babopielka
20:22, 18 sty 2012
bociek - w hortensjach wybór jest ogromny, ale trzeba dobierać takie ,które są mniej kłopotliwe . 
TEKU - wybór Limelight na szpaler popieram w 100 procentach .Natomiast nad wyborem tego niższego piętra trzeba pomyśleć . Ja uwielbiam ogrodowe i uważam, że są najpiękniejsze ze wszystkich, ale są kłopotliwe i zamiast pięknie kwitnącego szpaleru ,możesz mieć tylko rząd liści. Nie wiem jak jest z tymi nowymi odmianami z serii Ewerbloom ,bo mam je od zeszłego roku . Nie wiem jak przezimują ,czy zakwitną, więc nie mogę ich polecić . W Twoim przypadku(ogród z doskoku) najlepszym rozwiązaniem będzie posadzenie hortensji drzewiastych .Są prawie "bezobsługowe" jak bukietowe, a niższe od nich i
mogą być sadzone przed nimi . Tu można wybrać z takich gatunków :
Annabella - kwiaty olbrzymie, ale lubi się wykładać i wymaga podpory .
Hayes Starburst - ta ładnie rośnie i ma dosyć sztywne pędy .Kwiaty leżą jedynie
po ulewnym deszczu.
Grandiflora podobna do Annabelki, ale ma mniejsze kwiaty i sztywniejsze łodygi .
Pink Pincushion - różowa, o sztywnych pędach, kwiaty nie są zbyt duże, ale dekoracyjne .
Invincibelle Spirit- kwiaty jak u Annabelki, ale różowe, pędy sztywniejsze.
White Dome - biała o płaskich kwiatostanach, kwitnie obficie i długo .
Bounty - podobna do Annabelki , o mniejszych, ale licznych kwiatostanach, nie kładzie się .
Myślę że jest w czym wybierać
Jeśli chcesz mieć też ogrodowe, to najlepiej kup
sobie jedną na próbę.Zobaczysz jak będzie sobie dawała radę .

TEKU - wybór Limelight na szpaler popieram w 100 procentach .Natomiast nad wyborem tego niższego piętra trzeba pomyśleć . Ja uwielbiam ogrodowe i uważam, że są najpiękniejsze ze wszystkich, ale są kłopotliwe i zamiast pięknie kwitnącego szpaleru ,możesz mieć tylko rząd liści. Nie wiem jak jest z tymi nowymi odmianami z serii Ewerbloom ,bo mam je od zeszłego roku . Nie wiem jak przezimują ,czy zakwitną, więc nie mogę ich polecić . W Twoim przypadku(ogród z doskoku) najlepszym rozwiązaniem będzie posadzenie hortensji drzewiastych .Są prawie "bezobsługowe" jak bukietowe, a niższe od nich i
mogą być sadzone przed nimi . Tu można wybrać z takich gatunków :
Annabella - kwiaty olbrzymie, ale lubi się wykładać i wymaga podpory .
Hayes Starburst - ta ładnie rośnie i ma dosyć sztywne pędy .Kwiaty leżą jedynie
po ulewnym deszczu.
Grandiflora podobna do Annabelki, ale ma mniejsze kwiaty i sztywniejsze łodygi .
Pink Pincushion - różowa, o sztywnych pędach, kwiaty nie są zbyt duże, ale dekoracyjne .
Invincibelle Spirit- kwiaty jak u Annabelki, ale różowe, pędy sztywniejsze.
White Dome - biała o płaskich kwiatostanach, kwitnie obficie i długo .
Bounty - podobna do Annabelki , o mniejszych, ale licznych kwiatostanach, nie kładzie się .
Myślę że jest w czym wybierać

sobie jedną na próbę.Zobaczysz jak będzie sobie dawała radę .