Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

sylwia_slomc... 19:40, 06 mar 2019

Oczar cudnie daje po oczach cały obsypany kwieciem, kocham żółty kolor w ogrodzie na równi z czerwieniami
Wianek śliczny wyszedł. A tego zająca Twojego i bażanta uwielbiam, są wyjątkowe
Też mam wiosny coraz więcej irysy reticulata chyba zalicze do moich ulubionych wilsną bo pierwsze kwitną nawet wcześniej zaczynały niż krokusy
Na polance krokusowej żóte zaczęły pierwsze. A w poniedziałek przed chatką nasadziłam bratków To też jedne z moich ulubionych. Piękny kolor tych bordowych prymulek
Ogród wiosenny już masz i kolory cieszą na pewno nie tylko Ciebie owady też na tym skorzystają, zwłaszcza pszczoły
Magleska 19:41, 06 mar 2019

przepięknie już prawdziwa wiosna u Ciebie Danusiu

zauroczyły mnie te gałązki derenia Podpowiesz mi jego nazwę ?
Gardenarium 21:11, 06 mar 2019

Dereń nazywa się Cornus stolonifera 'White Gold'.

Instagram Ogrodowiska
Magleska 21:16, 06 mar 2019

Danusiu dziękuję
mira 21:45, 06 mar 2019

Ale miałaś pracowity dzień i jaki miły. Ja kiedyś przycinałam taki żółty dereń
i nawtykałam do donicy a teraz dosadzę bratki tylko nie wiem stale na jaki kolor się zdecydować.

Widziałam jak bardzo wycięłaś dereń - ja tylko przycięłam i to nawet nie o połowę bo te gałązki stale mi potrzebne do dekoracji, potem świątecznych.
A teraz to nie wiem czy mam go tak wyciąć - sama nie wiem.
Gardenarium 22:03, 06 mar 2019

Dostałam gazetę angielską i tam jest taka oto fotka. To się nie wahałam.
Niskie cięcie powoduje wypuszczanie kolorowych gałązek przy samej ziemi.

Instagram Ogrodowiska
lawenda001 22:16, 06 mar 2019

Dziękuję za tą piękną wiosnę!

Moje derenie elegantisima będą trzecią wiosnę u mnie, przycinałam je w zeszłym roku, czy w tym roku też powinnam wykonać takie drastyczne cięcie ?
sylwia_slomc... 22:32, 06 mar 2019

Też si enad tak niskim cięciem dereni zastanawiam czy wszystkie gatunki tak można , Ewa też nisko tnie, a ja w ubiegłym roku ciachnęłam nisko derenie od Agi i jednego straciłam, a dwa ledwie odratowaliśmy, teraz już się bojam tak niskiego cięcia, tyle, że moje miały o wiele grubsze gałęzie, to może dlatego ciężko im było odbić
Pszczelarnia 22:33, 06 mar 2019

Danusiu, przy tym dereniu po niskim cięciu potrafią pojawiać się gałęzie - "odbicia", bynajmniej nie pstrokate tylko całkiem zielone. On ma taką tendencję. Trzeba go pilnować. Nie wiem, od czego to zależy ale u mnie jeden osobnik na 3 ma coś takiego. I czytałam o tym w tzw. literaturze fachowej.

Wiosnę zrobiłaś piękną.
Pszczelarnia 22:37, 06 mar 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Też si enad tak niskim cięciem dereni zastanawiam czy wszystkie gatunki tak można , Ewa też nisko tnie, a ja w ubiegłym roku ciachnęłam nisko derenie od Agi i jednego straciłam, a dwa ledwie odratowaliśmy, teraz już się bojam tak niskiego cięcia, tyle, że moje miały o wiele grubsze gałęzie, to może dlatego ciężko im było odbić

Sylwia, Twoje nie były dobrze przekorzenione i chyba susza im zaszkodziła po cięciu - taka padła hipoteza u Ciebie na wątku. Ja tnę swoje alba co 3-4 lata, a stolonifera teraz chyba rzadziej.