Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

TEKU 21:25, 17 sty 2012

Danusiu, czy nawóz Magiczna Siła jest też granulowany ? Przy większym ogrodzie nie da rady podlewać konewką.Czy rzeczywiście jest taki dobry?Pozdrawiam TEKU
Wieloszka 21:46, 17 sty 2012

Teku, mam duży ogród i pod koniec ubiegłego sezonu nawoziłam jesiennie rozpuszczając granulki w dużej beczce z wodą. Bo faktycznie, konewką się nie da, ale wiadrem już łatwiej. Niestety, w dużym ogrodzie bez automatycznego nawadniania trzeba się nieźle nagimnastykować...
TEKU 13:17, 18 sty 2012

Kochani , ciągle zastanawiam się , które hortensje zamówić na szpaler .Co sądzicie o Freedom?
Czy rzeczywiście jest taka wyjątkowa jak opisują?Jest droga , ale szpaler ma być w reprezentacyjnym miejscu.Warto ? POZDRAWIAM TEKU
Pszczelarnia 13:24, 18 sty 2012

Wieloszko, ja na ten sposób z beczką i wiadrem nie wpadłam. Ale mi to ułatwi pracę. Zawsze w konewce (zwaną u nas podlewaczką).
babopielka 14:28, 18 sty 2012

TEKU - czy koniecznie chcesz mieć ten szpaler z hortensji ogrodowych ?
Jest tyle nowych, pięknych odmian hortensji bukietowych, z których można zrobić szpaler, długo kwitną
i na pewno są mniej kłopotliwe od ogrodowych .
Mam Freedom od zeszłego roku i jeszcze niewiele mogę o niej powiedzieć , ale wiem z własnego doświadczenie, że te o pełnych kwiatach kwitną niechętnie i są bardzo żarłoczne .Niedokarmione nie zakwitną wcale, albo będą miały jakieś nędzne kwiatki .
Masz jakieś doświadczenie w uprawie ogrodowych hortensji .?
Ja na Twoim miejscu bym się dobrze zastanowiła nad wyborem , ale oczywiście decyzja należy do Ciebie

Freedom

Pszczelarnia 17:24, 18 sty 2012

Ja mam ze zwykłej Tardivy - szt. 5. Pasuje do mojego ogrodu. Tak myślę (chodziło mi o kwitnące zarośla). Ale nic więcej nie mogę powiedzieć.

Bożeno, które paniculaty polecałabyś na szpalery?
babopielka 18:44, 18 sty 2012

Ewa czemu piszesz że masz ze zwykłej Tardivy, przecież ona jest piękna .Ja dopiero za trzecim razem kupiłam Tardivę, a dwie pierwsze okazały się zupełnie innymi odmianami . Tardiva ma charakterystyczne, szorstkie liście ze srebrnym połyskiem .

Na szpalery mogę polecić: Limelight

Brussels Lace

Silver Dollar

Phantom

Magical Starlight

Na słoneczne stanowisko Renhy Vanille Fraise

Na niższe szpalery, lub jako pierwszy rząd w podwójnych szpalerach najodpowiedniejsze będą:

Pee Wee

babopielka 18:47, 18 sty 2012

Jeszcze Bombshell jest z tych niższych

bociek 19:34, 18 sty 2012

Jak rany Bozenko i jak tu wybrac z tych pieknosci
TEKU 19:49, 18 sty 2012

Bożenko , nie mam żadnej hortensji , dlatego w tym sezonie chciałabym zasadzić ich sporo. Jeden szpaler będzie z limonek , już zamówiłam 10 sztuk . Drugi chciałabym w innym kolorze i zdecydowanie niższy , bo w górze będą gałęzie drzew i nie chciałabym aby się plątały ,dlatego trudno mi wybrać.Czytam na forum i kombinuję.Odziedziczyłam po Rodzicach dom ze sporą działką zaniedbabą zresztą i chcę tam posadzić rośliny wieloletnie , które "same" będą o siebie dbały , bo dom stoi sam , wpadamy tam co dwa tygonie na dwa czy trzy dni i wtedy ogród dopieszczamy.Dlatego pomyślałam o hortensjach.W zeszłym roku posadziłam ze trzydzieści rododendronów i azalii i ze trzydzieści azalii japońskich mają się dobrze.
Myślę , ze hortensje też dadzą radę jak je raz na 7-10 dni porządnie podleję i nawiozę. W upały może poproszę sąsiadkę .Co o tym myślisz?Pozdrawiam TEKU
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies