Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

MarcinKRK 22:33, 05 lut 2019

@brydziasia
Mogę podzielić się ściętymi pędami. Udaje Ci się rozmnażać hortensje ogrodowe ze zdrewniałych pędów?
brydziasia 08:08, 06 lut 2019

@MarcinKRK trwa to chwilę dłużej, ale ukorzeniają się ładnie. Zdjęcie z dziś, pędy dostałam w listopadzie.
MarcinKRK 09:55, 06 lut 2019

@brydziasia
W takim razie też muszę spróbować.
Których odmian poszukujesz?
brydziasia 11:01, 06 lut 2019

@MarcinKRK
Bardzo ucieszyłaby mnie Otaksa, Tovelit, Bodensee i chociażby maluczki patyczek aspery, ale ucieszy mnie każda inna, jeśli tych akurat nie tniesz.
Najbardziej zależy mi na starych odmianach - u mnie ciągle niedostępne, albo źle oznakowane, wrzuć w kopertę - nawet bez podpisania, będę miała wielką frajdę. Za samą chęć wysyłki jestem Ci bardzo wdzięczna i jeżeli tylko mogę się jakoś zrewanżować - daj znać. Dziękuję Ci pięknie Dane wysłałam Ci na prv.

A powiedz młodziaki doniczkowe (2-3 letnie) też warto przyciąć? Moja Revolution kupiona jesienią stoi w garażu nadal zielona, nadal z kwiatem(!),na szczęście po ostatnich mrozach zrzuciła liście. Pęd który pozbawiłam kwiatu, zaczął wypuszczać boczne pąki, postanowiłam nie ruszać i nie zachęcać.W ogóle nie drewnieje,albo musi mieć jeszcze dużo azotu w podłożu, albo ten typ tak ma.
MarcinKRK 12:26, 06 lut 2019

@brydziasia
Wszystkie te mam więc na pewno Ci wyślę.

Co do cięcia młodziaków. Raczej bym nie ciął, przede wszystkim spróbowałbym ją "uśpić", niech ma raz w roku trochę spokoju , chyba jest nieco zbyt wysoka temperatura w garażu, skoro pędy nie drewnieją, ale mogę się mylić.
MarcinKRK 12:43, 06 lut 2019

Tak mi wpadło do głowy. A może by tak zorganizować małą wycieczkę hortensjowych forumowiczów do ogrodów Shamrock w tym roku, np. w czerwcu?
brydziasia 16:10, 06 lut 2019

Generalnie u mnie jest za ciepło, garaż nieogrzewany, różnica 2-3 stopni, mrozu poniżej 8 stopni było może ze 4 noce. Stoi wypłosz, na jakimś nawozowym speedzie chyba.

Co do Shamrock, jest na mojej mapie marzeń, pytanie czy nie lepiej we wrześniu? Szczerze nie mam pojęcia jak tam z wegetacją, wszystko startuje chyba wcześniej? Jedna noga chętna, bez szczegółów jednak ciężko z ukręceniem urlopu.
Kokesz 21:20, 06 lut 2019

brydziasia napisał(a)
@MarcinKRK trwa to chwilę dłużej, ale ukorzeniają się ładnie. Zdjęcie z dziś, pędy dostałam w listopadzie.

a ja przywiozłam we wrześniu patyczki ogrodówek z Madery i wszystkie uschły
brydziasia 21:48, 06 lut 2019

@Kokesz miały wilgoć na czas transportu? Kiedyś dostałam badylki z Holandii na przełomie lutego i marca, szły ponad 2 tygodnie,podeschły, moja poczta lubi gubić przesyłki, a koleżanka nie powiedziała,że wysyła, dwa się ukorzeniły, ładnie przyrastają. Szkoda, że Ci się nie udało.
brydziasia 14:12, 12 lut 2019

Marcinie jeszcze raz ogromne dzięki! I wielka pochwała za pakowanie, przewoźnik niestety się nie popisał z terminowością, przyszły przed chwilą, dostały pić, jeść i dobre słowo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies