy coś z nimi robić jeszcze.
A jakie jest Twoje zdanie?

U nas wieje okrutnie już dwa dni. Ale na plusie.
Piękne bukszpany udało Ci się kupić. Bardzo ładne.
Pozdrawiam ciepło.
Gardenarium 08:01, 02 mar 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja myślałam, że powinno się ciąć w marcu, czerwcu i do połowy sierpnia......i tak robiłam.
Za często?

Jak coś wyskoczy latem to możesz jedynie ciachnąć te gałązki. W sierpniu całkowitego cięcia bym nie robiła. Ale wszystko zależy jak wygląda.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies