Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Wieloszka 09:10, 27 sty 2012

Iwciu, Magiczna Siła to nawóz Substrala. Podobno rewelacyjny (Szefowa stosuje). Jest taki np. do rododendronów, do hortensji i inne.
Iwcia 11:54, 27 sty 2012

Dzięki, dobrze wiedzieć. Wypróbuję
TEKU 23:33, 27 sty 2012

Kochani , koniecznie chciałabym zdobyć w tym roku hortensje Magical Moonlight.
Szukam po wszystkich znanych mi szkółkach w internecie, ale nigdzie ni ma. Jeśli ktoś z Was by wiedział gdzie je można zdobyć (z dostawą przez internet) to bardzo proszę o wiadomość na forum.
Na allegro są tanie kłącza dalii z firmy BENEX i Królik ( po 1,49 zł sztuka ) .Dzwoniłam pytać do tych szkółek czy nie wybrakowane jakieś, to powiedzieli , że na pewno w tym roku zakwitną. Gatunek II.

Obniżyli ceny podobno ze względu na konkurencję. Kupiłam sporo to się przekonamy. Może Ktoś będzie zainteresowany.

Jeszcze pytanie - jak często trzeba prawidłowo traktować hortensje czy róże magiczną siłą?
Czy należy wtedy też dawać nawozy te np do róż , które są na 100dni. Czy magiczna siła jest oprócz czy zamiast nawozów do hortensji i róż .
Pozdrawiam TEKU
Sebek 23:48, 27 sty 2012

Magiczna to nawóz powodujący zwiększanie kwitnienia - ale roślinom przydadzą się inne składniki odżywcze - ja stosuję różne nawozy, a magiczną czasami
Gardenarium 08:35, 30 sty 2012

Nie można stosować dwóch nawozów jednocześnie. Zwłaszcza jeśli jest to na 100 dni. To wyklucza Magiczną Siłę.

Zgodnie z przepisem na opakowaniu trzeba stosować Magiczną, ale nawet raz w tygodniu jest dopuszczalne. Jeśli podlewam Magiczną to inne odstawiam.

Instagram Ogrodowiska
Elfik 12:58, 30 sty 2012

TEKU napisał(a)
Kochani , koniecznie chciałabym zdobyć w tym roku hortensje Magical Moonlight.
Ja też!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I Phantoma!!!!!!!!!!!!
ewaglen 13:53, 30 sty 2012

Tutaj można kupić, jest dostępna. Aktualnie można zamawiać.
http://www.futuregardens.pl/hortensja-bukietowa-phantom-hydrangea-paniculata.html

Czy ta Hortensja bukietowa Fanthom ma pędy wiotkie, czy sztywne?
Elfik 16:07, 30 sty 2012

ewaglen napisał(a)

Czy ta Hortensja bukietowa Fanthom ma pędy wiotkie, czy sztywne?

Sztywne!
Ale w Futuregardens Magical Moonlight nie mają... Problem w tym, że do każdej kupowanej gdzie indziej trzeba dopłacać za kuriera...
ewaglen 17:53, 30 sty 2012

No własnie, ale na to chyba nic nie poradzimy. Raczej w jednym miejscu nie da się kupić wszystkiego z listy
babopielka 18:40, 30 sty 2012

Magical Moonlight mają u Uzdowskich w Bydgoszczy, ale nie wysyłają roślin .Mnie kupiła znajoma i odebrałam od niej , ale i tak musiałam jechać po nią 90 kilometrów w jedną stronę . Przy dzisiejszych cenach paliw przesyłka kurierska byłaby tańsza, niż taka wyprawa.