Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

sylwia_slomc... 22:43, 06 mar 2019

Dzięki Ewo, czyli takie niskie cięcie co kilka lat. Tak moje były słabo ukorzenione w grunt, podlewaliśmy wprawdzie, ale susza była okropna więc pewnie miało to znaczenie.
kasiek 06:57, 07 mar 2019

O - jak gęsto ukwiecony oczar - śliczny efekt Te ciemne ciemierniki są zachwycające, moje cos leniwe jeszcze. Wiosna przychodzi i człowiek promienieje ze radości
Gardenarium 07:08, 07 mar 2019

lawenda001 napisał(a)
Dziękuję za tą piękną wiosnę!

Moje derenie elegantisima będą trzecią wiosnę u mnie, przycinałam je w zeszłym roku, czy w tym roku też powinnam wykonać takie drastyczne cięcie ?

Nie musisz tak drastycznie ciąć, ale na dole wtedy nie będzie takich brudnoszarych konarów, które brzydko wyglądają.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:10, 07 mar 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, przy tym dereniu po niskim cięciu potrafią pojawiać się gałęzie - "odbicia", bynajmniej nie pstrokate tylko całkiem zielone. On ma taką tendencję. Trzeba go pilnować. Nie wiem, od czego to zależy ale u mnie jeden osobnik na 3 ma coś takiego. I czytałam o tym w tzw. literaturze fachowej.

Wiosnę zrobiłaś piękną.

To go wtedy wyrzucę. Chcę mieć masę gałązek nisko, a nie wielki krzew nad płotem. One potrafią wysoko wyrosnąć.
Mieliśmy w wielu ogrodach takie stare egz. słabo cięte i po latach wyglądały źle.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:11, 07 mar 2019

kasiek napisał(a)
O - jak gęsto ukwiecony oczar - śliczny efekt Te ciemne ciemierniki są zachwycające, moje cos leniwe jeszcze. Wiosna przychodzi i człowiek promienieje ze radości

O..dobrze to ujęłaś. Człowiek promienieje Patrzyłam u Ciebie jakie tempo

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:13, 07 mar 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Też mam wiosny coraz więcej irysy reticulata chyba zalicze do moich ulubionych wilsną bo pierwsze kwitną nawet wcześniej zaczynały niż krokusy
Na polance krokusowej żóte zaczęły pierwsze. A w poniedziałek przed chatką nasadziłam bratków To też jedne z moich ulubionych. Piękny kolor tych bordowych prymulek

A u mnie wiem, że sadziłam irysy i ich nie widzę...a dlaczego? Nornice zeżarły?
Krokusy też zaczynają od tych żółtych

Instagram Ogrodowiska
Magleska 07:17, 07 mar 2019

Danusiu .....przepraszam,że zawracam głowę w Twoim wątku ,ale nie wiem ,gdzie Cię zapytać
Czy wiśnie royal burgundy da się utrzymać na wysokości ok 3-max 4 m .....( wiem ,że po ilus tam latach dorastają do 10 m ) .......czy szkoda zachodu i od razu lepiej ich się pozbyć
Zaznaczam ,że mam maleństwa 2 letnie i co roku obcinam je bardzo krótko .....
I wiem ,że Ty też obcinasz wszystko ,aby rosło ,tak jak Ty chcesz
Da się nad nimi zapanować ?

Gardenarium 07:18, 07 mar 2019

Nie , wiśnie nie lubią cięcia.
A w ogółe, to nie polecam tej wiśni. Miałam i wyrzuciłam.

Instagram Ogrodowiska
Magleska 07:19, 07 mar 2019

Dziękuję Danusiu ....w takim razie pójdą do kogoś innego
AgnieszkaW 08:14, 07 mar 2019

To się nazywa wiosna. Donice przepięknie wyglądają. U mnie jeszcze ani jednego kwiatuszka nie ma...

Ps
Danusiu, czy oczara będziesz po kwitnieniu przesadzać do gruntu, czy zostawiasz w donicy, a zimą w szklarni?