Najpierw nawieź w tych donicach, niech pobiorą składniki i dopiero przesadź za kilka dni. Gdy to zrobisz odwrotnie, będziesz musiała czekać z nawożeniem dwa tygodnie po przesadzeniu, a im nawóz jest potrzebny teraz.
Wiem, że do hortensji musi być ziemia lekko kwaśna. Byłam dzisiaj w CO i nie wiedzieli o co chodzi. Były różne rodzaje gotowych podłoży do roślin kwaśnolubnych, do iglaków, torfy. Co wybrać? Jaki Ph musi mieć ziemia do Limek?
Bukietowe rosną praktycznie na każdej , jeżeli masz bardzo zbitą to dodaj trochę kwaśnego torfu (dowolną ilość) i czekaj spokojnie na efekty
ze swoją limką robiłem eksperyment i podsypałem jej trochę kredy (wapno) dla lepszego wybarwienia czyli da radę nawet w lekko zasadowej
generalnie jednak lekko kwaśna lub obojętna
Podcięłaś łodygi obcinając pączki kwiatowe, masz prawdopodobnie hortensje ogrodowe, które kwitną na pędach 2 letnich, to hortensje bukietowe się mocno podcina w celu intensyfikowania pędów kwiatowych , bo kwitna na pędach jednorocznych.Twoje to chyba zakwitną w przyszłym roku, chociaż teraz istnieją takie hortensje ogrodowe, które kwitną na pędach dwuletnich i jednorocznych, zależy jakie masz.