Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

babopielka 09:53, 19 sty 2012

Gabi -Limelight i Phantom może być w jednym miejscu, ale Silver Dollar z nimi nie za bardzo .
Jeśli masz słoneczne stanowisko to ja bym do nich dosadziła Renhy Vanille Fraise, a jeśli tam jest cień,
to Mega Pearl będzie najlepsza . W jednym miejscy Limelight ,Phantom i Mega Pearl lub Grandiflora
W drugi ma być pięć o pełnych kwiatach, to proponuję wybrać z tych mniejszych, czyli :
Bobo, Bombshell,Ammarin,Sundae Fraise/Rensun,Silver Dollar lub Mega Mindy .
Większy wybór jest w tych o lużniejszych, niepełnych kwiatostanach.
GabiK 10:06, 19 sty 2012

Dziękuję Bożenko za szybki odzew. Tam gdzie trzy jest 6-7 godzin słońca, tam gdzie pięć raczej cieniście.
babopielka 12:11, 19 sty 2012

Gabi- 6-7 godzin słońca wystarczy dla Renhy Vanille Fraise .
Natomiast przy tych pięciu w cieniu wykreśl Sundae Fraise/ Rensun, ona też lubi słońce .

Chciałam jeszcze Wam pokazać taki prosty sposób na zaoszczędzenie sobie pracy z ciągłym podlewanie hortensji ogrodowych .
Nazywam to nawadnianiem butelkowym .
Jest to zwykła butelka po napojach, najlepsza dwulitrowa .
Szyjkę butelki wbijamy w ziemię przy hortensji ,odcinamy dno i lejemy wodę .
Pobiera ona ją stopniowo i nie musimy ciągle biegać z wężem lub wiaderkami .
Ja początkowo nie odcięłam dna ,tylko napełnioną butelkę wbijałam w ziemię, ale to nie był zbyt dobry pomysł. Trudno taką butelkę wbić w ziemię i do napełniania trzeba ją wyciągać. Lepszym sposobem jest butelka bez dna, którą napełniamy bez problemów .
Może nie wygląda to zbyt ładnie, ale jeśli dobrze ją ukryjemy za krzakiem, to jej praktycznie nie widać .
Tu jest butelka z dnem

Tu z prawej strony widać butelkę, ale przy większym krzaczku już tak się w oczy nie rzuca .

Tu jest butelka bez dna z prawej strony
TEKU 17:33, 19 sty 2012

Bożenko , też wpadłam na pomysł z butelkami na wypadek dłuższych przerw w odwiedzaniu mojego ogrodu.
Przejrzę zdjęcia to może coś postaram się wkleić, chociaż dom i ogród jest jak pisałam zaniedbany , wymaga sporych nakładów pieniężnych , a z tym u nas niezyt ciekawie. Może pomalutku.Mój Tata zmarł parę lat temu a Mamą ja się opiekowałam u siebie( Warszawa).Dom stał pusty a teraz chcemy zrobić z niego miejsce wypadowe na weekendy.Co do szpaleru to chyba zdecyduję się na bombshell. Pozdrawiam Teresa
Elfik 19:56, 19 sty 2012

babopielka napisał(a)

Elfik połączenie hortensji z pęcherznicami może dać fajny efekt, tylko hortensję
posadż przed nimi, nie w pośrodku nich bo ją zagłuszą . Bukietowe tak szybko nie rosną
jak pęcherznice . Twój pomysł popieram i mam nadzieję, że pokażesz jak to wyjdzie

Bożenko, ja już ten pomysł zrealizowałam i wydaje mi się wyśmienity, ale na zdjęciu jest młodziutka jeszcze Vanile F. - już jej tam nie ma (przeniesiona), bo jej zbrązowiałe kwiatostany bardziej szpeciły to miejsce, niż zdobiły. Jej "rewir" jest prawie 1,5m od pęcherznic. Właśnie na jej miejsce chcę Fantoma. Moonlight boję się, że będzie tam za bardzo dominować.
Z boku po prawej "słynna" kapusta...
Widocznych pustostanów w tym roku nie będzie

Bea 20:13, 19 sty 2012

mysza napisał(a)

Elu, Bożenko może Was zainteresuję zdjęcie z Wystawy Zieleń to Życie
Matka 21:12, 19 sty 2012

Elu, czy Ty przycinasz te pęcherznice, że takie dorodne są?jak i kiedy?bo ja tez bym takie chciała a moje to 3 patyki na krzyżi nie wiem czy ciąć czyy nie ciąć
Elfik 22:27, 19 sty 2012

Bogda - przez 3 lata puściłam je na żywioł, bo podobało mi się, jak kwitną. Ale obsiały mi cały ogród i zrobiły się takie rozwalone, niekształtne, więc 2 lata temu bardzo mocno je przycięłam, tzn. wycięłam najgrubsze gałęziska, i całość uformowałam, a teraz już tylko przycinam w kule.
Tnij swoje, one ślicznie się zagęszczają.
Sebek 22:34, 19 sty 2012

babopielka napisał(a)
Gabi- 6-7 godzin słońca wystarczy dla Renhy Vanille Fraise .
Natomiast przy tych pięciu w cieniu wykreśl Sundae Fraise/ Rensun, ona też lubi słońce .

Chciałam jeszcze Wam pokazać taki prosty sposób na zaoszczędzenie sobie pracy z ciągłym podlewanie hortensji ogrodowych .
Nazywam to nawadnianiem butelkowym .
Jest to zwykła butelka po napojach, najlepsza dwulitrowa .
Szyjkę butelki wbijamy w ziemię przy hortensji ,odcinamy dno i lejemy wodę .
Pobiera ona ją stopniowo i nie musimy ciągle biegać z wężem lub wiaderkami .
Ja początkowo nie odcięłam dna ,tylko napełnioną butelkę wbijałam w ziemię, ale to nie był zbyt dobry pomysł. Trudno taką butelkę wbić w ziemię i do napełniania trzeba ją wyciągać. Lepszym sposobem jest butelka bez dna, którą napełniamy bez problemów .
Może nie wygląda to zbyt ładnie, ale jeśli dobrze ją ukryjemy za krzakiem, to jej praktycznie nie widać .
Tu jest butelka z dnem

Tu z prawej strony widać butelkę, ale przy większym krzaczku już tak się w oczy nie rzuca .

Tu jest butelka bez dna z prawej strony

Świetne - chyba tak zrobię, bo zawsze po południu kwiaty były oklapnięte

A jak włożę tą butelkę to całość się nie wyleje od razu?
Pszczelarnia 23:22, 19 sty 2012

My tak przy drzewkach robiliśmy z butelką 5 litrową. Bardzo fajny sposób.