Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

babopielka 20:22, 18 sty 2012

bociek - w hortensjach wybór jest ogromny, ale trzeba dobierać takie ,które są mniej kłopotliwe .

TEKU - wybór Limelight na szpaler popieram w 100 procentach .Natomiast nad wyborem tego niższego piętra trzeba pomyśleć . Ja uwielbiam ogrodowe i uważam, że są najpiękniejsze ze wszystkich, ale są kłopotliwe i zamiast pięknie kwitnącego szpaleru ,możesz mieć tylko rząd liści. Nie wiem jak jest z tymi nowymi odmianami z serii Ewerbloom ,bo mam je od zeszłego roku . Nie wiem jak przezimują ,czy zakwitną, więc nie mogę ich polecić . W Twoim przypadku(ogród z doskoku) najlepszym rozwiązaniem będzie posadzenie hortensji drzewiastych .Są prawie "bezobsługowe" jak bukietowe, a niższe od nich i
mogą być sadzone przed nimi . Tu można wybrać z takich gatunków :
Annabella - kwiaty olbrzymie, ale lubi się wykładać i wymaga podpory .
Hayes Starburst - ta ładnie rośnie i ma dosyć sztywne pędy .Kwiaty leżą jedynie
po ulewnym deszczu.
Grandiflora podobna do Annabelki, ale ma mniejsze kwiaty i sztywniejsze łodygi .
Pink Pincushion - różowa, o sztywnych pędach, kwiaty nie są zbyt duże, ale dekoracyjne .
Invincibelle Spirit- kwiaty jak u Annabelki, ale różowe, pędy sztywniejsze.
White Dome - biała o płaskich kwiatostanach, kwitnie obficie i długo .
Bounty - podobna do Annabelki , o mniejszych, ale licznych kwiatostanach, nie kładzie się .

Myślę że jest w czym wybierać Jeśli chcesz mieć też ogrodowe, to najlepiej kup
sobie jedną na próbę.Zobaczysz jak będzie sobie dawała radę .
Elfik 21:45, 18 sty 2012

Bożenko, do jakiej wysokości dorasta Ci Silver Dollar? Bo czytałam gdzieś, że ma tylko 1,2 m... Jak na bukietową, to nie jest wysoka...
monteverde 22:04, 18 sty 2012

chyba do 3 metrów, ma krzaczasty zwarty pokrój
Pszczelarnia 22:17, 18 sty 2012

Teku, pokaż nam ten ogród. Brzmi dobrze, ja już sobie wyobrażam jego piękno.

A ja tak nie doceniałam drzewiastych.
Bożeno ale hortensje masz również na mieszanych rabatach? Czy z krzewów na rabacie to tylko hortensje i ew. inne byliny niżej. Ja tak sobie myślę o posadzeniu hortensji obok pęcherznicy bordowej. Ale nie wiem, brak mi doświadczenia. Może być?
GabiK 22:55, 18 sty 2012

Bożenko, a masz może lub widziałaś gdzieś magical candle (też ma być dość mała) i papillon?
Elfik 23:11, 18 sty 2012

Pszczelarnia napisał(a)
. Ja tak sobie myślę o posadzeniu hortensji obok pęcherznicy bordowej. Ale nie wiem, brak mi doświadczenia. Może być?

Ewuniu, ja mam 2 pęcherznice obok siebie: Luteus i Doabolo. A przed nimi, na środku posadzę Phantoma, albo Silver Dollar (jeżeli faktycznie jest wyższa niż ~1,5 m). Kolorystycznie piękny efekt! Czemu masz obiekcje?
abiko 08:14, 19 sty 2012

To ja już nie wiem, tyle tych informacji, że się zgubiłam. chciałam posadzić u siebie w moim zakątku funkiowym hortensje, ale tam mam właściwie cały czas cień. Możecie mi polecić jaki posadzić? Myślałam o Limelight albo Silver Dollar, ale teraz to już nie wiem. I kiedy je kupić teraz czy jeszcze poczekać?
babopielka 08:59, 19 sty 2012

Elfik- Silver Dollar mam od trzech lat i nie jest wysoka, obecnie ma może z 60 -70 centymetrów .
Myślę ,że nie będzie duża, ale czytałam że docelowo ma mieć do 3 metrów .

Ania (monteverde)- pokrój ma rzeczywiście zwarty , chętnie i obficie kwitnie, ale myślę ,że te trzy metry to przesada .

Ewa- hortensje można sadzić z innymi krzewami .U mnie na rabacie z bukietowymi rośnie Ośnieża i krzewuszka, a jesienią dosadziłam budleje o ciemnych, granatowych kwiatach dla kontrastu.
Znalazłam zdjęcia z 2008 r. i tu z prawej strony widać krzewuszkę, a za nią ośnieżę .

Tu rok 2010 z tyłu rabaty widać krzewy

Tu też 2010r.

Tu 2011r.

Tu widać budleję -tylko trzeba uważnie patrzeć , albo okulary założyć

babopielka 09:13, 19 sty 2012

Gabi - widziałam Magical Candle, ale jej nie mam (jeszcze).
Z serii Magical mam trzy: Magical Fire, Magical Starlight ,Magical Moonlight ,
Papilon - widziałam tylko w sieci , ale ładna jest, ale dla mnie to wszystkie są ładne

abiko- większość bukietowych może rosnąć w cieniu, tylko Renhy Vanille Fraise -odpada .
Ta lubi słońce .Najlepiej kupować kwitnące, ale jak się trafi na jakąś okazję, to można kupić i
wcześniej

Elfik połączenie hortensji z pęcherznicami może dać fajny efekt, tylko hortensję
posadż przed nimi, nie w pośrodku nich bo ją zagłuszą . Bukietowe tak szybko nie rosną
jak pęcherznice . Twój pomysł popieram i mam nadzieję, że pokażesz jak to wyjdzie
GabiK 09:28, 19 sty 2012

Zwariuję z tym wyoskościami. Chciałam posadzić trzy różne bukietowe o pełnych kwiatach obok siebie. Myślałam o Limelight, Phantom i Silver Dollar. A teraz wynika, że Silver będzie sporo niższa od pozostałych.
Jakie ze sobą połączyć? W jednym miejscu chce mieć 3, a w drugim 5 obok siebie, najlepiej różnych. I koniecznie o pełnych kwiatach.